top of page

Συνέντευξη | Ο "Εκτελεστής" Βασίλης Τριανταφύλλου, στο WLT.

Έγινε ενημέρωση: 8 Δεκ 2021

Έχοντας ήδη γρονθοκοπηθεί στο στομάχι από τους "Εκτελεστές" του Γιώργου Σκούρτη σε σκηνοθεσία Τριαντάφυλλου Δελή, στο αγαπητό μου πλέον Θέατρο Αλκμήνη, αποφάσισα να γνωρίσω λίγο καλύτερα τον νεαρό "Στέλιο" του έργου. Ο λόγος που το επιδίωξα αυτό, ήταν γιατί πέραν της εξαιρετικής του ερμηνείας, που εδώ που τα λέμε και οι τρεις πρωταγωνιστές είναι εξαιρετικοί, ήταν γιατί με εντυπωσίασε η απίστευτη απόδοση του τοξικομανή τον οποίον υποδύεται.

Δε θα πλατειάσω άλλο.


Ο Στέλιος, κατά κόσμον Βασίλης Τριανταφύλλου, είναι ένας νέος άνθρωπος ιδιαίτερα ευγενής και κατασταλαγμένος, και κάτι πολύ σημαντικό για το θέατρο: Πολύ ταλαντούχος.


Καλησπέρα Βασίλη! Αποφάσισα πως δε θέλω να σου στείλω έτοιμες ερωτήσεις, που πιθανότατα θα οδηγήσουν σε έτοιμες απαντήσεις. Διάβασα κάποια πράγματα για σένα, αλλά προτιμώ να τα πούμε με τη σχετική αμεσότητα του μέσεντζερ. Αν δεν έχεις θέμα δηλαδή, θα ήθελα οι ερωτήσεις μου, να προκύπτουν κυρίως από τις απαντήσεις σου. Πες μου λοιπόν μερικά πράγματα για σένα. Για αρχή τα τετριμμένα: Που γεννήθηκες, που μεγάλωσες; Είχες θεατρικές επιρροές μέσα στην οικογένεια;



Βασίλης Τριανταφύλλου Οι Εκτελεστές Θέατρο Αλκμήνη
Ο Βασίλης Τριανταφύλλου | Προσωπικό του αρχείο

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στον Πειραιά. Συγκεκριμένα στο Πέραμα. Αγαπώ πολύ αυτόν τον τόπο εκτιμώ τους ανθρώπους του αλλά στενοχωριέμαι για τις λάθος κατευθύνσεις που έχει τα τελευταία χρόνια...Η ομορφιά του όμως είναι μεγαλύτερη απ' όλες τις λανθασμένες απόψεις που έχουν δημιουργηθεί γι' αυτόν. Οι γονείς μου, δεν έχουν σχέση με τον χώρο. Αντιθέτως εγώ είμαι ο λόγος που τα τελευταία χρόνια ξεκίνησαν να παρακολουθούν θέατρο. Ο πατέρας μου είναι υδραυλικός και η μητέρα μου λογίστρια.


Αποφάσισες να ασχοληθείς κατευθείαν μετά το σχολείο με το θέατρο; Σπούδασες κάτι άλλο; Παρακολουθούσες μαθήματα σε κάποια δραματική σχολή παράλληλα; Και μιας και δε σε ρώτησα, τι ηλικία έχεις;


Είμαι 27 χρόνων. Το θέατρο το γνώρισα μέσα στο σχολείο, μα όσο περνούσε ο καιρός, διαπίστωσα πως δε μου αρκούσε μια ώρα την εβδομάδα. Οπότε ξεκίνησα να ψάχνω να το βρω εκτός. Θεατρικά εργαστήρια από τα 12, ερασιτεχνικές ομάδες ώσπου στα 18 ήξερα τι ήθελα να κάνω. Μπήκα σε δραματική σχολή και τελείωσα τις σπουδές μου πριν 5 χρόνια.


Σε ποια δραματική σχολή σπούδασες; Υπήρξε κάποιος καθηγητής που σε επηρέασε περισσότερο από άλλους; Και στον αντίποδα, υπήρξε κάνεις που προσπάθησε να σου κόψει τα φτερά; Πάντα στη ζωή μας, υπάρχουν και οι 2 τύποι ανθρώπων. Τον δεύτερο δε χρειάζεται να τον κατονομάσεις.


Σπούδασα στην Αθηναϊκή Σκηνή Κάλβου-Καλαμπόκη. Τρία μοναδικά χρόνια. Με αγαπημένους συμφοιτητές και σημαντικούς καθηγητές. Καλαμποκης, Κάλβος, Κονιόρδου, Δαματης, Μοσχολιδακης, Βουτζουρακη, Μπουσδούκος, Βασιλοπούλου, Θεοδωράκη, Κουμίδου και πολλούς άλλους. Νομίζω ότι ο καθένας ήταν μια μοναδική πηγή έμπνευσης δεν θέλω να αδικήσω κανέναν, ο καθένας έχει τον δικό του δρόμο που αξίζει να περπατήσεις και να γνωρίσεις. Διαφωνίες μπορεί και να υπήρξαν με ορισμένους αλλά αυτό έχει θετικό πρόσημο γιατί έχει στόχο να προκύψει κάτι καινούριο ή κάτι βαθύτερο. Αισθάνομαι τυχερός που βρέθηκα μαζί τους.


