top of page

Review | Μαρίκα: «Το θέατρο είναι θρησκεία»

Έγινε ενημέρωση: 23 Φεβ 2022

Το απόσταγμα μιας ζωής βιωμένης μέχρι το μεδούλι και ζυμωμένης με τον έρωτα και τον θάνατο, την περιφρόνηση και τον θαυμασμό, την αποθέωση και την αποκαθήλωση.


θέατρο Μαρίκα

Η γυναίκα-ίνδαλμα μιας εποχής


Της Μαρίκας Κοτοπούλη, είτε την αναλογίζεσαι με θαυμασμό είτε με δυσπιστία, ένα δεν μπορείς να της αμφισβητήσεις: ότι είχε άστρο. Ένα άστρο που την οδήγησε από την οικονομική ανέχεια και την αφάνεια στη διασημότητα, την αναγνώριση και το επίκεντρο της πνευματικής και πολιτικής ζωής του τόπου. Μέσα στη δίνη της ιστορίας που διαμόρφωσε τη χώρα μας στο γύρισμα του προηγούμενου αιώνα και τις κατακλυσμιαίες εξελίξεις στο παγκόσμιο σκηνικό, μια γεννημένη θεατρίνα, όπως δηλώνει υπερήφανα και η ίδια, κατορθώνει να υψώσει το ανάστημά της απέναντι στις αντιξοότητες και να πρωταγωνιστήσει στη σκηνή του θεάτρου και της ζωής.


θέατρο Μαρίκα

Το τραγικό, αγέρωχο παραμύθι της ζωής της


Η Κοτοπούλη υπήρξε μια δύναμη της φύσης, μια κατηγορία μόνη της. Σφοδρή, φαινομενικά ακατέργαστη και ωμή, θυελλώδης η ίδια, θυελλώδεις και οι έρωτές της, αμείλικτες και οι συγκρούσεις της. Σαρωτική και αθυρόστομη, ασυμβίβαστη και ανυποχώρητη, βασιλική αλλά και αιρετική, φεμινίστρια και μαχήτρια, είναι μια καταιγίδα από αντιφάσεις. Ρίχνει τους προβολείς στη γυναίκα που αγωνίζεται για τη θέση της στην ιστορία, διεκδικεί ισοτιμία πολιτική και κοινωνική, αγωνιά για το μέλλον της, αλλά επιδιώκει να συμμετέχει ισάξια και επάξια στα δρώμενα. Η βιογραφία της αποτελεί μια εκπληκτική αλληλουχία από κοσμοϊστορικές στιγμές και συγκυρίες που κόβουν την ανάσα και φέρνουν δάκρυα στα μάτια. Και έτσι -σαν τραγικό, αγέρωχο παραμύθι- κατάφερε ακόμα και σήμερα να την αναγνωρίζουμε και να την αποκαλούμε μόνο με το μικρό της όνομα: Μαρίκα.


θέατρο Μαρίκα

Η ερμηνεία της Νένας Μεντή δεν φεύγει εύκολα από το μυαλό σου


Σε μία ακόμη επιτυχημένη συνεργασία με τον Πέτρο Ζούλια, η Νένα Μεντή αναμετράται επί σκηνής με ένα ιερό τέρας της υποκριτικής, τη Μαρίκα Κοτοπούλη, που πέρα από συγκλονιστική ερμηνεύτρια, υπήρξε μια προσωπικότητα αυθεντική, πολύ πέρα και πάνω από τα συμβατικά μέτρα. Μετά την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου και τις γυναίκες του Παπαδιαμάντη, η Μεντή αποτίνει φόρο τιμής σε άλλη μία μυθική μορφή. Δεν ξέρω να σου πω πόσα αποθέματα δύναμης, πόση ψυχή και αντοχές καταθέτει επί σκηνής. Είναι πραγματικά ασύλληπτη η ορμή της και η πλαστικότητα με την οποία αλλάζει έκφραση, συναίσθημα και διαθέσεις.


