top of page
Εικόνα συγγραφέαΜαρία Ουρανία Καραμέτα

Review| Ο «Da» ξαναζωντανεύει στο Θέατρο Ιλίσια.

Έγινε ενημέρωση: 20 Νοε 2023

Στο ομώνυμο αυτοβιογραφικό έργο του Hugh Leonard, ο “Da” ανοίγει το σπίτι του και μας συγκινεί.


Ο θίασος

Ένας γιος επισκέπτεται για τελευταία φορά το πατρικό του σπίτι στην Ιρλανδία αμέσως μετά την κηδεία του πατέρα του «Da», όπως ο ίδιος τον φώναζε, για να κλείσει τους λογαριασμούς του. Οι λογαριασμοί αυτοί, όμως, “αρνούνται” να τον αφήσουν τόσο εύκολα… Πρόσωπα του παρελθόντος του “ξαναζωντανεύουν” και τον καλούν να ταξιδέψει στο παρελθόν και να ξαναζήσει τις στιγμές που τον καθόρισαν, αυτή την φορά, όμως, ως παρατηρητής. Στο ταξίδι του αυτό συναντά τους γονείς του, τον νεότερο του εαυτό, τον παιδικό του φίλο και τρία ακόμη πρόσωπα που με τον τρόπο τους τον καθόρισαν και τον διαμόρφωσαν. Το παρόν με το παρελθόν εμπλέκονται αριστοτεχνικά μέσα από την ελλειπτική αφήγηση, όπου όνειρα, απογοητεύσεις, χαρές, λύπες και συγκρούσεις παρελαύνουν με τελικό προορισμό την αυτογνωσία και την κατανόηση του πατέρα του, μια μορφή που τον καθόρισε όσο κανείς άλλος.


Μιχάλης Οικονόμου (δεξιά) και Λάμπρος Κωνσταντέας (αριστερά) στον ρόλο του Τσάρλι και του νεότερου Τσάρλι αντίστοιχα.

Πρόκειται για ένα σκηνικό παζλ αντιθετικών στιγμών με κοινό παρονομαστή την αγάπη, το νοιάξιμο, την τρυφερότητα και την αέναη πάλη των διάφορων συναισθημάτων μας. Άλλωστε, όσα βλέπουμε επί σκηνής, μας είναι άκρως γνώριμα καθώς οι περισσότεροι από εμάς έχουμε γίνει μάρτυρες τέτοιων στιγμών μέσα στα σπίτια μας. Ο «Da» (από την αγγλική λέξη daddy) ενσαρκώνει τη δύναμη που μας οδηγεί να γινόμαστε καλύτεροι και το φάρο αγάπης που όλοι χρειαζόμαστε στη ζωή μας.


Γρηγόρης Βαλτινός και Ταμίλα Κουλίεβα στους ρόλους του Da και της Μάγκι Τάιναν

Εξαιρετικές ερμηνείες παλαιότερων και νεότερων ηθοποιών με τον Μιχάλη Οικονόμου, στον ρόλο του Τσάρλι Τάιναν, να ξεχωρίζει. Ο Γρηγόρης Βαλτινός κι η Ταμίλα Κουλίεβα, στον ρόλο των γονιών Νικ (Da) και Μάγκι Τάιναν, μας συγκινούν και προσδίδουν στο έργο, με το υποκριτικό τους ταλέντο, μια πιο ρεαλιστική ματιά και φυσικά την εγγύηση ενός άρτιου αποτελέσματος. Ο Λάμπρος Κωνσταντέας ως ο νεότερος Τσάρλι, καταφέρνει εξαιρετικά να μας μεταδώσει την αθωότητα της ηλικίας του ρόλου και να μας θυμίσει τους δικούς μας νεότερους εαυτούς. Ο Γιώργος Σουξές (Ντραμ), βαρύς και μετρημένος μας πείθει με την εμπειρία και το ταλέντο του, ως ο γραφειοκράτης εργοδότης και μέντορας του Τσάρλι. Η Νεκταρία Γιαννουδάκη (κυρία Πριν), Κωνσταντίνα Κλαψινού(Μαίρη Τέιτ) και Βασίλης Παπαδημητρίου(Όλιβερ), συμπληρώνουν επάξια τον θίασο ταλαντούχων ηθοποιών προσδίδοντας νέες παραμέτρους στο έργο.


Γρηγόρης Βαλτινός και Μιχάλης Οικονόμου

Μια παράσταση πραγματικά ευχάριστη που συγκινεί. Κινούμενη σε γνώριμα μονοπάτια, σε συνδυασμό με τις άρτιες ερμηνείες του συνόλου του θιάσου, τα προσεγμένα σκηνικά και κοστούμια καθώς και τους σκηνικούς μηχανισμούς και τη μουσική επιμέλεια, εγγυάται ένα ωραίο και καλαίσθητο αποτέλεσμα.


Μαρία Ουρανία Καραμέτα

Επι Πτυχίω Φοιτήτρια Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ


 

Πληροφορίες για την παράσταση εδώ

Comments


bottom of page