top of page

Review: Όποιος θέλει να χωρίσει, να σηκώσει το χέρι του. | Εσύ θες;

Έγινε ενημέρωση: 28 Μαΐ 2023



Η αφίσα της παράστασης "¨Οποιος θέλει να χωρίσει να σηκώσει το χέρι του!"
Η αφίσα της παράστασης "¨Οποιος θέλει να χωρίσει να σηκώσει το χέρι του!"

Την Παρασκευή που μας πέρασε, άνοιξε για τρίτη χρονιά η αυλαία, για την κωμωδία του Γιώργου Καπουτζίδη, σε ένα κατάμεστο Θέατρο Ήβη, στου Ψυρρή.


Αν το έχεις δει στην π.C εποχή, (προ Covid), διάβασε παρακάτω για να το θυμηθείς και ίσως θελήσεις να το ξαναδείς. Αν όχι δεν πρόλαβες να το δεις πριν το κλείσιμο των θεάτρων, ευκαιρία να πάρεις μια ιδέα παρακάτω, και να πας δεις μια φρέσκια παράσταση, με εξαιρετικούς νέους ηθοποιούς.

Έτοιμος;


Ο Καπουτζίδης με έβαλε σε σκέψεις με το έργο του.

Όχι για να χωρίσω. Άμα είναι να πρέπει να πας θέατρο για να πάρεις τις σωστές αποφάσεις για τη ζωή σου, τότε κάηκες.


Προβληματίστηκα πολύ για όλα τα θέματα που πραγματεύεται η θεατρική παράσταση του.


Ο Γιώργος Καπουτζίδης, μας αποδεικνύει για άλλη μια φορά πόσο ευφυής είναι.

Μπορεί να χώθηκε στις ζωές μας ως Χοσέ στις "Σαββατογεννημένες" (κατάλαβες, χώθηκε-Χοσέ, λογοπαίγνιο. Τι; Όχι; Καλά.), και να καθιερώθηκε ως Σπύρος "Στο Παρά Πέντε". Ξεκίνησε όμως, και αυτό είναι απλά η ταπεινή μου άποψη, να μας δείχνει το μεγαλείο του ως σεναριογράφος, με τη σειρά "Εθνική Ελλάδος", η οποία σε αντίθεση με τις προηγούμενες τηλεοπτικές σειρές του που ήταν κωμικές, ήταν βαθύτατα κοινωνική, χωρίς όμως να χάνει το πηγαίο χιούμορ του. Αυτά όμως να τα γκουγκλάρετε αν θέλετε. Στα θεατρικά μας τώρα.




Βρεθήκαμε λοιπόν στην πρεμιέρα του "Όποιος θέλει να χωρίσει, να σηκώσει το χέρι του" στο Θέατρο Ήβη, και ευχαριστώ πολύ γι' αυτό την υπεύθυνη επικοινωνίας και προβολής, κυρία Μαργαρίτα Δρούτσα, που στηρίζει το We Love Theater από τα γεννοφάσκια του.



Δε θέλω να κάνω τρανταχτά spoilers, οπότε θα προσπαθήσω να σου πω για την πλοκή με όσο λιγότερες λεπτομέρειες μπορώ.



Οι βασικοί χαρακτήρες του έργου, είναι μια διευθύντρια πωλήσεων σε μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία λεσβία, μια απατημένη αλλά εξαρτημένη από τον άντρα της σύζυγος, μια ερωτευμένη γυναίκα που την επόμενη μέρα παντρεύεται, ένας επιτυχημένος καριερίστας και εθισμένος στο grinder gay, ένας ψωνισμένος και γόης πρώην, κι ένας ελαφρώς ανώριμος και ίσως με παιδική ψυχή νυν.


Κι όλοι αυτοί, μαζεμένοι σε ένα σπίτι που πλημμυρίζει από τα νερά ενός σπασμένου σωλήνα, αλλά και από τον καταιγισμό των αποκαλύψεων που συμβαίνει καθ' όλη τη διάρκεια του έργου.

Στιγμιότυπα της παράστασης "Όποιος θέλει να χωρίσει να σηκώσει το χέρι του!"
Στιγμιότυπα της παράστασης "Όποιος θέλει να χωρίσει να σηκώσει το χέρι του!"

Ευτυχώς όμως, θα έρθει ένας υδραυλικός να σώσει την κατάσταση.

Εν μέρει.

Το σπίτι θα γλιτώσει, όμως οι ζωές όλων μετά το μπαράζ αποκαλύψεων, λίγο λίγο βουλιάζουν.


Και κάπου εδώ τελειώνουν τα spoilers για την πλοκή. Δεν ήταν και πολλά, ε;


Αν θες να μάθεις τι έγινε, μπορείς να πας στο Θέατρο Ήβη. Στο τέλος θα βρεις το σύνδεσμο με όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι.



Και τώρα, δυο λόγια για τους χαρακτήρες του έργου.


