top of page

Review| Elizadeth: Η κωμωδία της... πενταετίας κι ένα ταξίδι στον κόσμο της βασιλείας

Η παράσταση "Elizadeth" είναι μία πρωτότυπη κωμωδία και μία πολύ ευχάριστη έκπληξη για το θεατρικό κοινό. Με ένα κείμενο ιδιαίτερα έξυπνο και πραγματικά ταλαντούχους ηθοποιούς, συνιστά την παράσταση highlight για τους λάτρεις της κωμωδίας, αλλά και για όσους αναζητούν μία θεατρική βραδιά πέρα από τα καθιερωμένα.


«Elizadeth» στο Θέατρο Vault
«Elizadeth» στο Θέατρο Vault

Η παράσταση αυτή, λοιπόν, έχει ως κεντρικό άξονα μία ομάδα ηθοποιών, που έμειναν άνεργοι την περίοδο της πανδημίας του COVID-19. Όλοι τους είχαν συνεργαστεί, πριν την πανδημία, στο θεατρικό έργο που υπέγραφε η Τερέζα Λεμπέση, μία επηρμένη συγγραφέας στην οποία αρέσει να δημιουργεί "πειραγμένα" έργα. Τον ρόλο της Τερέζας υποδύεται η Κική Μαυρίδου, η οποία ξεδιπλώνει το ταλέντο της στη σκηνή, χορεύοντας, τραγουδώντας και προκαλώντας πηγαίο γέλιο στους θεατές. Η ομάδα των ηθοποιών τελικά ξαναβρίσκεται και ξαναενώνεται μετά από μία μακρά περίοδο ανεργίας, με αφορμή τη νέα παράσταση που ετοιμάζει η Τερέζα. Οι ηθοποιοί είναι αρκετά δύσπιστοι με την ιδέα του να ανεβάσουν πάλι δικό της έργο, διότι την τελευταία φορά είχε αποτύχει παταγωδώς.


«Elizadeth» στο Θέατρο Vault
Δήμητρα Κολλά, Ορνέλα Λούτη, Κική Μαυρίδου, Χριστίνα Σαμπανίκου, Εύη Τσάφου

Αυτή τη φορά, μαθαίνουν ότι το νέο έργο, υπό τη ματιά και την πειραγμένη προσέγγιση της Τερέζας, θα χρηματοδοτηθεί από έναν φιλοβασιλικό σύλλογο και θα εξυμνεί τη Βασίλισσα Ελισάβετ. Η "Elizadeth" περιστρέφεται γύρω από τον ρόλο της Τερέζας, που συνιστά μία συγγραφέα με μεγάλη ιδέα για τον εαυτό της και η οποία κάνει τη ζωή του θιάσου δύσκολη με τις απαιτήσεις και τις ιδιοτροπίες της.

Οι ηθοποιοί που θα παίξουν στη νέα παράσταση της Λεμπέση είναι η Τζένη Θεοκλέους (Χριστίνα Σαμπανίκου), μία Κύπρια, περήφανη για την καταγωγή της και με έντονη επιθυμία να παίξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της βασίλισσας Ελισάβετ για να τη θαυμάσει η οικογένειά της από την Κύπρο. Ενσαρκώνει πολύ καλά τον ρόλο της, στηλιτεύοντας τη ματαιοδοξία που συναντάται συχνά στον χώρο του θεάματος. Ακόμη, η Λυδία Λενιόρδου (Δήμητρα Κολλά), υποδύεται μία καλλιτέχνιδα που πήρε παραπάνω βάρος στην πανδημία, ενώ αυξημένη εμφανίζεται και η ερωτική της διάθεση κατά τη διάρκεια των προβών... Η Δήμητρα Κολλά αποδεικνύει το ταλέντο και το ταμπεραμέντο της, τόσο στην υποκριτική όσο και στις χορογραφίες, τις οποίες έχει εμπνευστεί η ίδια.


«Elizadeth» στο Θέατρο Vault
Σωτήρης Μεντζέλος, Γιώργος Ουκατσούκου, Αναστάσιος Χριστοφιλόπουλος, Στέλιος Ψαρουδάκης

Τον θίασο συμπληρώνουν η Ελένη Κουρή (Εύη Τσάφου), η ηλεκτρολόγος της παράστασης, ένα κορίτσι με τσαμπουκά και δυναμισμό και ο Άρης Λυμπερόπουλος (Στέλιος Ψαρουδάκης), που έχει ζητήματα διαχείρισης θυμού και μένος προς την Τερεζα. Ο Έλτον Λεμπέσης (Σωτήρης Μεντζέλος), παρουσιάζεται ως ο ανιψιός της Τερέζας, και γρήγορα αποδεικνύεται ότι είναι ένας φαντασμένος μουσικός, που θεωρεί τον εαυτό του πρωτοπόρο και ταλαντούχο. Ακόμη, η Ντέπυ Καρατζιά (Ορνέλα Λούτη) και ο Κώστας Μάλφας (Γιώργος Ουκατσούκου) υποδύονται ένα ζευγάρι που περιμένει παιδί, και επιθυμούν διακαώς να παίξουν στην παράσταση, ο καθένας για τους δικούς του λόγους... Ιδιαίτερη μνεία χρειάζεται να γίνει στον Πέτρο Παπαδόπουλο (Αναστάσιο Χριστοφιλόπουλο), ο οποίος έχει τον ρόλο του ηθοποιού που ενώνει τον θίασο για το έργο της Τερέζας. Πρόκειται για ένα άτομο που καλοπιάνει τη συγγραφέα, προκειμένου ο ίδιος να αποκτήσει "όνομα" στον χώρο του θεάτρου και μεγαλοπιάνεται όταν του δίνεται η ευκαιρία να γίνει σκηνοθέτης.


«Elizadeth» στο Θέατρο Vault
«Elizadeth» στο Θέατρο Vault

Οι εντυπώσεις μας


Η "Elizadeth", σε διασκευή (του έργου "Βασιλικοί μετά τρούλου" του Χάρη Ρώμα) και σκηνοθεσία του Δημήτρη Καρατζιά παρουσιάζει στοιχεία της αλληλεπίδρασης των ηθοποιών μίας παράστασης, τη ματαιοδοξία που τους χαρακτηρίζει ορισμένες φορές και τις "τρικλοποδιές" που βάζουν ο ένας στον άλλον. Πρόκειται για ένα ευρηματικό έργο, που πλησιάζει με ευστοχία και έξυπνο χιούμορ το είδος του μιούζικαλ και υπόσχεται γέλιο και εύθυμη διάθεση στους θεατές του. Τελικά θα καταφέρει αυτός ο ιδιόμορφος θίασος να ανεβάσει την παράσταση της Τερέζας Λεμπέση; Η συνέχεια στο θέατρο Vault...


Μαρία Ουρανία Καραμέτα

 


bottom of page