top of page

Review: Hair-The Musical | Μύηση στη χίπικη ζωή

Έγινε ενημέρωση: 14 Νοε 2021


When the moon is in the Seventh House
And Jupiter aligns with Mars
Then peace will guide the planets
And love will steer the stars
This is the dawning of the age of Aquarius…

Ωπ, κι εσείς εδώ; Δεν σας πρόσεξα! Εγώ τώρα παιδιά, έτσι που με βλέπετε, είμαι χίπισσα πια. Το ξέρατε; Ρωτάτε γιατί; Πώς; Από πού κι ως πού Κατερίνα; Η απάντηση είναι απλή: παρακολούθησα το ροκ μιούζικαλ «Hair», στο θέατρο Νέο Ριάλτο-Αλέκος Αλεξανδράκης, στην Κυψέλη. Και αυτό ήταν το μόνο που χρειαζόταν για να παραδοθώ στη χίπικη ζωή.


hair the musical
Η φυλή των χίπηδων.

Το μουσικό αυτό αριστούργημα είναι δημιούργημα των Τζέιμς Ράντο και Τζερόμ Ράνι, οι οποίοι εμπνεύστηκαν από το κίνημα των χίπηδων και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Broadway της Νέας Υόρκης το 1968, όπου έτρεξε για 1,997 παραστάσεις. Παράλληλα, το soundtrack της συγκεκριμένης παραγωγής πούλησε 3 εκατομμύρια αντίτυπα. Έκτοτε έχουν γίνει αμέτρητες παραγωγές του παγκοσμίως, καθώς και μια ταινία το 1979.

Πολλά από τα τραγούδια του αποτελούν ύμνους της ροκ μουσικής έως σήμερα, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα, το «Age of Aquarius» και το «Let the sunshine in».


Η υπόθεση με λίγα λόγια


Μπαίνοντας στην αίθουσα του θεάτρου, αυτό που μας υποδέχεται είναι ένα πολύχρωμο και πολύ ζεστό και προσεγμένο σκηνικό. Παλιοί βαμμένοι σκαραβαίοι, αμέτρητα λουλούδια και φυσικά το σήμα της ειρήνης σε σχεδόν κάθε ελεύθερη επιφάνεια.


hair the musical
Ο Ιάσονας Μανδηλάς (ΚΛοντ) και ο Ίαν Στρατής (Μπέργκερ).

Η παράσταση ξεκινάει με τον Αντώνη Βλάχο με την ηλεκτρική του κιθάρα σε μια απόκοσμα σκοτεινή σκηνή, να μαγεύει με το αριστοτεχνικό παίξιμο του. Στη συνέχεια γινόμαστε μάρτυρες της εισόδου του tribe, δηλαδή της χίπικης φυλής, των παιδιών των λουλουδιών, όπως έχουν τόσο συχνά ονομαστεί. Υπό τους μελωδικούς ήχους του «Age of Aquarius» οδηγούμαστε σε μια άλλη εποχή, στο δικό τους κόσμο, πιο απλό και πιο σύνθετο ταυτόχρονα.

Ο νεαρός Κλόντ (Ιάσονας Μανδηλάς) αναζητεί την ταυτότητα του, σε μια εποχή που για να αποδείξεις την αξία σου ως Αμερικανός πολίτης, η προϋπόθεση είναι να καταταγείς στο στρατό και να πολεμήσεις στον πόλεμο του Βιετνάμ.

Καθώς βρίσκεται σε ένα καθοριστικό σταυροδρόμι της ζωής του όμως, γνωρίζει τη μποέμ φυλή της «Εποχής του Υδροχόου» και γνωρίζει την άλλη πλευρά των πραγμάτων.