Μέσα από όλη αυτή τη γεμάτη ενέργεια και ένταση κατάσταση και την πολυπλοκότητα των χαρακτήρων, ο Καπουτζίδης, δημιουργεί στη σκηνή μια μικρογραφία της σημερινής κοινωνίας:


Έχουμε μια ομοφυλόφιλη γυναίκα, που όσο δυναμική, πετυχημένη και ανεξάρτητη κι αν είναι, δε βρήκε ποτέ το θάρρος να ανοιχτεί στους δικούς ανθρώπους, φοβούμενη την απόρριψη από αυτούς. Μια γυναίκα που προσπαθεί σε όλη της τη ζωή να βάλει σε τάξη τις ζωές των άλλων, ενώ στην πραγματικότητα, δεν κατάφερε ποτέ να βάλει σε τάξη τα συναισθήματά της.

Έχουμε μια μέλλουσα νύφη που είναι έτοιμη να ανέβει τα σκαλιά της εκκλησίας, με έναν άντρα, τον οποίο όμως δεν είναι σίγουρη πως θέλει, μιας και όσο καλός και τρυφερός κι αν είναι, όσο κι αν τον αγαπάει και την αγαπάει, δεν έχει μέσα της τη φλόγα που σου σιγοκαίει τα σωθικά, όταν είσαι ερωτευμένος. Τη φλόγα που την καίει για τον πρώην της.

Μια απατημένη σύζυγο, που βρίζει τον άντρα της, και προσπαθεί να επηρεάσει τη φίλη της αρνητικά, να την αποτρέψει, να την κάνει να μισήσει το γάμο, όμως παράλληλα εύχεται να γυρίσει ο άντρας της πίσω σε αυτή, δείχνοντας μας πόσο εξαρτημένη είναι από έναν άνθρωπο, που δεν τη σεβάστηκε ποτέ. Ούτε αυτή, ούτε την οικογένεια τους.

Έναν ομοφυλόφιλο άνδρα, που παρά το γεγονός ότι δεν κρύβει τη σεξουαλικότητά του, δεν έχει καταφέρει να κάνει ποτέ πραγματική σχέση, και βρίσκει τον έρωτα σε one night stands, και μέσα από εφαρμογές dating, μιας και στο βάθος, νιώθει την ίδια καταπίεση με την ομοφυλόφιλη φίλη του, απλά την εκφράζει με άλλους τρόπους. Σαν το μέσο άντρα δηλαδή, που η πατριαρχική κοινωνία τον θέλει "ψυχρό εκτελεστή". Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε. Αντρίκια πράγματα (γελάω).

Δύο άντρες που διεκδικούν την ίδια γυναίκα. Ο ένας καλός και ευγενικός, με γνώμονες την αγάπη και την ανάγκη να δημιουργήσει οικογένεια. Ο άλλος με οδηγό το πάθος, αλλά ίσως και τον εγωισμό. Και για να λέμε και του στραβού το δίκιο, αυτό είναι μεγάλο κίνητρο για κάποιον. Σίγουρα θα έχεις βρεθεί στη θέση του.

Και τέλος, μια μητέρα.

Μια μητέρα που σπεύδει μέσα στη νύχτα στο σπίτι της κόρης της, λόγω ενός ξαφνικού τηλεφωνήματος. Ένα τηλεφώνημα που έφερε στην επιφάνεια καλά κρυμμένα μυστικά, και γίνεται έναυσμα για να ειπωθούν πολλές αλήθειες. Αλήθειες που θα αγγίξουν ηθοποιούς και θεατές.

Α, κι έναν υδραυλικό.





Ναι, οκ, τώρα τέλειωσαν τα spoilers.

Αλλά είδες. Ούτε ονόματα είπα, ούτε για τα μυστικά μίλησα, ούτε τίποτα. Μην παραπονιέσαι.


Το έργο του Γιώργου Καπουτζίδη, είναι μια ωδή στην ελευθερία και τη διαφορετικότητα. Μια αντίδραση στις επιταγές της κοινωνίας.

Μέσα από πολύ γέλιο, και μια σειρά από κωμικοτραγικές καταστάσεις (κάτι σαν την πραγματική ζωή δηλαδή) μας δείχνει πως όλοι πρέπει να έχουμε το θάρρος να υποστηρίξουμε τα θέλω μας, όσο κατακριτέα κι αν είναι από την περίφημη "κοινή γνώμη". Μας αποδεικνύει πως ακόμα κι αν το αγνοούμε, κάποιος θα είναι πάντα εκεί να μας στηρίξει στον αγώνα μας. Μας φέρνει πιο κοντά σε αυτό το ανιδιοτελές "σ' αγαπώ" που πολλοί δυσκολευόμαστε να πούμε, γιατί κρυβόμαστε μέσα στη γυάλα μας.


Ο Καπουτζίδης, μέσα από το έργο του, μας δείχνει ότι έχει τη στόφα του κωμικού θεατρικού συγγραφέα, θίγοντας παράλληλα όλα όσα μας βασανίζουν καθημερινά.


