top of page

Review | Η Κυρία Επιθεώρηση, δε θα πεθάνει ποτέ.


Θέατρο Βέμπο η κυρια επιθεωρηση
Οι ηθοποιοί και ο χορός της "Κυρίας Επιθεώρησης" | Θέατρο Βέμπο

Η Επιθεώρηση ως είδος θεάτρου, γεννήθηκε στην Ελλάδα στη δύση του 1800. Αποτελείτο, όπως και σήμερα, από αλλεπάλληλες πράξεις και σκηνές, μουσικοχορευτικό θέαμα με εξτραβαγκάντ κοστούμια με αέρα καμπαρέ, και σπαρταριστούς κωμικούς και σατιρικούς διαλόγους, με στόχο πάντοτε την αφύπνιση του λαού και τη στηλίτευση της εξουσίας. Σαν την αρχαία κωμωδία ένα πράγμα.


Η Κυρία Επιθεώρηση των Μάκη Δελαπόρτα, ο οποίος και πρωταγωνιστεί, και Στέλιου Παπαδόπουλου, στο ιστορικό Θέατρο Βέμπο, αποτελεί μια ιστορική αναδρομή της Επιθεώρησης από τα γεννοφάσκια της μέχρι και την φίμωση της στα χρόνια της Χούντας, με "Το Μεγάλο μας Τσίρκο".


Είναι μια πολύ μεγάλη παραγωγή με υπέροχα κοστούμια, ζωντανή μουσική και υπέροχα χορευτικά από την ομάδα των χορευτών.

Οι δημιουργοί του έργου, έχουν καταφέρει και έχουν προσαρμόσει τα σκετς τόσο πολυ στην ελληνική πραγματικότητα του σήμερα, έχοντας ως κύριο άξονα περιστροφής τους τα δικαιώματα των γυναικών και το κίνημα #metoo με πρωταγωνίστριες τη Ζέτα Δούκα και την Πηνελόπη Αναστασοπούλου, τον κορωνοϊό, και φυσικά την τεράστια ακρίβεια που μαστίζει τη χώρα μας με την ξεκαρδιστική ερμηνεία της Ελένης Καστάνη.

Ο Παναγιώτης Πετράκος, μας μαγεύει με τις φωνητικές του ικανότητες, ενώ ο Κώστας Μακεδόνας μας εκπλήσσει με το υποκριτικό του ταλέντο.

Για τον τιτανομέγιστο Γιάννη Ζουγανέλη, δεν ξέρω τι ακριβώς να πω. Είναι μια κατηγορία από μόνος του.


Μέσα στην παράσταση θα δούμε "Τον Βαφτιστικό", θα ακούσουμε "την Κική και την Κοκό", θα παρακολουθήσουμε αποσπάσματα από τη ζωή των αδερφών Καλουτά και άλλων μεγάλων σταρ του θεάτρου.


Για μένα όμως, η παράσταση κορυφώνεται κατά τη δεκαετία του 1940, την ώρα που η Νίνα Λοτσάρη, ως η μεγάλη κυρία του ελληνικού τραγουδιού και το θεάτρου Σοφία Βέμπο, ερμηνεύει στη σκηνή το Παιδιά της Ελλάδος παιδιά, όπου θαρρώ πως όλοι ανατριχιάσαμε.

Φυσικά δε γινόταν να λείπει η μνεία στον τεράστιο Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη που διαμόρφωσε μόνος του το φρόνιμα δύο γενεών. Ήταν η στιγμή που όλο το κοινό ένωσε τις φωνές του, και σιγοτραγουδούσε συγκινημένο με τους ηθοποιούς.


Η Κυρία Επιθεώρηση, θα παρουσιαστεί στο κοινό για τρεις ακόμη παραστάσεις, το Σάββατο 16 (διπλή)και την Κυριακή 17 Απριλίου.

Είναι ένα υπερθέαμα, που συγκινεί τους μεγαλύτερους, και διδάσκει στους νεότερους τη δύναμη που είχε και έχει το θέατρο να διαμορφώνει το κοινωνικοπολιτικό σκηνικό του τόπου.




bottom of page