top of page

Review: Η γυναίκα με τα μαύρα | Πιστεύεις στα φαντάσματα;

Έγινε ενημέρωση: 29 Νοε 2021

Τάσος Χαλκιάς Κωνσταντίνος Ασπιώτης Η γυναίκα με τα μαύρα
Η Γυναίκα με τα Μαύρα | Θέατρο Πειραιώς 131 | Η αφίσα της παράστασης

Ποια είναι η γυναίκα με τα μαύρα;

Για να το μάθεις, θα πρέπει να πας στο "Θέατρο Πειραιώς 131".

Εγώ είμαι εδώ για να σου δώσω μερικούς λόγους ώστε να πας.


Παρασκευούλα ζάχαρη, Παρασκευούλα μέλι, για άλλη μια φορά.

Έχει πιάσει κρύο, και λίγο πολύ, όλοι το νιώθουμε στο πετσί μας.


Το "Θέατρο Πειραιώς 131", αγαπητέ μου αναγνώστη, στη σχετικά απίθανη περίπτωση που δεν έχεις ξαναπάει για να παρακολουθήσεις κάποια θεατρική παράσταση ή κάποια μουσική εκδήλωση, θα δεις πως ως κτίριο, ταιριάζει γάντι στην απόκοσμη ενέργεια που εκλύεται ή να το πω πιο bloggίστικα, στα vibes της Γυναίκας με τα Μαύρα. Τι; Όχι; Οκ. Το προσπερνάω.


Ταξίδι στο Κράιθιν Γκίφορντ.


Ο νεαρός συμβολαιογράφος Άρθουρ Κίπς, έχει αναλάβει να παρευρεθεί, εκ μέρους της δικηγορικής εταιρείας για την οποία εργάζεται, στην κηδεία της πελάτισσας τους, κυρίας Ντράμπλοου, στο κρύο και ομιχλώδες (όπως όλη η Αγγλία εδώ που τα λέμε) Κράιθιν Γκίφορντ. Κατά τη διάρκεια της κηδείας της όμως, η φιγούρα μιας νέας μαυροφορεμένης κοπέλας του κεντρίζει το ενδιαφέρον. Η κοπέλα, σιωπηλή, αποχωρεί και χάνεται στην καταχνιά του χωριού, αφήνοντας τον Άρθουρ να απορεί για την ταυτότητα της.

Ο Άρθουρ όμως, δε βρίσκεται στο χωριό μόνο για να δώσει το παρών στην κηδεία. Είναι εκεί για να ερευνήσει και να τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις που η κυρία Ντράμπλοου άφησε πίσω της. Συνεπώς, πρέπει να επισκεφτεί την έπαυλη της ώστε να μελετήσει όλα τα έγγραφα της.

Όμως η έπαυλη είναι στην άκρη του πουθενά, οπότε για εξοικονόμηση χρόνου, αποφασίζει να διανυκτερεύσει εκεί...


Δεν θα πάρεις τα μάτια σου από τη σκηνή.


Ο Τάσος Χαλκιάς και ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης, δίνουν ρεσιτάλ ερμηνείας πάνω στη σκηνή. Η τεράστια εμπειρία του ενός, κι η αστείρευτη ενέργεια του άλλου, δημιουργούν ένα αποτέλεσμα που δεν αφήνει το κοινό να πάρει τα μάτια του από τη σκηνή.

Αλήθεια δε θέλω να προδώσω το έργο, αλλά πρέπει να μπω σε λεπτομέρειες για να σου δώσω να καταλάβεις το μέγεθος της υποκριτικής τους.


Λεπτομέρεια 1:

Οι δύο βασικοί χαρακτήρες του έργου, παίζονται από τους δύο τους.

Τάσος Χαλκιάς-Κωνσταντίνος Ασπιώτης | Η Γυναίκα με τα Μαύρα
Τάσος Χαλκιάς-Κωνσταντίνος Ασπιώτης | φωτ. Ευρυγένης

Το ίδιο και σχεδόν

όλοι οι χαρακτήρες που συνυπάρχουν με τους

πρωταγωνιστές πάνω στη σκηνή κατά τη διάρκεια της παράστασης. Οι διαφοροποιήσεις επιτυγχάνονται με τις ταχύτατες αλλαγές των υπέροχων κουστουμιών εποχής, σε σχεδιασμό της Βασιλικής Σύρμα. Λέω σχεδόν, γιατί υπάρχει και ο ομώνυμος χαρακτήρας, η γυναίκα με τα μαύρα. Θα φτάσω εκεί σε λίγο.


Λεπτομέρεια 2:

Η σκηνοθεσία του Νικορέστη Χανιωτάκη, είναι για ακόμα μια φορά θεσπέσια. Οι εξαιρετικοί φωτισμοί της Χριστίνας Θανάσουλα, και τα jump scares, σε συνδυασμό με τον καπνό που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της παράστασης, σε κρατάνε στην "τσίτα" καθ' όλη τη διάρκεια του έργου. Το γεγονός δε, ότι κρύωσε απότομα ο καιρός, αλλά ο χώρος δε θερμαινόταν- δεν το λέω για κακό, εγώ είμαι κρυουλιάρης- έδωσε τα έξτρα chills που χρειαζόμασταν.





