top of page

Review: Σλουθ | Ένα ψυχολογικό θρίλερ, στο "Από Μηχανής Θέατρο"

Έγινε ενημέρωση: 19 Ιαν 2022


Σλουθ | Το δίδυμο Χατζάκης-Μυλωνάς | Από Μηχανής Θέατρο
Σλουθ | Το εκρηκτικό δίδυμο Χατζάκης-Μυλωνάς | Από Μηχανής Θέατρο

Σου αρέσουν τα επιτραπέζια;


Να σου πω την αλήθεια μου, από μικρός έμαθα να κάνω παρέα με τον εαυτό μου. Κάτι που ήμουν εσωστρεφής, κάτι που έχω μεγάλη διαφορά ηλικίας με τον αδερφό μου... Τέλος πάντων, ήμουν πιο πολύ των βιβλίων.

Συμπέρασμα: Ακόμα και τώρα, που θεωρούμαι κοινωνικό όν, αποφεύγω να παίζω επιτραπέζια με τους φίλους μου. Αυτούς τους 2-3 που έχω δηλαδή.


Βρισκόμαστε στην έπαυλη του διάσημου συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων Άντριου Γουάικ. Ο Άντριου, (Σωτήρης Χατζάκης), έχει προσκαλέσει για "τσάι και συμπάθεια", τον Μίλο Τίντλ ( Δημήτρης Μυλωνάς), ο οποίος, σε αντίθεση με τον Άντριου, είναι άσημος μεν, αλλά νέος, γοητευτικός, και κυρίως, ο εραστής της γυναίκας του δε.


Ο Άντριου, έχοντας την επιτυχημένη καριέρα του, και τις ερωμένες του, ομολογεί στον Μίλο, πως πραγματικά θέλει να ξεφορτωθεί τη γυναίκα του, προειδοποιώντας τον όμως πως είναι μαθημένη στα πλούτη και την καλοζωία και πως η σχέση τους δε θα έχει μέλλον, με αποτέλεσμα εκείνη να γυρίσει πάλι σε αυτόν. Ο Μίλο, αν και στην αρχή δείχνει να μην πτοείται από τα λόγια του, τελικά πείθεται, και ανήσυχος πλέον, ζητάει τη βοήθεια του, ώστε να ορθοποδήσει οικονομικά και να μπορεί να ανταπεξέλθει στα ακριβά γούστα της ερωμένης και σύντομα γυναίκας του.


Σλουθ | Σωτήρης Χατζάκης- Δημήτρης Μυλωνάς
Σωτήρης Χατζάκης

Ο Άντριου, έχει οργανώσει ένα εξαιρετικό σχέδιο, κατά το οποίο ο Μίλο, θα κάνει διάρρηξη στην έπαυλη, και θα κλέψει τα πανάκριβα αλλά ασφαλισμένα κοσμήματα της γυναίκας του, οπότε ο μεν θα εισπράξει την αποζημίωση από την ασφάλεια, και ο δε, θα τα πουλήσει σε έμπιστους κλεπταποδόχους, οι οποίοι θα πληρώσουν αδρά.


Το σχέδιο, στα αυτιά του Μίλο, αρχίζει να ακούγεται καλό, και τελικά συμφωνεί.

Ο Άντριου όμως, βλέπει πέρα από αυτό...

Και η παράνοια ξεκινάει!

Τα ψυχολογικά παιχνίδια που παίζονται σε αυτό το έργο, είναι τεράστια. Ο Άντριου, ως μετρ των αστυνομικών θρίλερ, σκηνοθετεί μια διάρρηξη, ένα έγκλημα, με στόχο να τρομοκρατήσει το φτωχό Μίλο, ο οποίος καταλήγει να γίνει ο πρωταγωνιστής σε ένα μυθιστόρημα που αποκτά σάρκα, οστά και αίμα.


Το έργο πραγματεύεται την επιρροή ενός κοινωνιοπαθή ανθρώπου, πάνω σε έναν άλλον. Ο Άντριου, καταφέρνει να χειραγωγήσει τον Μίλο και να τον κάνει μαριονέτα του, εκμεταλλευόμενος τον έρωτα του για τη σύζυγο του πρώτου. Το παιχνίδι όμως ξεφεύγει και εξελίσσεται σε τραγωδία, όταν ο δολοπλόκος Άντριου, έχοντας ήδη ξεφτιλίσει και εκμηδενίσει τον Μίλο, έχοντας τον γονατιστό να παρακαλάει για τη ζωή του, τραβάει τη σκανδάλη του όπλου του και...


Σλουθ | Το δίδυμο Χατζάκης-Μυλωνάς | Από Μηχανής Θέατρο
Σωτήρης Χατζάκης- Δημήτρης Μυλωνάς | Σλουθ

Οι μέρες περνάνε και η αστυνομία, φτάνει στην πόρτα του Άντριου, κάνοντας τον να ομολογήσει πως τα πράγματα ξέφυγαν λίγο από τον έλεγχο, μολαταύτα, τα χαρακτηρίζει ως παιχνίδι και κάθε άλλο παρά μετανιωμένος δείχνει.


