top of page

Review: Η κοινωνία του «Dogville» είναι η κοινωνία μας...

«Dogville». Κλασική ταινία του Δανού σκηνοθέτη Lans von Trier. Όσοι δεν την έχετε δει, δείτε την. Τώρα όμως δε θα σας μιλήσω για την ταινία, αλλά για την παράσταση – το σενάριο της οποίας βασίζεται στην ταινία – που παρουσιάζεται στο θέατρο Νέος Ακάδημος. Ξεκινώ με την υπόθεση λοιπόν...

Στην απομονωμένη κωμόπολη Dogville καταφτάνει κυνηγημένη από εγκληματίες η γοητευτική Γκρέις (Έλλη Τρίγγου). Παρ’ ότι η παρουσία της μοιάζει να απειλεί τον κατά τ’ άλλα φιλήσυχο χαρακτήρα των κατοίκων του τόπου, οι ντόπιοι πείθονται τελικά να προστατέψουν τη νεαρή φυγάδα, η οποία προσφέρει ως αντάλλαγμα την εργασία της στις καθημερινές δουλειές των κατοίκων. Κι ενώ στην αρχή η πόλη θα αγκαλιάσει τη νεαρή κοπέλα, τα σύννεφα δε θα αργήσουν να πυκνώσουν με τους κατοίκους του Dogville να δείχνουν το αληθινό τους πρόσωπο. 
Θέατρο, Dogville
Οι κάτοικοι του Dogville

Στην παράσταση, υπάρχει κι ένας αφηγητής (Στέλιος Μάινας), ο οποίος είναι ταυτόχρονα κι ένας από τους κατοίκους του Dogville και συνδέει τα συναισθήματα και τις σκέψεις των ηρώων με τις πράξεις τους. «Μπορούσαν να κοιτάξουν το πρόσωπό τους στον καθρέπτη και να νιώσουν περήφανοι, να νιώσουν ότι έκαναν το χρέος τους». Αναρωτιέμαι, ποιο χρέος; Ειδικά έτσι όπως εξελίσσεται το έργο...

«Οι κάτοικοι του Dogville ήταν καλοί και τίμιοι άνθρωποι».

Πόσο τους μοιάζουμε άραγε... Έως και ανατρίχιασα με τον επίκαιρο χαρακτήρα και με την τραγική ειρωνεία αυτής της φράσης. Όμως, όχι, σκέφτηκα αμέσως μετά! Δεν είναι όλα μαύρα στη σημερινή κοινωνία. Επίσης, κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις. Το θέμα είναι κάθε φορά ποια όψη επιλέγει ο καθένας να δει και να υποστηρίξει...


Θέατρο, Dogville
Η Γκρέις (Έλλη Τρίγγου)

Η Γκρέις από την άλλη είναι δίπλα μας. Κάλλιστα θα μπορούσαμε να είμαστε εμείς στη θέση της. Και δυστυχώς υπάρχουν πολλές Γκρέις σήμερα. Η Γκρέις επέλεξε την «οδό του μαρτυρίου». Το μαρτύριο για ‘κείνη περιλαμβάνει κάθε λογής συναίσθημα: πόνο, απελπισία, συγχώρεση, εκδίκηση... Λάθος; Σωστό; Αυτό το αφήνω στην κρίση του κάθε θεατή. Πριν την κρίνουμε όμως, οφείλουμε να προσπαθήσουμε να την καταλάβουμε!


Μια παράσταση κυριολεκτικά γροθιά στο στομάχι με συνεχή σκηνική και συναισθηματική ένταση, ενέργεια, πολλά επίκαιρα μηνύματα και εξαιρετικές ερμηνείες από όλους τους ηθοποιούς! Στον καθένα ο ρόλος του ταίριαξε γάντι.

«Αν είναι στο χέρι σου να διορθώσεις το κακό, τότε είναι καθήκον σου να το κάνεις.» - Γκρέις. Ίσως τότε μόνο αλλάξει ο κόσμος μας.


Ανδρονίκη Προκόπη


 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ


Παίζουν:


Στο ρόλο του αφηγητή ο Στέλιος Μάινας

Στο ρόλο της Γκρέις η Έλλη Τρίγγου


Οι κάτοικοι του Dogville:


Τζακ: Θοδωρής Κατσαφάδος

Μαμά Τζίντζερ: Νικολέτα Βλαβιανού

Τσακ: Βαγγέλης Αλεξανδρής

Μπεν: Ανδρέας Νάτσιος

Βέρα: Φωτεινή Παπαχριστοπούλου

Τομ: Αλέξανδρος Μαυρόπουλος

Ιάσωνας: Πάρης Λεόντιος

Λίζ: Νίνα Έππα


Συγγραφέας: Lars von Trier

Σκηνοθεσία / Δραματουργική Επιμέλεια: Λίλλυ Μελεμέ

Διασκευή για την σκηνή: Christian Lollike

Μετάφραση: Αντώνης Γαλέος

Πρωτότυπη Μουσική Σύνθεση: Σταύρος Γασπαράτος

Σκηνικά: Θάλεια Μέλισσα

Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα

Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα

Επιμέλεια Κίνησης: Κική Μπάκα

Φωτογραφία / Trailer: Πάτροκλος Σκαφίδας

Γραφιστική Επιμέλεια: Μάριος Γαμπιεράκης (Μαύρα Γίδια)

Βοηθός Σκηνοθέτη: Πάρης Λεόντιος

Β βοηθός Σκηνοθέτη: Λίνα Οικονόμου

Βοηθός Συνθέτη: Αλεξάνδρα Κατερινοπούλου

Hairstyle & make up: Le Boudoir / Εύα Τόμπρου

Διεύθυνση Παραγωγής: Ιωάννης Παντελίδης

Προβολή/Επικοινωνία: Αγλαΐα Παγώνα


Παραγωγή: Happy Productions


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ


Παραστάσεις: Παρασκευή 21:30, Σάββατο 21:00, Κυριακή 18:00, Δευτέρα 20:00, Τρίτη 20:00


Προπώληση εισιτηρίων: www.viva.gr


Διάρκεια Παράστασης: 105 λεπτά


ΝΕΟΣ Ακάδημος: Ακαδημίας & Ιπποκράτους 17, Μετρό Πανεπιστήμιο

Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 210 3625119 & 210 0080900


Ειδικές τιμές για ομαδικές κρατήσεις άνω των 20 ατόμων (στο τηλέφωνο 210 0080900 και στο email info@happyproductions.gr)

bottom of page