Λεπτομέρεια 3:

Ο Ασπιώτης, ως νεαρός Άρθουρ Κίπς, έρχεται κάποια στιγμή αντιμέτωπος, τόσο με τις

δεισιδαιμονίες, όσο και με τα δικά του "φαντάσματα", με αποτέλεσμα το σώμα του να έχει σπασμούς, να σηκώνεται και να ξαναπέφτει στη γη, σαν να τον έχουν κυριεύσει τα δαιμόνια. Η κίνηση του, υπό την καθοδήγηση της Νίνα Φώσκολου, είναι τόσο φυσική, και τόσο αληθινή, που πραγματικά σε τρομάζει.


Λεπτομέρεια 4 (που θα μπορούσε να είναι και πριν την 1):

Τάσος Χαλκιάς-Κωνσταντίνος Ασπιώτης | Η Γυναίκα με τα Μαύρα
Η καρδιά του σκηνικού της Γυναίκας με τα Μαύρα | φωτ. Ευρυγένης

Οι συνεχείς νοερές αλλαγές τοποθεσιών και προσώπων, ωθούν τους πρωταγωνιστές σε έναν σκηνοθετημένο αυτοσχεδιασμό. Τα ταξίδια με το τρένο, οι διαδρομές με την άμαξα, οι αλληλεπιδράσεις με έμψυχα και άψυχα αντικείμενα, όλα γίνονται με τη δύναμη της φαντασίας και το ταλέντο των ηθοποιών πάνω στο λιτό αλλά ταυτόχρονα πλήρες σκηνικό της Μαίρης Τσαγκάρη.





Το φάντασμα


Η γυναίκα με τα μαύρα, έχει μια κίνηση τόσο αέρινη, τόσο γρήγορη και απρόβλεπτη, που σου δίνει την αίσθηση πως όντως αιωρείται λίγα εκατοστά πάνω από το έδαφος. Εμφανίζεται και εξαφανίζεται μέσα από τους καπνούς, χωρίς να την ακούς, χωρίς καν να την περιμένεις.

Τι εννοείς για ποια λέω; Την μαυροφορεμένη κοπέλα. Αυτή που έσκαγε στη σκηνή από το πουθενά μέσα στην ομίχλη. Καλά δεν την πήρες χαμπάρι;

Τι λες πως δεν είχε ομίχλη και δεν εμφανίστηκε στη σκηνή γυναίκα με μαύρα ρούχα μωρέ; Αφού ήταν εκεί. Εκεί! Την είδα, όλοι την είδαν. Όλοι!

Όχι;

Κανείς δεν την είδε;

Θες να πεις πως...

Τάσος Χαλκιάς-Κωνσταντίνος Ασπιώτης | Η Γυναίκα με τα Μαύρα
Το Φάντασμα | φωτ. Ευρυγένης

Η Γυναίκα με τα Μαύρα, είναι μια παράσταση που θα απολαύσεις. Ειδικά αν είσαι φαν των βιβλίων, ή των ταινιών τρόμου, οι φωτισμοί, οι καπνοί και ο τρόμος που εκλύεται στην ατμόσφαιρα, θα σου προσφέρουν μια εξαιρετική και σπάνια για τις ελληνικές σκηνές, θεατρική εμπειρία.


Κλείσε τα εισιτήρια για να πας, πριν έρθει αυτή σε σένα.


 



Πρωταγωνιστούν:

Τάσος Χαλκιάς, Κωνσταντίνος Ασπιώτης



Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Νικορέστης Χανιωτάκης

Σκηνικά: Μαίρη Τσαγκάρη//Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα

Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα//Β. σκηνοθέτη – Επιμέλεια κίνησης: Νίνα Φώσκολου

Φωτογραφίες: Αγγελική Κοκκοβέ

Σύμβουλος Επικοινωνίας : Σεμίνα Διγενή

Προβολή-Δημόσιες Σχέσεις: Μαρκέλλα Καζαμία



Θέατρο Πειραιώς 131 Διεύθυνση: Πειραιώς 131, Αθήνα 118 54 Τηλέφωνο: 210.3450922

Πρεμιέρα: 9 Οκτωβρίου 2021

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Παρασκευή 21:15 Σάββατο 19:00 Κυριακή 20:15

ΔΙΑΡΚΕΙΑ 100 ' (χωρίς διάλειμμα)

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

ΣΑΒΒΑΤΟ Κανονικό: 18 € Μειωμένο (*): 14 € ΟΑΕΔ: 12 €

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και ΚΥΡΙΑΚΗ

Κανονικό: 20 € Μειωμένο (*): 16 € ΟΑΕΔ: 12 €

(*) Το μειωμένο εισιτήριο αφορά: φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικούς, συνταξιούχους, πολύτεκνους


ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

- Online στο viva.gr / https://www.viva.gr/tickets/theatre/piraios-131/i-gynaika-me-ta-mavra/ - Από το ταμείο του θεάτρου: Πειραιώς 131, Αθήνα Τηλέφωνο: 2103450922

Πρόσβαση Πειραιώς 131, Αθήνα Μετρό: Γραμμή 3, Κεραμεικός

Περισσότερες πληροφορίες: www.mythodiatheatre.gr

ΠΑΡΑΓΩΓΗ People Entertainment- ΑΘΗΝΑΙΚΑ ΘΕΑΤΡΑ-ΜΥΘΩΔΙΑ


bottom of page