top of page

Review | «Ο Μπέμπης» κλέβει τις καρδιές μας.

Έγινε ενημέρωση: 9 Απρ 2022

Το βραβευμένο έργο της Βίλης Σωτηροπούλου «Ο Μπέμπης», ήρθε στο θέατρο Αλκμήνη για να μας "ξυπνήσει" με το κλάμα του.


Σε μια εποχή που η ενδοοικογενειακή βία και η παιδική κακοποίηση συνεχίζουν να "καλπάζουν", μα οι ένοχοι κρύβονται μέσα στα σπίτια τους, σαν τους Έλληνες μέσα στο Δούρειο Ίππο, ο μπέμπης έρχεται να μας αφυπνίσει και να μας ξεκουνήσει από τη βολή μας, ώστε να ανοίξουμε τα μάτια και το στόμα μας και να βοηθήσουμε όλοι μαζί στο να κοπεί το κακό από τη ρίζα.

Η διακεκριμένη σκηνοθέτις Άσπα Τομπούλη, "ενορχηστρώνει" ένα σύγχρονο δράμα, που δυστυχώς, μπορεί να διαδραματίζεται ακόμα και στο διπλανό διαμέρισμα.


Βίλη Σωτηροπούλου | Ροζαμάλια Κυρίου | Φωτ. Aποστόλης Παπαδάκης | Θέατρο Αλκμήνη
Βίλη Σωτηροπούλου | Ροζαμάλια Κυρίου | Φωτ. Aποστόλης Παπαδάκης

Μια οικογένεια του περιθωρίου, που ζει από τα επιδόματα του κράτους, και τις μικροαπατεωνιές του πατέρα, μεγαλώνει τα παιδιά της στο πλέον ακατάλληλο περιβάλλον.

Ο Μήτσος, ο πατέρας, όταν δε μπαινοβγαίνει στη φυλακή πίνει και χτυπάει τα παιδιά του. Η μάνα, η κυρά Σούλα (που την υποδύεται η συγγραφέας του έργου, Βίλη Σωτηροπούλου) είναι αδιάφορη για την ανατροφή των παιδιών της, και εξίσου βίαιη με τον άντρα της.

Μια μέρα η κατάσταση ξεφεύγει.

Ο Μπέμπης κλαίει ασταμάτητα, και η Φώφη, η αδερφή του τον σώζει τελευταία στιγμή από τα χέρια της μάνας του που προσπαθεί να τον στραγγαλίσει.

Η ιστορία με τα κλάματα και τις φωνές έχει φτάσει στο απροχώρητο, και μια μέρα, μια άγια και συνάμα μαύρη μέρα, η αστυνομία "μαζεύει" τη μάνα που μάνα δε θα έπρεπε να χαρακτηριστεί ποτέ, και τα παιδιά ελευθερώνονται από το ενδοοικογενειακό μαρτύριο τους.

Μολαταύτα, η επόμενη μέρα, καθώς και οι υπόλοιπες μέρες τους, θα τα βρουν χωρισμένα, και μοιρασμένα σε διάφορα ιδρύματα προστασίας και φροντίδας ανηλίκων.


Η Ροζαμάλια Κυρίου είναι «ο Μπέμπης» |  Θέατρο Αλκμήνη
Η Ροζαμάλια Κυρίου είναι «ο Μπέμπης» | Φωτ. Aποστόλης Παπαδάκης

Ο Μπέμπης, ένα 2,5 χρόνων παιδάκι, μας εξιστορεί μέσα από το στόμα της καθηλωτικής Ροζαμάλιας Κυρίου, τη σκληρή ζωή που έζησε τόσο στο σπίτι όσο και στο ίδρυμα που φιλοξενήθηκε.

Πόσο διαφορετικά αντιλαμβάνεται ένα μωρό παιδί την κακοποίηση και τη βία;

Τι τραύματα μπορούν να προκληθούν σε ένα μωρό παιδί, και πως όλα αυτά το ακολουθούν για όλη του τη ζωή;

Μπορεί ένα τόσο μικρό και τρυφερό πλάσμα να ξεχάσει, και να χαράξει τη δική του πορεία;


Τα χρόνια περνούν, και η δολοφονία του διευθυντή του ιδρύματος όπου φιλοξενήθηκε ο Μπέμπης, διασταυρώνει τις ζωές ενός άντρα και μιας γυναίκας. Δυο άτομα που ενώ προέρχονται από δυο εντελώς διαφορετικούς κόσμους, μοιάζουν να έχουν περισσότερα κοινά απ' όσα φαντάζονται. Ένα γαϊτανάκι αποκαλύψεων ξεκινάει να ξετυλίγεται μπροστά στα έντρομα μάτια των δυο πρωταγωνιστών, Αντιγόνης Δρακουλάκη και Θεμιστοκλή Καρποδίνη.

Αποκαλύψεις που χωρίς να το ξέρουν, πρόκειται να τους αλλάξουν τη ζωή.


Αντιγόνη Δρακουλάκη | Θεμιστοκλής Καρποδίνης Βίλη Σωτηροπούλου | Ροζαμάλια Κυρίου | Φωτ. Aποστόλης Παπαδάκης | Θέατρο Αλκμήνη
Αντιγόνη Δρακουλάκη | Θεμιστοκλής Καρποδίνης Βίλη Σωτηροπούλου | Ροζαμάλια Κυρίου | Φωτ. Aποστόλης Παπαδάκης

Οι δαίμονες που κρύβονται μεσα μας, δε θα φύγουν ποτέ. Όσο κι αν προσπαθήσουμε να τους κρύψουμε, με όσους τόνους χώμα κι αν τους πλακώσουμε, πάντα θα είναι εκεί.

Η μόνη λύση είναι να τους αντιμετωπίσουμε και να μάθουμε να συνυπάρχουμε μαζί τους.

Τότε και μόνο τότε, θα καταφέρουμε να λυτρωθούμε από ό,τι μας "πνίγει" και μας "παίρνει τον αέρα".

Τότε και μόνο τότε, θα "αναπνεύσουμε" ξανά, και θα προχωρήσουμε μπροστά καθάριοι και γεμάτοι με όρεξη να ζήσουμε.


Ο Μπέμπης, της Βίλης Σωτηροπούλου, σας περιμένει να περιπλανηθείτε μαζί του στα μονοπάτια του παρελθόντος, όχι μόνο του δικού του, αλλά και του δικού σας, και σας καλεί να ανοίξετε το μυαλό σας, να ανοίξετε το στόμα σας, και κυρίως να ανοίξετε την καρδιά σας και να μιλήσετε.


Ξέρετε εσείς.






bottom of page