top of page

Review: "Η Σπείρα του Έρωτα", μια μουσική παράσταση, ένα ταξίδι στην ανθρώπινη ψυχή

Έγινε ενημέρωση: 4 Νοε 2021

Ο έρωτας, ένα συναίσθημα αρχαίο όσο και ο κόσμος. Δύναμη ζωογόνος. Περιστρέφεται μέσα στους αιώνες, αλλάζοντας συχνά μορφές, αλλά πάντα παραμένοντας στον πυρήνα της κοινωνίας μας.

Η παράσταση είναι ένας τρυφερός περίπατος που κοιτάζει τον έρωτα μέσα σε «Σπείρα», ένα σύμβολο ζωτικής δύναμης, αναγέννησης και ανανέωσης της ύπαρξής μας. Το Βυζάντιο, ο Μεσαίωνας, η Αναγέννηση περνούν μπροστά από τα μάτια μας με τη βοήθεια της μουσικής, της ποίησης και των επιλεγμένων θεατρικών κειμένων. Οι σκέψεις, τα γραπτά και η μουσική διάσημων δημιουργών, συνθέτουν την προβολή της ιδέα του έρωτα μέσα στο χρόνο.

"Η Σπείρα του Έρωτα", μια μουσική παράσταση,
Ο Άρης Γραικούσης στην ερμηνεία.

Στη μικρή αλλά γεμάτη θαλπωρή σκηνή του θεάτρου Αλκμήνη τα φώτα σβήνουν. Η παράσταση ξεκινά με την απόκοσμη φωνή του Άρη Γραικούση να τραγουδά το παραδοσιακό μικρασιατικό τραγούδι, «Από ξένο τόπο». Στη συνέχεια, ενώ ο ερμηνευτής παίρνει τη θέση του στο πιάνο, την εμφάνισή της κάνει η πρωταγωνίστρια και σκηνοθέτης Ανδρομάχη Δαυλού και παρέα μας οδηγούν σε ένα διαχρονικό μελωδικό ταξίδι.


Η διαχρονική γυναίκα που έζησε, ζει και υπάρχει στο δρόμο της ιστορίας, η γυναίκα που κινείται τόσο στο χθες όσο και στο σήμερα, γίνεται ο καμβάς μίας μελοποιημένης συρραφής θεατρικών κειμένων μεγάλων συγγραφέων, που μιλούν για τον έρωτα και ενώνουν το χθες με το σήμερα.

Μέσα από τη ζωή μιας σύγχρονης γυναίκας, ακολουθούμε τον έρωτα – και την αγάπη σε όλες του τις εκφάνσεις. Παρακολουθούμε τον εφηβικό ενθουσιασμό του έρωτα και την παιδική αθωότητα, τα οποία διαδέχεται η απόρριψη και η προδοσία. Βλέπουμε τον έρωτα της ενηλικίωσης να καταβαραθρώνεται θεαματικά. Και στο τέλος αναδύεται η ελπίδα για μια δεύτερη ευκαιρία, για τη λύτρωση, για μια πραγματική αγάπη στα χρόνια της ωριμότητας. Για την ευτυχία που όλοι επιζητάμε.


"Η Σπείρα του Έρωτα", μια μουσική παράσταση,
Η Ανδρομάχη Δαυλού και ο Άρης Γραικούσης στο τραγούδι και την ερμηνεία.

Η πρωταγωνίστρια αποτελεί έναν χαρακτήρα με τον οποίο ο καθένας από εμάς ταυτίζεται καθώς βιώνει διαδοχικά όλες τις φάσεις που έχουμε όλοι μας περάσει, περνάμε και θα περάσουμε στην πορεία της ζωής μας. Έχοντας για συνοδοιπόρους τις σπουδαίες γυναικείες προσωπικότητες των αιώνων, συνομιλεί μαζί τους, διδάσκεται από τα λάθη τους και διαμορφώνει το δικό της μοναδικό μονοπάτι στην αιώνια αυτή ερωτική σπείρα.


"Η Σπείρα του Έρωτα", μια μουσική παράσταση,
Η Ανδρομάχη Δαυλού, ως μια σύγχρονη διαχρονική γυναίκα στη Σπείρα του Έρωτα.

Κι έτσι η αυλαία πέφτει. Έχουμε πλέον δει το παρελθόν και το μέλλον να διαγράφεται πιο καθαρά από ποτέ, σε μια παράσταση που μας φέρνει σε επαφή με τα πιο ουσιαστικά κομμάτια του ανθρώπινου ψυχισμού.


