top of page

Review: H “Φουέντε Οβεχούνα” του 15ου αιώνα μάχεται σήμερα μαζί μας για το κίνημα #metoo

Έγινε ενημέρωση: 16 Μαρ 2023

Πρόσφατα βρέθηκα για πρώτη φορά, μετά από περισσότερο από δύο χρόνια, στην κεντρική σκηνή του παραμυθένιου Κτηρίου Τσίλλερ, για να παρακολουθήσω την επαναστατική παραγωγή με όνομα “Φουέντε Οβεχούνα”. Το Εθνικό Θέατρο φαίνεται πως αποφάσισε να δώσει ένα ηχηρό μήνυμα για τη νέα πορεία που χαράσσει τη φετινή χρονιά.


"Φουέντε Οβεχούνα" Λόπε Ντε Βέγκα Εθνικό Θέατρο
"Φουέντε Οβεχούνα" του Λόπε Ντε Βέγκα, στο Εθνικό Θέατρο.

Το χωριό Φουέντε Οβεχούνα


Μεταφερόμαστε λοιπόν στο “Φουέντε Οβεχούνα”, ένα χωριό του 15ου αιώνα, στην Ισπανία. Πρόκειται για μια ιστορία βασισμένη σε αληθινά γεγονότα του 1476 από το Χρονικό του Φρέυ Φρανσίσκο Ντε Ράδες, αλλά γραμμένη το 1619 για το θέατρο, από το συγγραφέα και ποιητή Λόπε Ντε Βέγκα.


Το “Φουέντε Οβεχούνα”, το οποίο σημαίνει «Προβατοπηγή», είναι ένα ήσυχο χωριό της ισπανικής εξοχής, όπου οι κάτοικοι του ζουν ευτυχισμένοι ειρηνικά. Η ζωή κυλάει καθημερινά απλά, με τα κορίτσια να πλέκουν στεφάνια δίπλα στο ποτάμι και τα αγόρια να διασκεδάζουν γύρω τους. Η ηρεμία όμως διαταράσσεται από τον σκληρό Διοικητή Φερνάν Γκόμεθ, ο οποίος φέρνει στο χωριό ένα μαύρο σύννεφο. Κακομεταχειρίζεται τις γυναίκες, τις παρενοχλεί και τις κακοποιεί χωρίς να λαμβάνει υπόψιν του τις διαμαρτυρίες τους. Ο διοικητής καταχράζεται την εξουσία του, συνθλίβοντας όποιον του στέκεται εμπόδιο, μα όταν στοχεύει τη Λαουρένθια, την κόρη του δημάρχου, οι τίμιοι κάτοικοι δεν μπορούν πια να κοιτούν από την άλλη. Ολόκληρο το χωριό αποφασίζει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να τιμωρήσει μια και για πάντα τον βάναυσο διοικητή.


"Φουέντε Οβεχούνα" Λόπε Ντε Βέγκα Εθνικό Θέατρο.
"Φουέντε Οβεχούνα" του Λόπε Ντε Βέγκα, στο Εθνικό Θέατρο.

Η υπόθεση πλαισιώνεται αριστοτεχνικά από τον πολυάριθμο θίασο


Η Ελένη Ευθυμίου στη σκηνοθετική καρέκλα – γνωστή για παλαιότερες αντίστοιχα ευαισθητοποιημένες παραστάσεις της – αποδίδει στην ιστορία την γυναικεία ματιά που της αρμόζει, ενώ παράλληλα δίνει στην παράσταση μια σύγχρονη απόδοση με τη χρήση ζωντανών πλάνων από κομμάτια της υπόθεσης που εκτυλίσσονται σε κάποια μέρη της σκηνής, κρυφά στα μάτια του θεατή. Η σκηνοθέτης καταφέρνει έτσι, μέσω ενός ιστορικού γεγονότος που συνέβη πριν από περισσότερο 500 χρόνια, να μιλήσει για τη σύγχρονη καθημερινότητα και το επονομαζόμενο #MeToo, το κίνημα κατά της έμφυλης βίας.


"Φουέντε Οβεχούνα" Λόπε Ντε Βέγκα Εθνικό Θέατρο.
"Φουέντε Οβεχούνα" του Λόπε Ντε Βέγκα, στο Εθνικό Θέατρο.