Κάποιο έργο που έπαιξες στα φοιτητικά σου χρόνια που σε σημάδεψε λίγο περισσότερο από κάποια άλλα;


Ήταν στο τρίτο έτος της σχολής, όταν ο Κοραής Δαμάτης μου έδωσε να διαβάσω "Τα Ορφανά " του Λάιλ Κέσλερ για τον ρόλο του Τρητ. Ήταν το έργο με το οποίο την ίδια χρονιά έδωσα στις διπλωματικές εξετάσεις του Υπουργείου. Είναι ένα έργο που θα ήθελα να το ξανά δουλέψω στο μέλλον.



Βασίλης Τριανταφύλλου Οι Εκτελεστές Θέατρο Αλκμήνη
Στιγμιότυπο από την παράσταση "Οι Εκτελεστές" | Προσωπικό αρχείο Βασίλη Τριανταφύλλου


Μίλησε μου για το "Από τα Έγκατα της Γης".


Τα "Έγκατα της Γης" ήρθαν ως αποτέλεσμα μια κοινής ανάγκης ατόμων να αναζητήσουν με τον δικό τους τρόπο την μαγεία του θεάτρου με καλύτερες συνθήκες εργασίας. Αυτό προϋποθέτει να μπεις στα σκοτάδια του άλλου, να μοιραστείς ιδέες, ανασφάλειες, όνειρα και να τα βγάλεις στο φως. Είναι μια διαδρομή που αφορά τον τρόπο αλλά και τα "παπούτσια" που φοράμε σαν ομάδα στην διαδρομή. Κάναμε παραγωγές που εμείς οι ηθοποιοί χρειαζόταν να βρισκόμαστε σε 2-3 διαφορετικές δουλειές για να τις καλύψουμε...δεν είχαμε βοήθεια ούτε από παραγωγούς-χορηγούς-κεφάλαια απ' το σπίτι. Αυτό αποτυπώνει για εμάς αυτός ο τίτλος "Από τα Έγκατα της γης", τις δυσκολίες και την αλήθεια που φέρουμε απ' τα έγκατα της ψυχής μας. Αυτό.

Αργότερα ήρθε η πρώτη επιχορήγηση για τους "Εκτελεστές" μας, αλλά και η δεύτερη επιχορήγηση που σιγά σιγά θα ξεκινήσει να ετοιμάζεται για του χρόνου.


Μπορώ να έχω ένα μικρό spoiler για αυτό που έρχεται;


Είναι το ξύπνημα της άνοιξης του Φρανκ Βέντεκιντ σε σκηνοθεσία Κώστα Παπακωνσταντίνου.


Αποκλειστικό ή το ξέρουν κι αλλοι;


Χαχαχα! Είναι επιχορήγηση οπότε θεωρητικά μπορούν να το ξέρουν...


Ποιος πρότεινε τους Εκτελεστές; Υπάρχει κάποια βαθύτερη σύνδεση με το έργο;


Τα έργα προκύπτουν...καταθέτουμε όλοι προτάσεις και επιλέγουμε...δεν διαλέγουμε ρόλους, διαλέγουμε έργα...τι θέλουμε να πούμε μ' αυτό το έργο και γιατί τώρα...οι ρόλοι έρχονται μετά.

Ειδικά τα τελευταία χρόνια, ζούμε τα χρόνια του εγκλεισμού, του αποκλεισμού, της περιθωριοποίησης. Είναι αυτοί οι χαρακτήρες μας.


Βλέπουμε πως ο διαχωρισμός της κοινωνίας σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, είναι πλέον μέρος της καθημερινότητας μας.

Θεωρείς πως και αυτό οδηγεί ανθρώπους στο περιθώριο;

Όπως είδα σε μια ανάρτηση σου, είστε υποχρεωμένοι να συνεχίσετε να παίζετε, επειδή η παράσταση είναι επιδοτούμενη. Αν δεν ήταν, θα κατεβάζατε την αυλαία;


Το θέατρο είναι για όλους, τουλάχιστον οφείλει να είναι. Με τα νέα δεδομένα καταλαβαίνουμε πως αυτό δεν συμβαίνει. Εμείς έχουμε δεσμευτεί για συγκεκριμένο αριθμό παραστάσεων και έτσι συνεχίζουμε. Διαφορετικά θα έπρεπε να μιλήσουμε όλοι μαζί συντελεστές, ηθοποιοί, παραγωγή για να δούμε τι θα κάνουμε. Το θέατρο είναι για όλους και θα πρέπει να είναι ανοιχτά.



Βασίλης Τριανταφύλλου Οι Εκτελεστές Θέατρο Αλκμήνη
Στιγμιότυπο από την παράσταση "Οι Εκτελεστές" | Προσωπικό αρχείο Βασίλη Τριανταφύλλου


Ώρα να πούμε και 2 πράγματα για τους Εκτελεστές, και να σε αποδεσμεύσω.

