top of page

Review: "Δεν πληρώνω-Δεν πληρώνω" |H καλύτερη κωμωδία της χρονιάς;!

Έγινε ενημέρωση: 4 Νοε 2021

Η κωμωδία του δημοφιλούς και βραβευμένου με Νόμπελ Ιταλού συγγραφέα Ντάριο Φο επιστρέφει στην ελληνική θεατρική σκηνή φέτος, σχεδόν 50 χρόνια μετά την συγγραφή της, και είναι πλέον πιο επίκαιρη από ποτέ.


Δεν πληρώνω-Δεν πληρώνω
Πρωταγωνιτστούν οι Μ. Μάλφα, Γ. Σουξές, Κ. Τσαβάλου, Τ. Δημητρίου, Β. Ρίσβας και Θ. Ρωμανίδης.

Την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου έκανε πανηγυρικά την πρεμιέρα της η παράσταση «Δεν πληρώνω-Δεν πληρώνω», σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Μυλωνά, στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο και δεν θα μπορούσαμε να μη δώσουμε το παρόν.


Με αφετηρία την κρατική και αστυνομική διαφθορά εκτυλίσσεται μια αλυσίδα γεγονότων η οποία καταλήγει σε λαϊκές εξεγέρσεις, απεργίες, ανεργία και την κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας. Η υπόθεση λαμβάνει χώρα σε μια τυπική μικρή γειτονιά στο Μιλάνο, σε μια εποχή με έντονη οικονομική κρίση, είτε αυτή είναι η σημερινή, είτε οποιαδήποτε άλλη εποχή στην οποία μπορεί να εφαρμοστούν οι συγκεκριμένες συνθήκες, γεγονός που δίνει στο καλλιτεχνικό έργο του συγκεκριμένου συγγραφέα την διαχρονικότητα που τόσο συχνά του αποδίδεται.


Το πρωταγωνιστικό ζευγάρι αποτελείται από την φλογερή, ατρόμητη και πολυμήχανη Αντωνία (Μπέσσυ Μάλφα) και το νομοταγή, αγαθό και ευέξαπτο Τζιοβάννι (Γιώργος Σουξές) που μοχθούν να τα βγάλουν πέρα καθημερινά σε μια κοινωνία που καταρρέει οικονομικά και κατ’ επέκταση ηθικά.



Με αφορμή την αύξηση των τιμών στο τοπικό σούπερ μάρκετ, το ποτήρι ξεχειλίζει και γυναίκες και άντρες ξεσηκώνονται, παίρνοντας ότι προϊόν μπορούν να κουβαλήσουν στα χέρια τους και πληρώνοντας όσο αυτοί θέλουν. Γιατί όταν νιώθεις ότι το ίδιο σου το κράτος σε κλέβει και σε εξαπατάει σε μόνιμη βάση, πως αντιστέκεσαι στην επιθυμία να πάρεις πίσω όσα μπορείς με την πρώτη ευκαιρία;


Ο Ντάριο Φο θέτει καίρια ερωτήματα και σχολιάζει καυστικά θέματα όπως οι στερεοτυπικοί ρόλοι του ανδρόγυνου, η δικαιοσύνη και η ηθική, η επανάσταση, ο συνδικαλισμός, ο καπιταλισμός, η ακρίβεια, η φτώχια και η επιβίωση ενάντια στις κακουχίες και σε ένα αδιάφορο κράτος.


Ο Βασίλης Ρίσβας στο διττό ρόλο, Χωροφύλακα και Ταξιάρχη της Ιταλικής Αστυνομίας.
Ο Βασίλης Ρίσβας στο διττό ρόλο, Χωροφύλακα και Ταξίαρχου της Ιταλικής Αστυνομίας.

Έντονη εμφανίζεται στο έργο του Ιταλού συγγραφέα και η κριτική του, πάντα μέσω της σάτιρας, προς το διαχρονικά αμφιλεγόμενο εκτελεστικό όργανο της αστυνομίας. Είναι η ψυχρή και αδιάφορη εκτελεστική εξουσία ή είναι ένα παρεξηγημένο σώμα που αποτελείται από απλούς ανθρώπους που τους οδήγησε στη δουλειά αυτή η ανάγκη; Είναι οι αστυνόμοι οι «Ελεεινοί υπηρέτες της εξουσίας όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Τζιοβάννι ή είναι «Πάνω απ’ όλα άνθρωποι» όπως δηλώνει ο Χωροφύλακας μας;

Στο διαχρονικό αυτό ερώτημα δίνει την απολαυστική του ερμηνεία ο Βασίλης Ρίσβας, μέσα από τον Ταξίαρχο αλλά και το Χωροφύλακα. Τον θίασο συμπληρώνουνε επάξια η Κατερίνα Τσάβαλου, ο Τόνυ Δημητρίου και ο Θοδωρής Ρωμανίδης.




