top of page
Εικόνα συγγραφέαΑνδρονίκη Προκόπη

Συνέντευξη Τύπου: «Ιφιγένεια η εν Αυλίδι» σκηνοθεσίας Τιμοφέι Κουλιάμπιν | Τι θα δούμε στην Επίδαυρο;

Έγινε ενημέρωση: 28 Ιουλ

Στις 10 Ιουνίου παρευρεθήκαμε στη Συνέντευξη Τύπου της παράστασης «Ιφιγένεια η εν Αυλίδι» που θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στην Επίδαυρο στις 5 & 6 Ιουλίου.


Θέατρο, Ιφιγένεια η εν Αυλίδι
Ο θίασος

Την παράσταση σκηνοθετεί ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης Τιμοφέι Κουλιάμπιν. Τον θίασο απαρτίζουν οι Ανθή Ευστρατιάδου, Μαρία Ναυπλιώτου, Νικόλας Παπαγιάννης, Δημήτρης Παπανικολάου, Θάνος Τοκάκης, Νίκος Ψαρράς καθώς και οι Δημήτρης Γεωργιάδης, Χρήστος Διαμαντούδης, Μάριος Κρητικόπουλος, Βασίλης Μπούτσικος, Αλέξανδρος Πιεχόβιακ στο Χορό.

Η παράσταση θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, αναδεικνύοντας τη μοναδικότητα αυτού του θεάτρου και στο Ηρώδειο στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου.

Ο Τιμοφέι Κουλιάμπιν, χωρίς να θέλει να αποκαλύψει πολλά για το τι θα δούμε στην Επίδαυρο, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «στο κέντρο είναι ο πόλεμος. Ο πόλεμος ξεκινάει πριν ξεκινήσει ουσιαστικά. Θεωρούμε κανονικό το ότι ξεκινάμε έναν πόλεμο κι αυτό είναι πιο τρομακτικό από το τίμημα του πολέμου». Θυμίζουμε πως η «Ιφιγένεια η εν Αυλίδι» αφορά τη θυσία της Ιφιγένειας, μια θυσία "απαραίτητη" για να ξεκινήσει ο πόλεμος μεταξύ Ελλήνων και Τρώων.

Όσον αφορά το θίασο, ο οποίος απαρτίζεται από εξαίρετους ηθοποιούς, όσοι πήραν το λόγο μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για τον Τιμοφέι Κουλιάμπιν. Η Μαρία Ναυπλιώτου (Κλυταιμνήστρα) ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δίνει όρια και ταυτόχρονα ελευθερία για έκφραση» και η Ανθή Ευστρατιάδου (Ιφιγένεια) «ενώνει τους ανθρώπους και τους εμπνέει με υποσυνείδητο τρόπο». Ο Θάνος Τοκάκης (Αχιλλέας) εστίασε στη «σύγκρουση που δημιουργείται όταν ξένοι σκηνοθέτες έρχονται να δουλέψουν με Έλληνες ηθοποιούς πάνω σε ελληνικά κείμενα. Έτσι δημιουργείται μια διαπολιτισμική μίξη από την οποία έρχεται μια πολύ ενδιαφέρουσα αποκαθήλωση των ηρώων μας». Ο Νίκος Ψαρράς (Αγαμέμνων), αναφερόμενος στο χαρακτήρα του, εστίασε στο γεγονός ότι «ο Αγαμέμων είναι ένας βαθιά συγκινητικός χαρακτήρας, ο οποίος γίνεται τέρας, ακριβώς επειδή η πολεμική μηχανή τους παρασύρει όλους». Αναφερόμενος στο σκηνοθέτη, είπε χαρακτηριστικά «ο Τιμοφέι ήρθε πολύ διαβασμένος, με συγκεκριμένη άποψη και με απαντήσεις σε κάθε ερώτημα. Η συνεργασία με τέτοιους ξένους σκηνοθέτες είναι πολύ μεγάλο δώρο και μακάρι αυτές οι παραστάσεις να περιοδεύσουν εδώ και στο εξωτερικό». Τέλος ο Νικόλας Παπαγιάννης (Μενέλαος) ανέφερε ότι «ο διάλογος ενός ξένου σκηνοθέτη με Έλληνες ηθοποιούς είναι τεράστιας σημασίας. Με τέτοιες συνεργασίες δημιουργείται μια απομυθοποίηση που είναι λυτρωτική».


Αναμένουμε με ενδιαφέρον την παγκόσμια πρεμιέρα στις 5 Ιουλίου στην Επίδαυρο!




Comments


bottom of page