top of page

Review: Θαύμα | Το Θαύμα που χρειαζόμασταν

Έγινε ενημέρωση: 29 Νοε 2021

Από την Τρίτη 9/11 και κάθε Δευτερα και Τρίτη στις 21:00, στο Ωδείο του Γιώργου Φακανά, συμβαίνουν πράγματα και Θαύματα. Ειλικρινά.


Η γέννηση του "Θαύματος"


To 1997, κατόπιν παραγγελίας του καλλιτεχνικού διευθυντή της ΚΟΕΜ, Σταύρου

Ξαρχάκου, ο Γιώργος Φακανάς δημιουργεί το μουσικό έργο “Echoes” (Απόηχοι).

Η πρώτη παρουσίαση του "Echoes" έγινε στο Παλλάς, το Δεκέμβριο του 2000, από την ΚΟΕΜ, σε διεύθυνση του ίδιου του συνθέτη. Από τότε μέχρι σήμερα, το

έργο έχει παρουσιαστεί, πολλές φορές, στο κοινό, με τη μορφή συναυλίας. Τώρα,

για πρώτη φορά, το “Echoes” στέκεται δίπλα στον θεατρικό λόγο, παρουσιάζοντας μια ενιαία παράσταση, μια θεατρική συναυλία, το «Θαύμα». Ο θεατής/ακροατής απολαμβάνει την ίδια στιγμή μια θεατρική παράσταση και μια ολοκληρωμένη μουσική συναυλία δημιουργικής ορχηστρικής μουσικής, με οριοθετημένα αλλά και αυτοσχεδιαστικά μέρη.


Πήγα στο "Θαύμα", μετά από ένα ωραίο δεκάωρο δουλειάς.

Αν ήμουν ο Ιβάν Ιλίτς, θα έλεγα πως γλίτωσα από τη γυναίκα μου, και πως έβγαλα αρκετά λεφτά για να ζω μέσα στη χλιδή. Αλλά όχι!

Είχα φοβερό πονοκέφαλο, και αρκετά νεύρα. Κλασική μέρα στη δουλειά.


Φτάνουμε λοιπόν στο ωδείο, και η ευγενέστατη κυρία, μας οδηγεί στο τραπέζι μας. Ο χώρος είναι πολύ ωραία διαμορφωμένος. Είναι κάτι μεταξύ θεάτρου, μπαρ και αίθουσας συναυλιών. Ο ατμοσφαιρικός μπλε φωτισμός και τα απλωμένα σε όλη την αίθουσα σκηνικά, συνιστούν ένα πολύ ευχάριστο και χαλαρωτικό περιβάλλον.


Παναγιώτα Βλαντή Θανάσης Κουρλαμπάς Κωνσταντίνα Νικολαΐδη Γιώργος Φακανάς
Η Παναγιώτα Βλαντή και ο Θανάσης Κουρλαμπάς μας αφηγούνται το θάυμα τους | φωτ. Ευρυγένης


Τα φώτα χαμηλώνουν και...


Τα φώτα χαμηλώνουν, και εμφανίζεται ο Θανάσης Κουρλαμπάς.

Στόχος του; Να μας ταξιδέψει μέσα από τις αφηγήσεις του, από τη μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη. Και αυτό ακριβώς πετυχαίνει με την τόσο οικεία και ήρεμη φωνή του. Από τους κάμπους της Θεσσαλίας, μέχρι το κάστρο της Ρόδου, κι από την Κρήτη ως τη Θεσσαλονίκη, έχει να να μας διηγηθεί μια ιστορία. Πραγματική ή φανταστική, κανείς δεν ξέρει. Άλλωστε, αυτός είναι και ο σκοπός της παράστασης. Να σε πάρει από την καρέκλα σου, και να σε ταξιδέψει, χωρίς να κουνηθείς.


Σύντροφός του σε αυτό το μαγικό οπτικοακουστικό ταξίδι, είναι η (τι να πρωτοπώ γι' αυτή τη γυναίκα;) πανεμορφοταλαντουχοφανταστική, Παναγιώτα Βλαντή.


Η Παναγιώτα Βλαντή, όσο αλλάζουν τα τοπία, τόσο αλλάζει πρόσωπα. Είναι η μάνα, η γυναίκα, η κόρη... Το άπιαστο όνειρο του άντρα περιπλανητή. Το λιμάνι που θέλει να δέσει. Είναι ο άνθρωπος του μόχθου. Το παρελθόν και το μέλλον του Έλληνα και της Ελληνίδας. Ίσως τελικά, να είναι η ίδια η Ελλάδα.


