Δε θα σου πω ψέματα.
Ίσως ο μόνος άνθρωπος που θα μπορούσε να "γίνει" αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, αν όχι οπουδήποτε η Florence Foster Jenkins, είναι η Κατερίνα Βρανά. Η γυναίκα που πάτησε το πόδι της στον άλλο κόσμο και γύρισε.
Όχι επειδή η Florence έπαθε σηψαιμία και επέζησε.
Η Florence, μικροπαντρεύτηκε, και ο σύζυγος της, που "αγαπούσε" όλες τις γυναίκες, για γαμήλιο δώρο, της χάρισε ένα μπουκέτο με Treponema pallidum. Όχι, δεν είναι κάποιο εξωτικό λουλούδι από τα τροπικά δάση του Αμαζόνιου. Αν στη Γ' λυκείου, πρόσεχες στη βιολογία γενικής παιδείας, θα θυμόσουν πως μιλάμε για το βακτήριο που προκαλεί τη σύφιλη. Βιολόγος όμως δεν είμαι, ούτε και γιατρός, οπότε κατόπιν μικρής έρευνας στο διαδίκτυο, καταλήγω στο συμπέρασμα, πως η Florence Foster Jenkins, έπασχε από νευρική σύφιλη, που είναι και από τις σπανιότερες μορφές που απαντώνται σε νοσούντες.
Η σύφιλη, σε αυτό το στάδιο της προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα, και για να μη στα πολυλογώ-όπως πάντα ( Σύφιλη - Βικιπαίδεια (wikipedia.org) ), και σε συνδυασμό με τα βαριά φάρμακα της εποχής, η Florence, από μια ηλικία και μετά, αντιμετώπιζε προβλήματα με την κίνηση, την όραση, την ακοή, την ομιλία... όπως ακριβώς και η Κατερίνα.
Η Κατερίνα είναι μια γνήσια κωμικός, μέσα κι έξω. Αντιμετωπίζει όλες τις δυσκολίες της ζωής όπως τους αρμόζει. Με χαμόγελο!
Η Κατερίνα Βρανά, είναι η χαρά της ζωής. Όπως ήταν και η Florence. Και το λέω με κάθε ειλικρίνεια.
Μάλιστα, δε μπορώ να μοιράσω με σιγουριά τα ποσοστά μεταξύ του πόσο παίζει το ρόλο της και πόσο τον εαυτό της, μιας και δείχνει τόσο φυσική πάνω στη σκηνή.
Εγώ και πυρετό να ανεβάσω, νομίζω πως ήρθε το τέλος του κόσμου. Η Κατερίνα είναι μια γνήσια κωμικός, μέσα κι έξω. Αντιμετωπίζει όλες τις δυσκολίες της ζωής όπως τους αρμόζει. Με χαμόγελο!
Δε θέλω όμως να σταθώ σε αυτό, γιατί θα μπορούσα να γράψω πολλές σελίδες, μοιραζόμενος τις πληροφορίες που έχω αντλήσει από το ίντερνετ, για το τι πέρασε και το τι περνάει ακόμα.
Ο Γιώργος Καπουτζίδης, είναι ο Άντρας με το άλφα κεφαλαίο, που ξέρει να σέβεται και να τιμά το άτομο που συντροφεύει.
Ο Γιώργος Καπουτζίδης ως St. Clair Bayfield, στέκεται αντάξιος της αγαπημένης του πάνω στη σκηνή, ακόμα κι αν υποδύεται έναν "μετριατάλαντο" ηθοποιό, ένα ρόλο εκ διαμέτρου αντίθετο με την πραγματικότητα. Είναι καλοσυνάτος μα συνάμα αυστηρός. Είναι ο Άντρας, με το άλφα κεφαλαίο, που ξέρει να σέβεται και να τιμά το άτομο που συντροφεύει.
Σεβασμός, αλτρουϊσμός και αγάπη.
Αυτοί άλλωστε θεωρώ πως είναι και οι 3 πυλώνες που στηρίζεται όλο το έργο.
Η Θέμις Μαρσέλλου, έχει κάνει μια ιδιαίτερα προσεγμένη παράσταση, σεβόμενη τόσο την ίδια τη Jenkins, όσο και τους πρωταγωνιστές της.
Το σκηνικό είναι ένα πιστό αντίγραφο οικίας της δεκαετίας του 30, ενώ η οι αλλαγές των σκηνών γίνονται με κλείσιμο της αυλαίας και προβολές στιγμιότυπων από τη ζωή της Jenkins.
Φυσικά δε μπορώ να μη μιλήσω και για τους υπόλοιπους ηθοποιούς.
Ο Γιώργος Γιαννίμπας, υποδύεται τον "δύσμοιρο" πιανίστα Cosme McMoon, που θέλοντας και μη, αναγκάστηκε να γίνει ο μουσικός σύντροφος της πιο φάλτσας σοπράνο που πέρασε απ' τη γη, όμως όπως φαίνεται, κάποια μονοπάτια διασταυρώνονται μόνο για καλό.
Η Χρύσα Κλούβα, είναι η γυναίκα που έρχεται να ανατρέψει όλη τη ζωή της Florence, και κατά συνέπεια και το έργο.
Η Έφη Σταυροπούλου είναι η πιστή και αγαπημένη φίλη της Florence.
Για το τέλος, κράτησα τον πιο αβανταδόρικο (κατά την ταπεινή μου άποψη) ρόλο του έργου.
Αυτόν της Άννας Πασπάτη.
Να πω για το ταπεραμέντο της; Για το εκτόπισμα της πάνω στη σκηνή;
Δε θα πω κάτι άλλο, παρά μόνο ότι μου θύμισε πάρα πολύ το ρόλο του Χοσέ από τις "Σαββατογεννημένες", του Γιώργου Καπουτζίδη. Και πόσο μας έχει λείψει ένας Χοσέ από το θέατρο και την τηλεόραση...
Αυτό και μόνο τα λέει όλα.
Και κάπως έτσι, καλέ μου αναγνώστη, σε αφήνω, γιατί κάπου, σε κάποιο θέατρο, άλλη μια παράσταση μας περιμένει.
To the review!
(Σαν να λέμε εις το επανιδείν δηλαδή)
Πρωταγωνιστούν:
Κατερίνα Βρανά, Γιώργος Καπουτζίδης, Γιώργος Γιαννίμπας, Χρύσα Κλούβα, Άννα Πασπάτη, Έφη Σταυροπούλου
Συντελεστές παράστασης
Συγγραφέας: Peter Quilter//Απόδοση-σκηνοθεσία: Θέμις Μαρσέλλου
Σκηνικά: Μαίρη Τσαγκάρη//Κοστούμια: Παναγιώτα Κοκκορού
Video-προβολές: Κάρολος Πορφύρης//Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Φωνητική διδασκαλία: Δημήτρης Μπουζάνης//Βοηθός Σκηνοθέτη : Βαρβάρα Νεμπή
Εισιτήρια
Στο ταμείο του Θεάτρου Ήβη
Οι εισερχόμενοι στον χώρο πρέπει είτε να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε πιστοποιητικό νόσησης. Για ΑμεΑ με αμαξίδιο, επικοινωνείτε με το ταμείο του Θεάτρου για να γίνει κράτηση.
Comments