top of page

Review l "Καπετάν Μιχάλης (Ελευθερία ή θάνατος)" του Νίκου Καζατζάκη

Έγινε ενημέρωση: 24 Δεκ 2023

Η παράσταση «Καπετάν Μιχάλης. Ελευθερία ή Θάνατος», παρουσιάζεται στο θέατρο Αλκμήνη σε διασκευή Κωνσταντίνας Νικολαΐδη & Μανώλη Ιωνά και σκηνοθεσία Μανώλη Ιωνά. Βασίζεται στο βιβλίο «Καπετάν Μιχάλης», του Καζατζάκη το οποίο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.


"Καπετάν Μιχαλης" στο θέατρο Αλκμήνη.
"Καπετάν Μιχαλης" στο θέατρο Αλκμήνη.

Στο ρόλο του Καπετάν Μιχάλη, ο Τάσος Γιαννόπουλος και στο ρόλο της Εμινέ η Ειρήνη Παπαδημάτου. Ο λοιπός θίασος αποτελείται απο τους Δημήτρη Κανέλλο, Περικλή Λιανό, Κωνσταντίνο Μπάζα, Ορέστη Τρίκα και Ελένη Φίλιππα.


Λίγα λόγια για την υπόθεση: Η ιστορία διαδραματίζεται στα τέλη του 19ου αιώνα, με την Κρήτη υπο τον Τουρκικό ζυγό. Ο Καπετάν Μιχάλης, ηγέτης του χωριού του, έχει αποδεχτεί με βαριά καρδιά τη μοίρα της Κρήτης, και την ομαλή συνύπαρξη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Η αγάπη του για μια ελεύθερη Κρήτη και το πάθος του για την Τουρκάλα Εμινέ συγκρούονται στην καρδιά του για χρόνια. Μέσα στο μακροχρόνιο πόλεμο θα κερδίσουν οι αξίες ή η καρδιά του δυνατού Καπετάνιου;


"Καπετάν Μιχαλης" στο θέατρο Αλκμήνη.
"Καπετάν Μιχαλης" στο θέατρο Αλκμήνη.

Οι εντυπώσεις μας


Η συνύπαρξη με τους Τούρκους, η απαράλλαχτη ελληνική ταυτότητα και ο αγώνας του Καπετάν Μιχάλη για την απελευθέρωση. Η Εμινέ είναι ο απαγορευμένος πόθος του Καπετάν Μιχάλη κι το εντελώς αντίθετο απο οτιδήποτε πρεσβεύει εκείνος. Αποτελεί ένα περίπλοκο χαρακτήρα, το βάθος του οποίου δεν αντικατοπτρίζεται επακριβώς κατά τη διάρκεια της παράστασης. Ο θίασος κινείται πολλές φορές σαν χορός γύρω και πίσω απο τον Καπετάν Μιχάλη, ένα με εκείνον ή μιλώντας για τη ζωή και τις περιπέτειες του.


"Καπετάν Μιχαλης" στο θέατρο Αλκμήνη.
"Καπετάν Μιχαλης" στο θέατρο Αλκμήνη.

Η παράσταση αποτελούσε ουσιαστικά μια αφηγηματική μεταφορά του έργου, και θα σας πρότεινα με την ευκαιρία την ανάγνωση του βιβλίου.





bottom of page