top of page

Review: Τι πραγματικά συνέβη «Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι»;

Έγινε ενημέρωση: 5 Ιαν

Στο Νέο Ακάδημο, ανεβαίνει το πολύ γνωστό έργο του αγαπημένου (μου) Tennessee Williams «Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι».


Θέατρο, Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι


Η πλούσια και αυταρχική κυρία Βέναμπλ (Φιλαρέτη Κομνηνού) λάτρευε παθολογικά τον ποιητή γιο της, Σεμπάστιαν, και κάθε καλοκαίρι οι δυο τους ταξίδευαν μαζί. Το περσινό, όμως, καλοκαίρι, για πρώτη φορά δεν τον συνόδευσε εκείνη στις διακοπές του, αλλά η νεαρή ξαδέλφη του, Κάθριν (Αναστασία Παντούση), που επωμίστηκε το ρόλο που κατείχε εκείνη μονοπωλιακά ως τότε. Εκείνο το μοιραίο καλοκαίρι, όμως, ο Σεμπάστιαν πέθανε κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες. Όταν η σοκαρισμένη Κάθριν αφηγείται την πραγματικότητα γύρω από το θάνατό του, η κυρία Βέναμπλ αρνείται να την πιστέψει και προσπαθεί να πείσει/δωροδοκήσει το διακεκριμένο νευροχειρουργό Τζον Κιούκροβιτς (Δημήτρης Τσίκλης) να τη χαρακτηρίσει φρενοβλαβή και να της κάνει λοβοτομή. Ο γιατρός, δείχνοντας ψυχραιμία, σύνεση και ανωτερότητα, χωρίς να επηρεάζεται από το χρηματικό δέλεαρ και τους εκβιασμούς της κυρίας Βέναμπλ, προσπαθεί να κατανοήσει τη θέση της Κάθριν. Η κοπέλα θα ακουμπήσει πάνω του και θα τον εμπιστευτεί, ενώ εκείνος θα βυθιστεί αργά μέσα στο σκιερό και μυστηριώδη κόσμο που περιβάλλει την οικογένεια Βέναμπλ.


Θέατρο, Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι
Αναστασία Παντούση (Κάθριν)

Η Κάθριν έρχεται με σκοπό να "αντιπαρατεθεί" με την κυρία Βέναμπλ για να προκύψει, να έρθει στο φως η αλήθεια γύρω από το θάνατο του Σεμπάστιαν. Η κα. Βέναμπλ την κατηγορεί ως ηθική ή/και φυσική αυτουργό στο θάνατο του γιου της. Η Κάθριν από την άλλη έχει υποστεί τα πάντα. «Έχουν δοκιμάσει πάνω μου τα πάντα, φοβάμαι τι άλλο μπορούν να μου κάνουν». Το επόμενο είναι η λοβοτομή, η χειρουργική επέμβαση που χρησιμοποιούνταν παλιά για την αντιμετώπιση ψυχικών παθήσεων και διανοητικών διαταραχών. Φαίνεται, εκ πρώτης όψεως τουλάχιστον, μια κοπέλα ψυχικά άρρωστη.


Μέσω αυτής της "αντιπαράθεσης", η Κάθριν οδηγείται στην αφήγηση – εξιστόρηση όσων – πιθανόν – συνέβησαν. Και λέω πιθανόν, γιατί ως ψυχικά διαταραγμένη, μπορεί κάποιοι να μη θεωρήσουν αξιόπιστη και έγκυρη τη μαρτυρία της. Αυτή η αλήθεια (όσων συνέβησαν) όμως δεν αναδεικνύεται μόνο αφηγηματικά. Αυτό ίσως να μην αρκούσε για να γίνει και πιστευτή (από τους ήρωες και από εμάς). Η Κάθριν σε έναν σοκαριστικό μονόλογο ξαναμπαίνει μέσα στο παρελθόν και ξαναζεί όλη αυτή την τραυματική εμπειρία. Η Αναστασία Παντούση με απίστευτη θεατρικότητα βουτάει κι εκείνη σ’ αυτά τα σκοτεινά νερά και δίνει ρεσιτάλ. Αναστασία μου, με ανατρίχιασες!


Τι πραγματικά συνέβη πέρσι το καλοκαίρι; Ανακαλύψτε το στο Νέο Ακάδημο, Παρασκευή με Τρίτη.







bottom of page