top of page

Το Ξύπνημα της άνοιξης | Εθνικό Θέατρο

Έγινε ενημέρωση: 27 Φεβ 2023

Η εφηβεία είναι η εποχή της άνοιξης. Το σώμα και οι πόθοι ξυπνούν. Το μυαλό αναζητά τις μεγάλες αλήθειες της ζωής και οι έφηβοι βρίσκονται απέναντι στις επιλογές του κόσμου των ενηλίκων. Το Εθνικό Θέατρο ανεβάζει φέτος στην Εφηβική του σκηνή το αριστούργημα του Φρανκ Βέντεκιντ που μιλά με τόλμη για θέματα αφύπνισης, ταυτότητας, σεξουαλικότητας. Εκρηκτικό και σκοτεινό, αστείο και ανατρεπτικό, αυθάδες και προκλητικά ειλικρινές, το Ξύπνημα της άνοιξης είναι ένας ύμνος στην εφηβεία, στο δύσκολο αυτό ταξίδι του ανθρώπου προς την ενηλικίωση.


Γραμμένο το 1891, το έργο λογοκρίθηκε επί δεκαετίες γιατί τόλμησε να φέρει στη σκηνή τη συγκρουσιακή σχέση του νέου ανθρώπου με τον κόσμο. Έφηβοι εγκλωβισμένοι σε ένα στείρο εκπαιδευτικό περιβάλλον και σ’ έναν καταπιεστικό περίγυρο πασχίζουν να ανακαλύψουν το σώμα τους και την ψυχή τους. Η σιωπή της οικογένειας γύρω από τις σχέσεις και το σεξ, η υποκρισία των ενηλίκων και η προβληματική σχέση με το διαδίκτυο αναγκάζουν τους νέους να στραφούν ο ένας στον άλλον για υποστήριξη –χωρίς να μπορούν πάντα να τη βρουν. 

Ο Μόριτς συνθλίβεται υπό την πίεση της ηθικής και των ακαδημαϊκών και σεξουαλικών προσδοκιών. Ο Μελχιόρ δεν πιστεύει σε τίποτα, σε τίποτα απολύτως. Κι όσο για τη Βέντλα, εκλιπαρεί τη μητέρα της να της μιλήσει για το σεξ: «Μακάρι να μου μιλούσες κανονικά γι’ αυτό. Κανονικά κανονικά. Αν δεν μου πεις εσύ την αλήθεια, ποιος θα μου την πει;»


«Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίσαμε ήταν να παραμείνουμε πιστοί στο πόσο προκλητικό, πόσο τολμηρό είναι το ίδιο το έργο» σημειώνει ο σκηνοθέτης Γιάννης Καραούλης. Μαζί με μια δυναμική ομάδα νέων ηθοποιών και συνεργατών, ο σκηνοθέτης καταπιάνεται με μια σύγχρονη εκδοχή του έργου της


Το Ξύπνημα της άνοιξης | Εθνικό Θέατρο

Σε αυτήν τη σκηνική εκδοχή, συναντάμε τους σημερινούς έφηβους το ίδιο αφυπνισμένους και το ίδιο μπερδεμένους, αντιμέτωπους με μια σειρά από πιεστικά ερωτήματα: Ποιος είμαι; Ποια είναι η ταυτότητά μου; Πώς ανακαλύπτω και εξερευνώ τη σεξουαλικότητά μου; Πώς αποτολμώ την έναρξη της ερωτικής μου ζωής; Πού ανήκω; Ποια η σχέση μου με τους άλλους; Πώς προσεγγίζω τον πραγματικό Άλλον, αυτόν που βρίσκεται απέναντί μου και όχι μέσα σε μια οθόνη; Ποιο θα είναι το αποτύπωμά μου στον κόσμο;


Ταυτότητα παράστασης

Διασκευή: Άνια Ράις

Μετάφραση: Σοφία Γρηγορίου

Σκηνοθεσία: Γιάννης Καραούλης

Σκηνική προσαρμογή-Στίχοι: Λητώ Τριανταφυλλίδου

Σύμβουλος δραματουργίας: Ειρήνη Μουντράκη

Σκηνικά-Κοστούμια: Εδουάρδος Γεωργίου

Κίνηση: Φρόσω Κορρού

Μουσική: Διαμαντής Αδαμαντίδης

Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος

Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου

Βοηθός σκηνοθέτη: Ειρήνη Αμπουμόγλι

Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Κωνστάντσια Σαραφιάνου


Διανομή

Ασημίνα Αναστασοπούλου: Φύλακας στο Μουσείο/Κυρία Γκαμπόρ

Αναστάσης Γεωργούλας: Μόριτς

Χρήστος Κραγιόπουλος: Έρνστ

Λάμπρος Κωνσταντέας: Μελχιόρ

Ευσταθία Λαγιόκαπα: Βέντλα

Φανή Ξενουδάκη: Τέα

Αλκιβιάδης Μαγγόνας: Χανς

Ελένη Μολέσκη: Κυρία Μπέργκμαν/Κυρία Τουίστερ

Διονυσία Μπαλαμώτη: Μάρθα

Νικόλας Παπαδομιχελάκης: Κύριος Σόνεστιτς

Γιώργος Πατεράκης: Ακουστική ξενάγηση στο Μουσείο/Κ. Στίφελ/Κ. Γκαμπόρ

Ανδρομάχη Φουντουλίδου: Ίλσε


Φωτογράφος παράστασης: Μυρτώ Αποστολίδου

Βίντεο παράστασης: Χρήστος Συμεωνίδης


Ημέρες και ώρες παραστάσεων


Από τις 24 Νοεμβρίου 2022 Παρασκευή και Σάββατο στις 20:00

Κυριακή στις 19:30


Γενική είσοδος: 3€


Comments


bottom of page