Τα διαχρονικά κείμενα και η μουσική που συνδέουν το χτες με το σήμερα, αποτελούν παρηγοριά και συνοδεύουν όμορφα τα γλυκόπικρα συναισθήματα που δημιουργεί η παράσταση. Γλυκόπικρα γιατί ποιος δεν έχει ευτυχήσει, ποιος δεν έχει πονέσει, ποιος δεν έχει ελπίσει και απογοητευτεί στον έρωτα; Οι ερμηνείες τόσο της Ανδρομάχης Δαυλού όσο και του Άρη Γραικούση είναι γεμάτες συναίσθημα και καλλιτεχνική αρτιότητα.


Η παράσταση παίζεται επιτυχώς για δεύτερη χρονιά και αποτελεί ένα θεατρικό εγχείρημα διαφορετικό, με ιστορικά, λογοτεχνικά και μουσικά στοιχεία, απλό στην ουσία του αλλά περίπλοκο τόσο στην πραγματοποίηση του από τους συντελεστές όσο και στην αφομοίωση του από τους θεατές. Μια θεατρική παράσταση που προτείνεται ανεπιφύλακτα, αλλά μόνο για όποιον δεν φοβάται να κοιτάξει κατάματα την αλήθεια και να βρεθεί αντιμέτωπος με την ίδια του την καρδιά.


Η Ανδρομάχη Δαυλού ερμηνεύει και ο Άρης Γραικούσης τη συνοδεύει στο πιάνο.


Κατερίνα Γ. Ζυγουράκη


 

Συντελεστές


Ανδρομάχη Δαυλού : Σκηνοθεσία/ Κείμενα/ Ερμηνεία

Άρης Γραικούσης : Μουσικές επιλογές/ Απόδοση/ Ερμηνεία


Στο διαχρονικό αυτό ταξίδι του έρωτα έχουν συμβάλει:

Ο Θεοδόσης Δαυλός στα σκηνικά – κοστούμια, η Χρυσηίδα Λιατζιβίρη στην κίνηση, ο Αντώνης Παναγιωτόπουλος στους φωτισμού, η Ακτή Δρίνη στη φωνητική διδασκαλία, η Ανθή Αγγελοπούλου ως βοηθός σκηνοθέτη


Στην παράσταση ακούγονται θεατρικά κείμενα και ποιήματα των:

Σαπφούς – Αποστόλου Παύλου – Ζαν Ανούιγ (Jean Anouilh) –Κασσιανής (Κασία ή Εικασία ή Ικασία) – Βιτσέντζου Κορνάρου – Νικολάι Γκόγκολ (Nikolai Gogol) – Εντουάρντο Ντε Φιλίππο (Eduardo De Filippo) – Ουίλιαμ Σαίξπηρ (William Shakespeare) – Μολιέρου (Moliere) – Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν (Ludwig Van Beethoven) – Ευγένιου Ιονέσκο (Eugene Ionesko) – Φρίντα Κάλο (Frida Kahlo) – Μπέρτολτ Μπρέχτ (Bertolt Brecht).


Ακούγονται οι μουσικές συνθέσεις των:

Κρίστοφ Β. Γκλουκ (Christoph Willibald Gluck) – Ρόμπερτ Σούμαν (Robert Schumann) – Ερίκ Σατί (Erik-Alfred Leslie Satie) – Γιάννη Κωνσταντινίδη – Ντομένικο Σκαρλάτι (Giuseppe Domenico Scarlatti) – Σεργκέι Σεργκέγεβιτς Προκόφιεφ (Sergei Sergeievich Prokofiev) – Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν (Ludwig Van Beethoven) – Ενρίκε Γρανάδος (Pantaleon Enrique Joaquin Granados), καθώς και Αρχαϊκή & παραδοσιακή μουσική.


Τα τραγούδια της παράστασης είναι των:

Χρίστου Δάλκου, δημώδη σε μελοποίηση Γιάννη Κωνσταντινίδη, Ζακ Μπρελ (Jacques Brel) και Κάρλος Γαρδέλ (Carlos Gardel).



Ημέρες και ώρες παραστάσεων - εισιτήρια


Από την Κυριακή 17 Οκτωβρίου έως και την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου κάθε Κυριακή στις 21:00


Ώρα έναρξης 21:00

Διάρκεια παράστασης : 70’


Τιμές εισιτηρίων : κανονικό 12€ - φοιτητικό 10€

Τηλέφωνο κρατήσεων : 210 7234567

Προπώληση εισιτηρίων : www.ticketservices.gr


Το «Αλκμήνη» λειτουργεί ως μεικτό θέατρο.
Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με όλες τις υγειονομικές υποδείξεις που ισχύουν. 
Η μάσκα είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους του θεάτρου και καθ’όλη τη διάρκεια της παράστασης.
Για αποφυγή συνωστισμού & καθυστέρησης της έναρξης της παράστασης, παρακαλούνται οι θεατές να βρίσκονται εγκαίρως στο χώρο του θεάτρου. 


Θέατρο ΑΛΚΜΗΝΗ | Αλκμήνης 8-12 - Πετράλωνα | 2103428650 | www.theatro.gr






bottom of page