Ο θύτης γίνεται θύμα, και οι εξελίξεις είναι αυτές που κρατάνε το κοινό σε αγωνία, και θα έλεγα πως προκαλούν και ένα σχετικό άγχος.

Εγώ τουλάχιστον που δεν είχα ξαναδεί το έργο, έτσι ένιωσα.

Υπάρχουν σημεία στο έργο που δεν ξέρεις τι είναι αλήθεια και τι όχι.

Αν είναι ένα κακό όνειρο ή η φριχτή αλήθεια.


Ίσως τελικά να είναι όλο ένα άσχημο παιχνίδι, και να τελειώσει όπως ολοκληρώνεται και μια βραδιά με επιτραπέζια. Λίγος τσακωμός, λίγη μουρμούρα, καμιά δυο βρισιές και μετά όλοι πάνε σπίτια τους ήσυχοι.


Πολλά είπα, αλλά να ξέρεις, δε σου έχω κάνει σπόιλ τίποτα πέρα από τη βασική πλοκή. Τα υπόλοιπα στο "Από Μηχανής Θέατρο".


Ο Σωτήρης Χατζάκης και ο Δημήτρης Μυλωνάς, μάχονται επί σκηνής. Η συνεχής ένταση και οι εναλλαγές της ψυχολογίας των πρωταγωνιστών, σε επηρεάζουν στον υπερθετικό βαθμό, και δε σε αφήνουν να ηρεμήσεις, μέχρις ότου το έργο ρίξει αυλαία.

Το σκηνικό από τη μια άκρη ως την άλλη, προδίδει στο θεατή την αρρώστια του Άντριου με τα παιχνίδια και τους γρίφους. Ίσως και ο ίδιος, να είναι θύμα χειραγώγησης των ίδιων των χαρακτήρων που αυτός έχει δημιουργήσει.


Ένα πράγμα που με ανησυχεί, είναι πως θεατρικές παραστάσεις σαν το Σλουθ, με κάνουν να προβληματιστώ για τον περίγυρό μου.

Δεν πάει πολύς καιρός που έβγαλα από τη ζωή μου άτομα με παρόμοια συμπεριφορά με του Άντριου. Δε μιλάω για σατανικά παιχνίδια ή χρήση βίας. Όχι.

Μιλάω για χειραγώγηση και έλλειψη ενσυναίσθησης. Πολλές φορές χρειάζονται πολλά χρόνια για να καταλάβεις πως κάποιο, ή κάποια άτομα του κύκλου σου, δε μπορούν να νιώσουν και το μόνο άτομο για το οποίο νοιάζονται πραγματικά, είναι ο ίδιος τους ο εαυτός. Ζουν σε ένα μικρόκοσμο οπού υπάρχουν αυτοί κι άλλος κανένας. Είναι πάνω από όλους και όλα, και όλα πρέπει να γίνονται με τη δική τους σκηνοθεσία. Και δε συμβαίνει αυτό επειδή ντε και καλά είναι πανέξυπνοι και δολοπλόκοι.

Ίσως συμβαίνει μόνο και μόνο επειδή έτσι τους μεγάλωσαν.

Άλλωστε η πρώτη, και τόσο η καλύτερη, όσο και η χειρότερη επιρροή πάνω σε ένα άτομο, είναι η οικογένεια.


Έχε τα μάτια σου ανοιχτά, γιατί κυκλοφορούν πολλοί Άντριου εκεί έξω.

Ίσως κάποιος να είναι μέσα στο σπίτι σου.

Ίσως να είσαι κι εσύ.





Παίζουν:

Σωτήρης Χατζάκης

Δημήτρης Μυλωνάς


Συντελεστές:

Μετάφραση: Αντώνης Σολωμού//Σκηνοθεσία: Σωτήρης Χατζάκης//Σκηνικά: Έρση Δρίν

Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ//Κατασκευή ναύτη-κούκλες: Μαρία Λιτσοπούλου

Μουσική: Ζαχαρίας Καρούνης//Φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος

Επιμέλεια κίνησης: Ειρήνη Κυρμιζάκ//Κατασκευή σκηνικού: Γκέντι Κούση

Φωτογραφίες: Χριστίνα Φυλακτοπούλου//Trailer: Στέφανος Κοσμίδης

Γραφιστικά:beelieve.gr//Βοηθοί σκηνοθέτη: Βίκη Παναγιωτοπούλου, Δημήτρης Μπούρας, Δήμητρα Μάζη



Από Μηχανής Θέατρο

Διεύθυνση

Ακαδήμου 13

Μεταξουργείο T.K.10436 Τηλέφωνο2105232097 Emailapomixanis.theatro@gmail.com

Ημερες παραστάσεων/Εισιτήρια



bottom of page