Τα μηνύματα που περνάει ο Ντάριο Φο μέσα από τα θεατρικά του έργα λειτουργούν σε πολλαπλά επίπεδα κάνοντας το «Δεν πληρώνω-Δεν πληρώνω» μια παράσταση, όχι μόνο με διαχρονική αξία, αλλά και μια κωμωδία που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες – άλλωστε στην αίθουσα μαζί μας βρίσκονταν και πλήθος παιδιών.


Παράλληλα, το έργο υπό τη σκηνοθεσία του Δημήτρη Μυλωνά χαρακτηρίζεται από μια δόση σουρεαλισμού με πλήθος μουσικών στοιχείων άρτια τοποθετημένων σε σχέση με την πλοκή αλλά και με ποικιλία αναφορών στην pop κουλτούρα. Γεμάτο νόημα και βαθιά συγκινητικό, επιτρέπει στο θεατή να ταυτιστεί, να προβληματιστεί αλλά και να γελάσει αβίαστα σχεδόν κάθε λεπτό της παράστασης.



Κατερίνα Ζυγουράκη

 

Πρωταγωνιστούν:


Μπέσσυ Μάλφα, Γιώργος Σουξές, Βασίλης Ρίσβας, Κατερίνα Τσάβαλου, Τόνυ Δημητρίου και ο Θοδωρής Ρωμανίδης.



Συμμετέχουν:


Ανδρέας Βατζώλης, Επαμεινώνδας Μουντζουρέας, Πάνος Παναγιωτόπουλος.



ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ


Διασκευή – Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μυλωνάς


Σκηνικά: Άρτεμις Φλέσσα


Κοστούμια: Ελένη Μπλέτσα


Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης


Μουσική επιμέλεια & Πρωτότυπη: Κωνσταντίνος Παντζής


Κινησιολογία: Ειρήνη Κυρμιζάκη


Βοηθοί σκηνοθέτη: Δημήτρης Μπούρας, Βερόνικα Μπακόλα


Φωτογραφίες – Art Work: GridFox.gr


Επικοινωνία - Δημοσιές Σχέσεις: Μαργαρίτα Δρούτσα


Διεύθυνση και Οργάνωση Παραγωγής: Χρήστος Ξηρογιάννης


Παραγωγή: Γυάλινο Μουσικό Θέατρο



ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ


Από 22 Οκτωβρίου 2021 στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο


Ώρες και μέρες παραστάσεων


Τετάρτη και Παρασκευή: 18:00/ Πέμπτη και Σάββατο: 21:00 / Κυριακή:17:30


Διάρκεια: 120′ χωρίς διάλειμμα



Τιμές εισιτηρίων:


Τετάρτη και Πέμπτη: Α’ Ζώνη 22€, Β’ Ζώνη 15€


Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: Α’ Ζώνη 25€, Β’ Ζώνη 22€


Προπώληση Εισιτηρίων viva.gr



ΓΥΑΛΙΝΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Λ. Συγγρού 143, 171 21 Νέα Σμύρνη

τηλ. 210 9315600


Πρόσβαση στο θέατρo :

Μετρό : Σταθμός Συγγρού-Φιξ (γραμμή 2)

Λεωφορεία και τρόλλευ : 10,550, Α2, 106, 126, 136, 137


Το Γυάλινο Μουσικό Θέατρο μέχρι νεοτέρας θα λειτουργήσει αμιγώς ως χώρος υποδοχής πολιτών που έχουν εμβολιαστεί πλήρως και με τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά του Covid 19 ; ή έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου.
Κατά την είσοδο των θεατών στο χώρο θα γίνεται έλεγχος των απαραίτητων πιστοποιητικών, όπως αυτός θα οριστεί από την κυβέρνηση 

Δείτε το trailer της παράστασης :


bottom of page