top of page

Συνέντευξη l Ο Δημήτρης Δημόπουλος μας τα λέει όλα "Α4"(χαρτί) και καλαμάρι

Την περασμένη εβδομάδα παρακολουθήσαμε τη νέα stand up παράσταση του Δημήτρη Δημόπουλου "Α4" στο Μικρό Κεραμεικό. Στη συνέχεια μιλήσαμε μαζί του και μας έλυσε ορισμένες απορίες.


Λίγα λόγια για τον κωμικό



Ο Δημήτρης Δημόπουλος είναι ένα από τα πιο γνωστά και παλιά ονόματα της ελληνικής stand up σκηνής, καθώς εμφανίστηκε πρώτα το 1996 στις Νύχτες Κωμωδίας. Το "Α4" αποτελεί την τέταρτη σόλο παράσταση του μετά τα "Υπερπαραγωγή", "Αντί διδακτορικού" και "Καφρόκρεμα".


Παράλληλα ασχολείται με το μουσικό θέατρο, καθώς έχει σκηνοθετήσει τα μουσικοθεατρικά δρώμενα Kafka-Fragmente, Das Schubert Diploma και Νυχτερινά Τραγούδια, την οπερέτα Σατανερί καθώς και τις θεατρικές παραστάσεις Οι Ευνοούμενοι του Μίδα και Τσάικα! Επιπλέον έχει γράψει και το λιμπρέτο για τις όπερες Το Λυκόφως των Χρεών, ΑirRossini και Yasou Aida!, για το οποίο βραβεύτηκε με τον Έπαινο «Κάρολος Κουν» 2012 Δραματουργίας Ελληνικού Έργου από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών.


Σημαντική (για εμένα) μνεία πως ο Δημήτρης είναι η φωνή του Garfield στο «The Garfield Show».


Αλλά θα αφήσω εκείνον να σας τα πει καλύτερα παρακάτω.


Πες μας πρώτα λίγα λόγια για το «Α4», τη νέα σου παράσταση.


Δεν έχω να σας πω τίποτα για τη νέα μου παράσταση σε αυτήν την ερώτηση, αφού με ρωτάς και παρακάτω για τη νέα μου παράσταση. Επίσης, ακόμα είναι νέα η νέα μου παράσταση, ακόμα μου αποκαλύπτεται σε κάθε παράσταση και το πιθανότερο είναι να έχω να σου πω πολλά όταν πια θα είναι παλιά.


Πώς ήταν η εμπειρία του μεταπτυχιακού στη θεατρολογία;


Ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία, δεν ήξερα πως μπορούσα να γίνω τόσο ψείρας στην έρευνα! Για να καταλάβεις, κάποια στιγμή η επιβλέπουσα καθηγήτρια της διπλωματικής μου μού είπε πως είχα συγκεντρώσει ήδη αρκετό υλικό και πως δεν χρειαζόταν να επεκταθώ περαιτέρω. Υποθέτω βέβαια πως ήθελε να τη δει, να κάνει τις παρατηρήσεις της και να παρουσιάσω να ξεμπερδεύουμε!



Σου έδωσε [το μεταπτυχιακό] νέα εργαλεία για τις παραστάσεις;


Όχι μόνο νέα εργαλεία, αλλά και πολύ υλικό, ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΥΛΙΚΟ!



Στο «Α4» καταπιάνεσαι με κάποια σοβαρά θέματα (no spoilers). Πώς αντιδρά το κοινό ;


Το κοινό αντιδρά όπως θα έπρεπε: στην αρχή παγώνει λίγο, όμως μετά παραδίνεται στην κωμωδία. Άλλωστε γι’ αυτό βρισκόμαστε κάθε Τετάρτη στο Θέατρο Κεραμεικός, για κωμωδία.


Το να εντάξεις αυτά τα θέματα στο μονόλογο σε βοηθάει και εσένα να τα επεξεργαστείς και να φύγει ίσως ένα μέρος του βάρους;


Τα βάρη είναι για να μοιράζονται και μου ήταν πολύ δύσκολο να τα μοιραστώ από σκηνής, ακριβώς επειδή φοβόμουν πώς θα αντιδράσει το κοινό. Όμως τελικά φαίνεται πως το κοινό μπορεί για λίγο να με βοηθήσει να αλαφρύνω κι εγώ κάπως…


Ισορροπεί η "ασχήμια" της ζωής με το χιούμορ και την ενασχόληση με το stand up;


Δεν γίνεται αλλιώς. Το χιούμορ δεν είναι κάτι ξεχωριστό από τη ζωή, αποτελεί κομμάτι της. Όταν στην περίπτωση ενός κωμικού είναι και η δουλειά του, τότε όχι απλώς ισορροπούν, αλλά η «ασχήμια» της ζωής αποτελεί και πηγή έμπνευσης.


Έγινες πρόσφατα πατέρας. Πώς εξισορροπείται η νέα ιδιότητα του πατέρα με την δουλειά στο stand up που έχει γενικά δύσκολα ωράρια;


Κάνω τα πάντα για να παραμένω νέος! Όπως έγινα νέος μεταπτυχιακός φοιτητής έγινε και νέος πατέρας. Τώρα, κατά πόσο θα κρατήσει αυτή η νιότη, δεν ξέρω να σας πω γιατί αυτό το παιδί θα με γεράσει πριν την ώρα μου! Το να είναι κάποιος γονιός και καριερίστας είναι δύο πολύ απαιτητικά πεδία και η ισορροπία ανάμεσα στα δύο πολύ σημαντική και δύσκολη για κάθε γονιό, ανεξαρτήτως φύλου. Κάνω ό,τι κάνουν όλοι οι γονείς: προσπαθώ.


8. Τέλος πέρα από την παράσταση υπάρχουν κάποια μελλοντικά σχέδια; Πού αλλού μπορεί να σε βρει το κοινό μας;


Ελπίζω να έχετε κοινό στη Θεσσαλονίκη και στην Κύπρο, μιας και ανακοινώθηκαν πλέον οι ημερομηνίες για το «Α4» που ξεκινά περιοδείες! Επίσης τον Ιανουάριο 2024 συμπράττω με την Καμεράτα Junior με μια κωμική μουσικοθεατρική παράσταση για παιδιά, ενώ τον Μάρτιο του 2024 επαναλαμβάνεται στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής το μιούζικαλ «The Last Five Years» στο οποίο υπογράφω τη μετάφραση και τη σκηνοθεσία. Πληροφορίες για όλα εδώ.





bottom of page