O απολαυστικά αστείος Τζόρτζ Μπέργκερ (Ίαν Στρατής) είναι ο καλόκαρδος ηγέτης της ομάδας. Η εκρηκτική και ατίθαση Σϊλα Φράνκλιν (Μαίρη Συνατσάκη), είναι η πιο παθιασμένη εκπρόσωπος του κινήματος, πάντα πιστή στα ιδανικά της. Η Τζούν (Ευγενία Λιάκου), η ιέρεια που κατοικεί στο πιο ψηλό δέντρο της γνώσης και η ονειροπόλα ρομαντική Τζίνι (Κατερίνα Σούσουλα) είναι λίγοι ακόμα από τους πολλούς καταπληκτικά πολυδιάστατους χαρακτήρες που γνωρίζουμε στη διάρκεια της παράστασης. Η μποέμικη φυλή με τα μακριά μαλλιά επαναστατεί με κάθε δυνατό τρόπο - σε μια εποχή όπου το να έχεις μακριά μαλλιά ήταν από μόνο του μια επαναστατική πράξη - ενάντια στην αδικία του πολέμου, απαιτώντας όσα ο κόσμος αυτός τους χρωστάει.


hair the musical
Η Κατερίνα Σούσουλα ως Τζίνι.

Οι πρωταγωνιστές είναι μια χίπικη ροκ μπάντα, μια όμορφη διαφορετική οικογένεια, Σε παίρνουν από το χέρι και σε μεταφέρουν στο δικό τους ονειρικό, ιδανικό κόσμο, όπου κυριαρχούν μόνο ο η ειρήνη, η αγάπη, η ελευθερία και η επανάσταση. Το tribe παλεύει για τα βασικότερα ανθρώπινα δικαιώματα – κάντε έρωτα και όχι πόλεμο – και τα αγνά τους κίνητρα είναι αυτά που μιλάνε στην ψυχή κάθε θεατή.


hair the musical
Ο Ιάσονας Μανδηλάς και η Ελένη Βακάλη.


Οι σκέψεις μου για την παράσταση


Ως μεγάλη φαν των κινηματογραφικών μιούζικαλ, οφείλω να πω πως πήγα με μεγάλο ενθουσιασμό να παρακολουθήσω το Hair. Και δεν απογοητεύτηκα ούτε στο ελάχιστο! Έφυγα ερωτευμένη με τη χίπικη ζωή και ερωτευμένη με τις αποδόσεις των τραγουδιών, τα οποία δεν έχουν ξεκολλήσει έκτοτε από το μυαλό μου! Η απόδοση και η ερμηνεία όλων των εμβληματικών αυτών τραγουδιών από το θίασο μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο ως φωνητικά και μουσικά άρτια, απολαυστική, μοναδική και αν με αφήσετε να συνεχίσω να προσθέτω επίθετα ως αύριο!


Ο θίασος αποτελείται από κατά βάση νέους ηθοποιούς - εντυπωσιακά ταλαντούχος σε πολλαπλά επίπεδα - οι οποίοι έχουν δώσει την ψυχή τους στην παράσταση. Κάθε τραγούδι και κάθε χαρακτήρας είναι κτήμα τους και δεν έχεις ούτε μια αμφιβολία ότι τη στιγμή που βγαίνουν στην σκηνή, είτε για να μιλήσουν είτε για να τραγουδήσουν, το ζούνε και το ευχαριστιούνται πραγματικά. Η ζεστασιά και η χαρά των ηθοποιών κατακλύζουν την θεατρική αίθουσα και μένουν μαζί σου για μέρες μετά την παράσταση. Αποχωρείς νιώθοντας πως ανήκεις κι εσύ πια στο tribe, δηλαδή τη μποέμ αυτή φυλή, έτοιμος να βάλεις το δικό σου λιθαράκι για να αλλάξεις το κόσμο και να τον κάνεις λιγάκι καλύτερο.