Η πανέμορφη Ελλάδα, που μέσα από τις τρανές επιτυχίες, μέσα από τις τεράστιες κακουχίες, καταφέρνει να στέκεται αγέρωχη, και να προχωράει μπροστά με το κεφάλι ψηλά. Ξέρω πως είναι ιδιαίτερα τετριμμένη η παρομοίωση της Ελλάδας με αυτή την δυναμική, πανέμορφη γυναίκα, αλλά πραγματικά, κάπως έτσι σε κάνει να νιώθεις.



Θανάσης Κουρλαμπάς Κωνσταντίνα Νικολαΐδη
Οι πρωταγωνιστές του Θαύματος

Το "Θαύμα", είναι ένας ύμνος στη χώρα του φωτός. Στην Ελλάδα.


Η μαγική μουσική του Γιώργου Φακανά, είναι ένα συνονθύλευμα παραδοσιακής μουσικής, και με το όχι και τόσο έμπειρο αυτί μου θα έλεγα, και τζαζ. Ο ήχος σε παίρνει μαζί του, κάνοντας σε να ξεχάσεις τις έγνοιες, την κούραση σου. Δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς το λόγο που οι "Απόηχοι", εξελίχθηκαν τελικά σε αυτό το "Θαύμα".


Η ορχήστρα, δουλεύει σαν καλολαδωμένη μηχανή. Ανεξάρτητα από την ηλικία και συνεπώς και την εμπειρία που μπορεί να διαθέτει ο κάθε μουσικός, το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό. Σίγουρα όμως το πρώτο βιολί, η κυρία Νίνα Πατρικίδου μας άφησε άφωνους. Τόσο με το ταλέντο της, όσο και με την άνεση της επί σκηνής.


Παναγιώτα Βλαντή Θανάσης Κουρλαμπάς Κωνσταντίνα Νικολαΐδη Γιώργος Φακανάς
Η χορωδία του Γιώργου Φακανά | φωτ. GRID FOX

Η Κωνσταντίνα Νικολαΐδη, μας δείχνει πως ό,τι κι αν "αγγίξει" σκηνοθετικά, σαν άλλος Μίδας, το μετατρέπει σε χρυσό.

Μας αποδεικνύει πως δε χρειάζονται ούτε μεγάλα και επιβλητικά σκηνικά, ούτε πανάκριβα και φανταχτερά κοστούμια. Μερικά λευκά πανιά που λειτουργούν ως video walls, ο κατάλληλος φωτισμός, η καλύτερη δυνατή μουσική υπόκρουση, και φυσικά δυο ταλαντούχοι άνθρωποι με μεγάλη χημεία μεταξύ τους, είναι ό,τι χρειάζεται για ένα θεσπέσιο αποτέλεσμα, που άγει το πνεύμα...


Για να συμβεί ένα θαύμα πρέπει να το πιστέψεις.



 

Με τους:

Παναγιώτα Βλαντή και Θανάση Κουρλαμπά


Σκηνοθεσία:

Κωνσταντίνα Νικολαΐδη


Μουσικοί:

Sam Marlieri (soprano sax), Σπύρος Νίκας (alto sax), Ilia Samsonov (Tenor sax),

Δημήτρης Σεβδαλής (piano), Γιώργος Φακανάς (bass), Μένιος Πασιαλής

(Drums), Νίνα Πατρικίδου (1ο βιολί), Αλεξάνδρα Νούσια (2ο βιολί), Ηλίας

Σδούκος (βιόλα), Μαρίνα Κολοβού (τσέλο)


Πληροφορίες παράστασης:

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00

Για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων

Αίθουσα ΑθηνΆct-Αθηνά Live (μέσα στο Ωδείο Φακανά)

Λεωφόρος Ποσειδώνος 3, Μοσχάτο







Ταυτότητα παράστασης:

Συγγραφή/Μουσική σύνθεση: Γιώργος Φακανάς

Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Νικολαΐδη

Σκηνικά/Κοστούμια: Μαρία Φιλίππου//Video-art: Ερατώ Τζαβάρα

Φωτισμοί: Μανώλης Μπράτσης//Κίνηση: Χριστίνα Φωτεινάκη

Τρέιλερ/Φωτογραφίες/Γραφιστική επιμέλεια: Grid Fox

Επικοινωνία: Άντζυ Νομικού www.pearpr.com

Παραγωγή: Ars Nova Athina Music


bottom of page