Θα φύγεις από το θέατρο, αλλά η ερμηνεία της Νένας Μεντή δεν θα φύγει εύκολα από το μυαλό σου

Και πώς αλλιώς θα μπορούσε να αποδώσει υποδειγματικά μια περσόνα που ουσιαστικά ενσαρκώνει όλους τους πανωλεθρίαμβους του εθνικού μας βίου;


θέατρο Μαρίκα

Αναδρομή σε κορυφαία περιστατικά της πρόσφατης ιστορίας μας


Χάρη σε αντιπροσωπευτικά επεισόδια της ζωής της Κοτοπούλη, κάνουμε μια υπέροχη όσο και οδυνηρή αναδρομή σε κορυφαία περιστατικά της όχι και τόσο μακρινής ιστορίας μας. Παρακολουθούμε ένα γαϊτανάκι από φυσιογνωμίες που καθόρισαν ανεξίτηλα την εποχή τους και το παρόν μας, άφησαν ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους στην πορεία της πατρίδας μας και τη σημερινή της θέση. Περνούν από μπροστά μας πρόσωπα που ανήκουν όσο κι εκείνη στη σφαίρα του ελληνικού μύθου: ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος, ο Βενιζέλος και ο μεγάλος της έρωτας Δραγούμης σε μια αντιπαράθεση μέχρι θανάτου, η ερωτική αντίζηλός της Πηνελόπη Δέλτα, ο φανατικός υπέρμαχος της καθαρεύουσας καθηγητής Μιστριώτης, ο Χέλμης και ο Λογοθετίδης, το αντίπαλον δέος της η Κυβέλη και η διάδοχός της Έλλη Λαμπέτη, ο Κουν και ο Μυράτ στα πρώτα τους βήματα, ο δικτάτορας Μεταξάς, ο τεράστιος Παλαμάς. Όλοι παρόντες-απόντες, συνθέτουν τη μαγική εικόνα που καλειδοσκοπικά φέρνει το παρελθόν της χώρας μας να παρελαύνει από μπροστά μας ολοζώντανο. Η ζωηρή αφήγηση στο κείμενο του Πέτρου Ζούλια φωτίζει, χάρη σε γνωστές και άγνωστες λεπτομέρειες από τη ζωή της Μαρίκας, τα συλλογικά μας τραύματα, τις αδελφοκτονικές μας διχόνοιες και τις μελανές σελίδες που δεν λείπουν από το χθες μας. Το καστ που πλαισιώνει τη χειμαρρώδη Μεντή αποτελεί την τέλεια αντίστιξη στην παράφορη πρωταγωνίστρια που αξιώνει όλα τα φώτα, αλλά δεν διστάζει να κοιτάζει και με τόλμη το μέλλον και να προωθεί τους νέους. Υπέροχα τα σκηνικά της Άννας Ζούλια και τα κοστούμια της Ηλένιας Δουλαδίρη, ο αριστοτεχνικός φωτισμός της Κατερίνας Μαραγκουδάκη και η ατμοσφαιρική μουσική του Παναγιώτη Αυγερινού - μας μεταφέρουν το άρωμα και τη νοσταλγία μιας άλλης εποχής που την κουβαλάμε αξεδιάλυτη στα κύτταρά μας.


θέατρο Μαρίκα

«Ο καθένας μας ζει πολλές ζωές»


«Κάθε άνθρωπος είναι χιλιάδες ρεπερτόρια, ο καθένας μας ζει πολλές ζωές» θα πει χαρακτηριστικά και διορατικά η Κοτοπούλη. Γι’ αυτή της τη σοφία, το πηγαίο της ταλέντο και την απαράμιλλη δίψα της για ζωή και για τέχνη, της οφείλουμε σεβασμό. Κι αν δεν έχεις δει την παράσταση ακόμα, σε περιμένει ως και τις 13 Μαρτίου στο Θέατρο Χώρα. Μην τη χάσεις, είναι κρίμα!
Comments


bottom of page