Το να παρακολουθήσεις το Hair - The musical μια φορά δεν αρκεί για να εκτιμήσεις τις απολαυστικές ερμηνείες ούτε για να χορτάσεις τα ιστορικά τραγούδια και σίγουρα δεν φτάνει για να κατανοηθούν και απορροφηθούν τα πολλαπλά και άκρως σημαντικά και διαχρονικά μηνύματά του. Το σκοτάδι του πολέμου έρχεται σε αντιπαράθεση με το φως της αγάπης - σε όλες τις της μορφές. Η σκληρότητα του ανθρώπου και η αδικία, η καταστροφή μιας χώρας και χιλιάδων ζωών, η απώλεια του πολύτιμου αγαθού της ζωής έρχονται σε αντιδιαστολή με τα αγνότερα ένστικτα της αγάπης, της φροντίδας, της σύναψης δεσμών και της εμπιστοσύνης, της δίψας για ελευθερία, τόσο πνευματική όσο και σωματική.


«Ο άνθρωπος ξέρει πολλά, ένα πράγμα μόνο δεν ξέρει, να αγαπάει τον άλλον άνθρωπο», όπως μας λέει η αγαπημένη χίπικη ροκ μπάντα .

Άραγε μπορούμε να μάθουμε να αγαπάμε τον συνάνθρωπο μας; Will the tribe let the sunshine in? Κλείστε τα εισιτήρια σας για να μάθετε! Εγώ προσωπικά ανυπομονώ να δω την παράσταση ξανά!

 

Κατερίνα Ζυγουράκη





Θέατρο Ριάλτο - «Αλέκος Αλεξανδράκης»


Κυψέλης 54, Κυψέλη


Τηλ.: 2114107764




Πρωταγωνιστούν:

Μαίρη Συνατσάκη, Ίαν Στρατής, Ιάσονας Μανδηλάς, Κατερίνα Σούσουλα, Στέφανος

Μουαγκιέ, Νικόλας Ραπτάκης, Έλενα Βακάλη, Ευγενία Λιάκου, Πάνος Μαλικούρτης,

Δημήτρης Φριτζελάς, Ανδρέας Κουρέτας, Αντώνης Βλάχος, Γιώργος Γαζής, Ηλίας Σαμαρτζής


Απόδοση - Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μαλισσόβας

Χορογραφίες: Στεφανία Σωτηροπούλου / Μουσική διδασκαλία - διεύθυνση ορχήστρας: Ανδρέας Κουρέτας

Απόδοση Ελληνικών στίχων: Ανδρέας Κουρέτας

Φωτισμοί : Στέλλα Κάλτσου / Ενδυματολόγος: Γιώργος Σεγρεδάκης / Σκηνογράφος: Τέλης Καρανάνος

Μακιγιάζ: Make Up Lab by Yannis Marketakis / Hair styling: Κώστας Μπράτης / Φωτογραφίες παράστασης: Πάνος Γιαννακόπουλος

Διεύθυνση παραγωγής: Γιώργος Σαμαρτζής / Βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Γιουφή / Β' Βοηθός σκηνοθέτη : Παναγιωτάς Δρόσου

Παραγωγή : People Entertainment Group | People Presents


hair the musical
Η φυλή των χίπηδων.

Πληροφορίες παράστασης και εισιτήρια


Ημέρες και ώρες παραστάσεων : Πέμπτη - 20.00 / Παρασκευή - 21.00 / Σάββατο - 18.00 & 21.00 Κυριακή - 19.30


Πέμπτη και Παρασκευή - Κανονικό: 18 € / Μειωμένο (*): 14 €


Σάββατο (βραδινή) και Κυριακή - VIP : 22 €, Κανονικό : 20 € / Μειωμένο (*): 16 €


Σάββατο (απογευματινή) - VIP : 20 €, Κανονικό : 18 € Μειωμένο (*): 14 €

Τιμή για ΑμεΑ 12 € σε όλες τις παραστάσεις. Κρατήσεις στο ταμείο του Θεάτρου. (*) Το μειωμένο εισιτήριο αφορά: Φοιτητές, Μαθητές, Άνεργους


Πρόσβαση στο θέατρο


Λεωφορείο και τρόλλευ : 022, 622, 2, 4, 035


Τρένο : Σταθμός Βικτώρια (γραμμή 1)

bottom of page