Ο κάθε ρόλος μέσα στο έργο, έχει σίγουρα τη μοναδικότητα του.

Ο ένας, είναι η ψύχραιμη φωνή, και κινεί τα νήματα. Ο άλλος θερμοκέφαλος και με ελαφρώς λασκαρισμένες βίδες. Ο τρίτος, εσύ, ένα παιδί ρομαντικό, που βυθίστηκε όμως μέσα στις ουσίες.

Ο τρόπος που σφαδάζεις πάνω στη σκηνή, είναι άκρως ρεαλιστικός, οπότε θα σε ρωτήσω ευθέως. Έχεις μπλέξει ο ίδιος, ή είχες ποτέ στον κύκλο σου ανθρώπους, που πέρασαν τα ίδια βάσανα, λόγω χρήσης;


Ο κάθε ρόλος δημιουργείται με πολύ έρευνα, βιώματα και εικόνες που φέρει ο κάθε ηθοποιός στην σκηνή αλλά και μέσα από τη συνεργασία σκηνοθέτη και κινησιολόγου. Έτσι και ο Στέλιος. Ένας ρόλος που αγάπησα πολύ γιατί έχει και πολλά πράγματα να δουλέψεις σαν ηθοποιός. Ο Στέλιος δεν έχει μπλέξει απλά. Ο Στέλιος έχει βυθιστεί στην ηρωίνη. Ο Βασίλης έχει δοκιμάσει ναρκωτικά αλλά αυτά που λέμε πιο "ελαφριά", και φυσικά δεν έμεινε για πολύ σε αυτά. Λίγο η περιέργεια λίγο τα φοιτητικά χρόνια.. Νομίζω είναι κάτι που πολλά παιδιά περνάνε από αυτή την δοκιμή. Αλλά προσοχή! Δεν είναι να μένεις.


Μπαίνω σε φάση επιλόγου, γιατί όντως, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για πολύ ακόμα.

Είδα φωτογραφίες στο προφίλ σου, με θεατρικά εργαστήρια που τρέχεις.

Θες να μου πεις και μερικά πράγματα γι' αυτό;


Ναι φυσικά! Τα μαθήματα ήρθαν με το που τελείωσα την σχολή. Ανέλαβα ομάδες με ερασιτέχνες, εφηβους σε σχολεία και ύστερα συνεργασίες με δήμους. Τωρα βρίσκομαι σε Πέραμα και Οινούσσες και έχω και μια ομάδα στην Αθήνα στο θέατρο Άβατον. Μου αρέσει πολύ αυτό το κομμάτι γιατί μπορώ να δοκιμάζω και εγώ πράγματα μαζί τους. Είναι μάθημα και για εμένα, όχι μόνο για εκείνους. Ήδη συζητάω και για άλλη μια ομάδα. Είναι κάτι που αγαπώ και θα το συνεχίσω!


Σου αρέσει πολύ η σκηνοθεσία; Το βλέπεις και εκτός ερασιτεχνικού θεάτρου δηλαδη;


Ακόμα όχι, είναι πολύ νωρίς!!! Στο μέλλον ίσως το δοκιμάσω...αν βρεθεί κάτι το οποίο θα με κινητοποιήσει προς αυτή την κατεύθυνση θα το κάνω!


Και για κλείσιμο (λες και κάνουμε συνέντευξη σε πολυεθνική).

3 πράγματα που θες να έχεις πετύχει στα επόμενα 5 χρόνια:


1) Να είμαι υγιής

2)Όμορφες δουλειές στο θέατρο

3)Την πρώτη μου δουλειά στον κινηματογράφο


Μακάρι, μακάρι και μακάρι θα πω εγώ.


Μη χάσετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε την παράσταση "Οι Εκτελεστές", στο Θέατρο Αλκμήνη, κάθε Τετάρτη στις 21:00, μετά την εξαιρετική παραγωγή "Ο Θάνατος του Ιβάν Ιλίτς" που παίζεται στις 19:00.




 

Θέατρο Αλκμήνη

Αλκμήνης 8-12, Αθήνα

κάθε Τετάρτη στις 21:00

Συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία παραγωγής θεάτρου «Από τα έγκατα της Γης» Διάρκεια 80’

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: ΚΑΝΟΝΙΚΟ: 12 € / ΜΕΙΩΜΕΝΟ (ΑΜΕΑ, Ανεργίας, Φοιτητικά): 8 €

  • Με χρήση πιστωτικής/ χρεωστικής κάρτας: Στο www.ticketmaster.gr / στο τηλεφωνικό κέντρο: 210 8938111 (Καθημερινές 10:00-21:00 & ΣΚ 17:00-21:00) & στα Εκδοτήρια

  • Με μετρητά: Εκδοτήρια (18:00 - 21:00)






Κατά την προσέλευση τους στο θέατρο, οι θεατές πρέπει να τηρούν όλα τα μέτρα κατά του covid19, όπως ορίζει η κυβέρνηση.

bottom of page