top of page

Review: Γιώτα Νέγκα | Τραγουδώντας την Ευτυχία.

Έγινε ενημέρωση: 29 Νοε 2021

Θέατρο Ακροπόλ.


Γιώτα Νέγκα Τραγουδώντας την Ευτυχία Θέατρο Άκροπόλ
Γιώτα Νέγκα | Τραγουδώντας την Ευτυχία | φωτ. Ευρυγένης

Απολαύσαμε τον Κουρέα της Σεβίλλης, μέσα από τις υπέροχες ερμηνείες του Βασίλη Χαραλαμπόπουλου, του Φάνη Μουρατίδη, και το μεγάλο θίασο που τους πλαισίωνε.

Όμως τις Δευτέρες στο Ακροπόλ, το σκηνικό αλλάζει. Πρακτικά δεν αλλάζει, καθώς συνεχίζει να υπάρχει το μεγαλειώδες σκηνικό του κυρίου Παντελιδάκη. Ας το θέσω πιο σωστά. Το κλίμα αλλάζει. Ή μάλλον, η ατμόσφαιρα.


Η μεγάλη κυρία του ελληνικού τραγουδιού Γιώτα Νέγκα, "τραγουδάει την Ευτυχία", υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια Λίνας Νικολακοπούλου.



Η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, η σημαντικότερη Ελληνίδα στιχουργός, γεννημένη το 1893 στο Αϊδίνι της Μ. Ασίας, κατέφυγε στην Ελλάδα με τη μητέρα και τα δυο της παιδιά κατα τη Μικρασιατική Καταστροφή. Η ζωή της ήταν έντονη και θυελλώδης. Εργάστηκε ως δασκάλα, ηθοποιός και ποιήτρια, ενώ αργότερα ξεκίνησε να γράφει στίχους και να τους πουλά για μικρά ποσά, τα οποία αργότερα χρησιμοποιούσε για να εξοφλήσει τα μεγάλα χρέη που απέκτησε λόγω του εθισμού της στη χαρτοπαιξία.

Γιώτα Νέγκα Τραγουδώντας την Ευτυχία Θέατρο Άκροπόλ
Τραγουδώντας την Ευτυχία | Στιγμιότυπο από την παράσταση | φωτ. Ευρυγένης

Πολλά από τα τραγούδια της είναι συνυφασμένα με μεγάλους τραγουδοποιούς και ερμηνευτές, και όπως πιθανότατα κι εσύ, έτσι κι εγώ, δε γνώριζα μέχρι που επισκέφτηκα αυτή τη μαγική μουσική παράσταση.


Η έκταση της φωνής της Γιώτας Νέγκα, όπως γνωρίζετε ήδη, είναι τεράστια. Οι στίχοι της Ευτυχίας, γνωστοί σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας. Το αστείο της υπόθεσης, είναι ότι πολλά τραγούδια, δεν είχα ιδέα πως είναι δικά της. Φταίει που συνήθως, ταυτίζουμε τα τραγούδια με τους ερμηνευτές τους (ή φταίει που δεν είμαι πολύ διαβασμένος), οπότε όταν αντιλαμβάνεσαι ότι το "Περασμένες μου αγάπες" που έχει τη σφραγίδα του Χιώτη, είναι σε στίχους της Ευτυχίας, τα χάνεις. Θέλω να πω, πως να σου πάει ο νους, όταν από τη μια μεριά έχεις το "Δυο πόρτες έχει η ζωή, άνοιξα μια και μπήκα" κι απ' την άλλη το "Χιώτης μάμπο";


Η Γιώτα Νέγκα καταφέρνει να σε κάνει συνεπιβάτη της σε αυτό το μουσικό ταξίδι. Ανάμεσα στα τραγούδια, ακούγονται και ηχογραφημένα αποσπάσματα από τη ζωή της Ευτυχίας, φέρνοντας σε πιο κοντά σε αυτή τη γυναίκα θρύλο.


Δε μπορείς, ακόμα και αν το προσπαθήσεις, να μην αρχίσεις να σιγοτραγουδάς, και εν τέλει να γίνεις μέλος της μεγάλης χορωδίας που σχηματίζουν όλοι οι θεατές, με

Γιώτα Νέγκα Τραγουδώντας την Ευτυχία Θέατρο Άκροπόλ
Λουσμένη στο φως της Ευτυχίας | φωτ. Ευρυγένης

μαέστρο την κυρία Νέγκα. Φυσικά, όλο αυτό δε θα ήταν δυνατό να συμβεί, χωρίς τους τρείς εξαιρετικούς μουσικούς που τη συνοδεύουν, τους Χρήστο Θεοδώρου, Νίκο Κατσίκη, και Κώστα Νικολόπουλο.


Στο Θέατρο Ακροπόλ, λαμβάνει χώρα μια σύμπραξη τριών γυναικών που έχουν καταφέρει να αφήσουν το σημάδι τους στο χώρο της ποίησης, της στιχουργικής και της μουσικής.

Η Γιώτα Νέγκα, είναι μια μοναδική ερμηνεύτρια, αλλά και μια υπέροχη οικοδέσποινα. Τόσο ζεστή, τόσο ανθρώπινη.

Η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου είναι μια διαχρονική καλλιτέχνις, που ποτέ δε χάθηκε απ' αυτόν τον κόσμο. Και δε χαθεί, όσο υπάρχουν λαμπροί καλλιτέχνες, όπως η Γιώτα Νέγκα, που με τη μελωδική φωνή τους μεταβιβάζουν στις επόμενες γενεές το μεγαλείο της.

Η Λίνα Νικολακοπούλου, που εκτός από σπουδαία στιχουργός είναι και ο ιθύνων νους αυτού του μουσικού ταξιδιού.


Φύγαμε από το Θέατρο Ακροπόλ, με ένα αίσθημα ζεστασιάς, μια συγκίνηση, μια νοσταλγία...

Οι Δευτέρες, είναι μέρες ζόρικες.

Οι Δευτέρες με τη φωνή της Γιώτας Νέγκα που "τραγουδάει την Ευτυχία" όμως, κάνουν τη βδομάδα που ξεκινάει, να φαίνεται πιο βατή, πιο ευχάριστη...


Μην τη χάσετε!



ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:


Πιάνο: Χρήστος Θεοδώρου

Έγχορδα (μπουζούκι, λαούτο ): Νίκος Κατσίκης

Κιθάρες: Κώστας Νικολόπουλος

Ηχοληψία: Βασίλης Μιχαηλίδης – Νίκος Κόλλιας//Φώτα: Φίλιππος Τρέπας

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Λίνα Νικολακοπούλου

Ορ.Παραγωγής: Μenta Art Events//Επικοινωνία, Δημόσιες Σχέσεις: Μαργαρίτα Δρούτσα

Παραγωγή: “MENTA ART EVENTS”//Χώρος: Θέατρο ΑΚΡΟΠΟΛ

Ιπποκράτους 9-11

(Σταθμός Μετρό Πανεπιστήμιο)

Από Δευτέρα 8 Νοεμβρίου και κάθε Δευτέρα στις 21.00

Εισιτήρια: από 15€

Προπώληση: www.viva.gr


Αγοράστε το εισιτήριο σας εδώ

ΜENTA ART EVENTS Λανίτη 4 Αθήνα 11363

Τηλέφωνο: 210 8617577 e-mail: info@menta3.com


www.menta3.com





bottom of page