top of page

Review: Όπως πάει το ποτάμι | από τo 1920 μέχρι σήμερα


Όπως πάει το ποτάμι
Οι πρωταγωνιστές της παράστασης "Όπως πάει το ποτάμι"

Τη φετινή σεζόν ανεβαίνει στο Θέατρο Σταθμός στο Μεταξουργείο η παράσταση «Όπως πάει το ποτάμι» του βραβευμένου θεατρικού συγγραφέα Μάρτιν Σέρμαν, σε σκηνοθεσία Γιάννη Λεοντάρη.


Η παράσταση πραγματεύεται τη ζωή ενός αντισυμβατικού από πολλές απόψεις ζευγαριού στο Λονδίνο στις αρχές του 21ου αιώνα. Ακολουθούμε τον Μπό και τον Ρούφους καθώς πλοηγούνται σε μια ζωή γεμάτη εμπόδια για ένα τόσο διαφορετικό ζευγάρι. Ο πραγματιστής Μπο είναι ένας πιανίστας από τη Νέα Ορλεάνη και ο ονειροπόλος Ρούφους, ένας δικηγόρος στα πρώτα βήματα της καριέρας του. Γνωρίζονται μέσω του διαδικτύου και ερωτεύονται παρά τα 30 χρόνια διαφοράς στην ηλικία τους. Μοιράζονται τα βιώματα τους και φροντίζουν ο ένας τον άλλον και δένονται για το υπόλοιπο της ζωής τους.


Οι εντυπώσεις μας


'Οπως πάει το ποτάμι
Ο Μπο και ο Ρούφους στην παράσταση "'Οπως πάει το ποτάμι".

Κοινά καθημερινά προβλήματα στη ζωή ενός ζευγαριού και σημαντικές αποφάσεις πλέκουν μια περίπλοκη πολύχρονη σχέση. Τα όνειρα και οι υποχρεώσεις, ο έρωτας και η ανασφάλεια, η νεανικότητα και η φθορά. Πόσο τολμάει καθένας από εμάς να παραμερίσει τις κοινωνικές νόρμες και να διεκδικήσει αυτό που πραγματικά θέλει, τόσο στον επαγγελματικό τομέα, όσο και στη προσωπική ζωή.


Η παράσταση μέσω της παρουσίασης των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ένα αντισυμβατικό ζευγάρι καταφέρνει να επικοινωνήσει παράλληλα στο κοινό του ένα πλήθος σύγχρονων κοινωνικών προβληματισμών. Άνθρωποι που ερωτεύονται όπως όλοι οι αλλοί και ονειρεύονται όπως όλοι οι άλλοι και θέλουν να ζήσουν και να γίνουν αποδεκτοί ακριβώς όπως όλοι οι άλλοι. Να λάβουν και να δώσουν αγάπη. Η ανάγκη αυτή βρίσκεται στον πυρήνα κάθε κοινωνίας και κατευθύνει κάθε επιλογή.



Η αγάπη ενώνει, το μίσος διχάζει. Η μη αποδοχή της οποιουδήποτε είδους διαφορετικότητας συνιστά από την απαρχή των πρώτων ανθρώπινων κοινωνιών παράγοντα πόλωσης. Τα εμπόδια που συναντούν ως σήμερα τα ομόφυλα ζευγάρια στους περισσότερους τομείς της ζωής τους - στο γάμο, στην σύσταση οικογένειας, στην επαγγελματική και προσωπική ζωή - αποτελούν στην πραγματικότητα τροχοπέδη εξέλιξης ολόκληρης της σύγχρονης κοινωνίας. Και ενώ πολλά έχουν αλλάξει από όταν το να είσαι ομοφυλόφιλος συντιστούσε θανατική καταδίκη, πόσα έχουν πραγματικά αλλάξει όσον αφορά την αποδοχή και τα δικαιώματα της κοινωνικής αυτής ομάδας;


'Οπως πάει το ποτάμι"
Ο Ρούφους στην παράσταση "'Οπως πάει το ποτάμι".

Κατερίνα Ζυγουράκη

 


Eρμηνεύουν:

Περικλής Μουστάκης, Μάνος Καρατζογιάννης, Δημήτρης Ροΐδης


Ταυτότητα Παράστασης

Μετάφραση: Αντώνης Πέρης // Σκηνοθεσία: Γιάννης Λεοντάρης // Σκηνικά-κοστούμια-σχεδιασμός βίντεο: Μικαέλα Λιακατά // Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος // Φωτογραφίες: Νίκος Πανταζάρας // Βοηθός σκηνοθέτη: Κλειώ Παπατζανάκη-Χρυσοβέργη (στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης, σε συνεργασία με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου) // Παραγωγή: Lead – In – Arts A.M.K.E


Θέατρο Σταθμός

Βίκτωρος Ουγκώ 55, Μεταξουργείο, Αθήνα

Κάθε Παρασκευή & Σάββατο στις 21:00 και κάθε Κυριακή στις 18:00,

Διάρκεια: 105 λεπτά

Εισιτήρια διαθέσιμα στο: viva.gr


bottom of page