Η υπόθεση πλαισιώνεται αριστοτεχνικά από τον πολυάριθμο θίασο, με τη Βασιλική Τρουφάκου στο ρόλο της Λαουρένθια να δίνει μια ανατριχιαστική ερμηνεία. Η απελπισία μιας κακοποιημένης γυναίκας βρίσκεται σε αντιπαράθεση με το δυναμισμό και δίψα της για τιμωρία και δικαιοσύνη, ποτέ μονάχα ένα συναίσθημα, πάντα και τα δυο. Το κωμικό στοιχείο στην παράσταση δίνει η διακωμώδηση του βασιλικού ζεύγους, η οποία καταφέρνει να αλαφρύνει τον κατά τα άλλα σοβαρό της τόνο. Η μουσική του Λευτέρη Βενιάδη δένει απόλυτα, προσθέτοντας στο δέος και την ανατριχίλα.


"Φουέντε Οβεχούνα" Λόπε Ντε Βέγκα Εθνικό Θέατρο.
"Φουέντε Οβεχούνα" του Λόπε Ντε Βέγκα, στο Εθνικό Θέατρο.

Και για τους λάτρεις των ενδιαφερόντων πληροφοριών – κοινώς fun facts – τον παράγοντα ευχάριστης έκπληξης, στην παράσταση παίζει η Λωξάνδρα Λούκας, η πρώτη ηθοποιός με σύνδρομο Down που εμφανίζεται στην ιστορία του Εθνικού Θεάτρου.


Έτσι η Φουέντε Οβεχούνα επαναστατεί έως και σήμερα σε κάθε είδους διάκριση και κυρίως μας υπενθυμίζει τα πιο απλά και δεδομένα δικαιώματα για τα οποία οι γυναίκες μάχονται εδώ και αιώνες. Ενάντια στην πατριαρχία, ενάντια στην καταπίεση, για μια ίση ζωή, τόσο ασφαλή όσο και οποιουδήποτε άντρα.

"Δεν είναι εύκολο να σπάσεις τόσων χρόνων τη σιωπή, εκτός αν προσθέσεις και τη δική σου την κραυγή."

Και στο τέλος της ιστορίας μας, το χωριό απαλλάσσεται, μα ο βασιλιάς ορίζει νέο διοικητή... σαν να λέμε η ιστορία ξαναρχίζει από την αρχή...




Από 28.10.2021 έως 23.01.2022 Κτήριο Τσίλλερ - Κεντρική σκηνή Τετάρτη -19:30 | Πέμπτη/Κυριακή - 20:30


Παίζουν (αλφαβητικά)

Μπάμπης Γαλιατσάτος, Μαρία Γεωργιάδου, Τάσος Δημητρόπουλος, Θανάσης Δήμου, Θανάσης Ζερίτης, Δημήτρης Κίτσος, Χρήστος Κοντογεώργης, Γιώργος Κριθάρας, Λωξάνδρα Λούκας, Γιάννης Μαστρογιάννης, Γιάννης Παπαδόπουλος, Ερατώ Πίσση, Διονύσης Πιφέας, Μαρία Σαββίδου, Νάνσυ Σιδέρη, Ελένη Στεργίου, Βασιλική Τρουφάκου, Δημήτρης Φουρλής, Νίκος Χατζόπουλος, IlyaAlgaer


Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ // Σκηνοθεσία: Ελένη Ευθυμίου // Συνεργάτιδα δραματουργός: Σοφία Ευτυχιάδου // Σκηνικά: Ζωή Μολυβδά-Φαμέλη // Κοστούμια: Άγγελος Μέντης // Μουσική Σύνθεση: Λευτέρης Βενιάδης // Κίνηση: Τάσος Παπαδόπουλος // Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης // Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου // Βίντεο: Δημήτρης Ζάχος // Βοηθός σκηνοθέτιδας: Γιάννης Βαρβαρέσος // Β' βοηθός σκηνοθέτιδας: Ειρήνη Λαμπρινοπούλου // Βοηθός ενδυματολόγου: Άελλα Τσιλικοπούλου



Τιμές εισιτηρίων

Σάββατο, Κυριακή & επίσημες αργίες Διακεκριμένη Ζώνη 25€ // Α' Ζώνη 18€ // Β' Ζώνη (Α' Εξώστης) 15€ // Γ' Ζώνη (Β' Εξώστης) 10€ Τετάρτη & Πέμπτη Διακεκριμένη Ζώνη 18€ // Α' & Β' Ζώνη 15€ // Γ' Ζώνη (Β' Εξώστης) 10€ Παρασκευή Διακεκριμένη Ζώνη 18€ // Γενική Είσοδος 13€ // Θέσεις περιορισμένης ορατότητας 10€

Η παράσταση θα έχει υπέρτιτλους στα αγγλικά. * Για βέλτιστη ορατότητα των υπερτίτλων επιλέγετε κεντρικές θέσεις στην πλατεία και τον πρώτο εξώστη.




bottom of page