Η γνώμη μου για το έργο.


Είναι μια παράσταση που θα σε κάνει να κλάψεις από τα γέλια, αλλά και να δακρύσεις από συγκίνηση. Θα σε ταρακουνήσει και ίσως σε βοηθήσει να αφήσεις πίσω κάποια στεγανά που έχεις στο κεφάλι σου.

Ακόμα κι αν αυτό είναι το "Είσαι 30, πότε θα παντρευτείς;". (Για ποιον χτυπάει η καμπάνα; Κάτι ακούω εγώ τώρα, αλλά δεν είμαι και σίγουρος. Ίσως είναι το καμπαναριό του Αγίου Θωμά, πιο πάνω).

Επίσης, δε υπάρχει περίπτωση να μην ταυτιστείς με κάποιον από τους χαρακτήρες.

Ακόμα και με τον υδραυλικό.

Στο κάτω κάτω, σίγουρα θα έχει χρειαστεί να αλλάξεις σωλήνα στο σπίτι σου. Ή έστω μια μπαταρία στο νιπτήρα!



Οι ηθοποιοί


Το κάστ των ηθοποιών είναι εξαιρετικό. Σίγουρα υπάρχουν ρόλοι που υπερτερούν κάποιων άλλων, όχι τόσο λόγω έκτασης, όσο κειμένου. Άλλος θα είναι πιο κωμικός, άλλος πιο δραματικός... Αλλά όχι, no spoilers.

Ο οκταμελής θίασος, αποτελείται από τους: Μαριλού Κατσαφάδου, Γιάννη Κουκουράκη, Πάνο Νάτση, Ανθή Σαββάκη, Γιώργο Σαββίδη, Αλεξάνδρα Ταβουλάρη, Αποστόλη Ψαρρό και φυσικά τον άσσο στο μανίκι του Γιώργου Καπουτζίδη, τη μεγάλη κυρία τoυ θεάτρου, Κατιάνα Μπαλανίκα, που έρχεται να ανατρέψει όλη την πλοκή.


Ευρυγένης



 


ΘΕΑΤΡΟ ΗΒΗ από 15 Οκτωβρίου 2021 και κάθε εβδομάδα, από Τετάρτη έως Κυριακή


Η αφίσα της παράστασης "Όποιος θέλει να χωρίσει να σηκώσει το χέρι του!"
Η αφίσα της παράστασης "Όποιος θέλει να χωρίσει να σηκώσει το χέρι του!"

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ Σκηνοθεσία: Γιώργος Καπουτζίδης Σκηνικά: Μαίρη Τσαγκάρη Κοστούμια: Κική Γραμματικοπούλου Φωτισμοί: Χρήστος Τζιόγκας Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Οικονομίδη

ΠΑΙΖΟΥΝ (αλφαβητικά) Μαριλού Κατσαφάδου, Γιάννης Κουκουράκης, Πάνος Νάτσης, Ανθή Σαββάκη, Γιώργος Σαββίδης, Αλεξάνδρα Ταβουλάρη, Αποστόλης Ψαρρός και η Κατιάνα Μπαλανίκα


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ & ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ


Τετάρτη: 19:00

Πέμπτη & Παρασκευή: 21:00

Σάββατο: 18:00 & 21:00

Κυριακή: 18:00

Τιμές εισιτηρίων: 15€ - 23€

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά, χωρίς διάλειμμα

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ

Κλείστε το εισιτήριό σας ΕΔΩ



Το Θέατρο ΗΒΗ, μέχρι νεωτέρας, θα λειτουργήσει αμιγώς ως χώρος υποδοχής πολιτών που έχουν εμβολιαστεί πλήρως και με τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά του COVID-19, ή έχουν νοήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου. Κατά την είσοδο των θεατών στο χώρο, θα γίνεται έλεγχος των απαραίτητων πιστοποιητικών, όπως αυτός θα οριστεί από την κυβέρνηση.
*Υποχρεωτική χρήση μάσκας, σε όλους τους χώρους του θεάτρου.
*Προσέλευση ανηλίκων κάτω των 12 ετών με υπεύθυνη δήλωση self test των γονέων.
Οι κάτοχοι εισιτηρίων για παραστάσεις που αναβλήθηκαν λόγω κορονοϊού, μπορούν να επικοινωνήσουν για την μεταφορά των εισιτηρίων τους στις νέες παραστάσεις, είτε στο tickets@theatrikesskines.gr αναφέροντας ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, παλαιό αριθμό κράτησης & νέες επιθυμητές θέσεις (παρακαλούμε για τις διαθέσιμες θέσεις στις νέες παραστάσεις, συμβουλευτείτε το viva.gr), είτε στα ταμεία του θεάτρου Παλλάς.

 

Οι φωτογραφίες είναι από Δελτίο Τύπου της παράστασης



bottom of page