top of page

Review: Ο Φύλακας μιας Επανάστασης | Η ιστορία ενός ιστορικού.

Έγινε ενημέρωση: 23 Φεβ 2022


Ο Γιάννης Νταλιάνης είναι ο Ιωάννης Βλαχογιάννης, ο Φύλακας μιας Επανάστασης
Ο Γιάννης Νταλιάνης είναι ο Ιωάννης Βλαχογιάννης, ο Φύλακας μιας Επανάστασης

Μετά την επιτυχημένη της παρουσίαση στον Αύλειο Χώρο των Καπναποθηκών

Παπαστράτου στο Αγρίνιο και στο Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο, ο «Φύλακας μιας Επανάστασης», είχαμε την τιμή κι εμείς να παρακολουθήσουμε αυτό το ιστορικό έργο, στο Θέατρο Σταθμός.


Ο "Γιάννης Επαχτίτης", κατά κόσμον Γιάννης Βλαχογιάννης, γεννήθηκε στη Ναύπακτο, και ήταν ιστοριοδίφης και συγγραφέας. Ένα ανήσυχο πνεύμα, που με τις έρευνές του, φώτισε τις σκοτεινές γωνίες της νέας ελληνικής ιστορίας.


Στο κείμενο του, ο Μάνος Καρατζογιάννης, μας παρουσιάζει μέσα από τη συγγραφική και σκηνοθετική του ματιά, τη ζωή του ανθρώπου που αφιέρωσε τη ζωή του στην ανεύρεση και τη διαφύλαξη πληροφοριών, εγγράφων από την επανάσταση του 1821, μέχρι του τότε νεοσύστατου Ελληνικού κράτους.


Παρά τη μικρή του διάρκεια, ο μονόλογος αυτό έχει τόσα πολλά να μας πει και να μας διδάξει.


Ο Γιάννης Νταλιάνης είναι ο Ιωάννης Βλαχογιάννης, ο Φύλακας μιας Επανάστασης
Ο Φύλακας μιας Επανάστασης

Μέσα σε μόλις μια ώρα, ο Γιάννης Νταλιάνης, ως Γιάννης Βλαχογιάννης μας μιλάει για τη ζωή του, από τα πρώτα του βήματα, μέχρι τις σπουδές του στην Αθήνα, τη συγγραφή των απομνημονευμάτων του Μακρυγιάννη, και τη δημιουργία των Γενικών Αρχείων του Κράτους. Μας μιλάει όμως και για τους φόβους και τα πάθη του. Και όλα αυτά με μεγάλο σεβασμό και ποιητικότητα.


Πρόκειται για μια ερμηνεία σπάνια, δουλεμένη με αγάπη και μεράκι.


Αν και οι παραστάσεις ολοκληρώθηκαν, είναι ένα έργο που αξίζει να ανέβει ξανά και ξανά, γιατί όσο καλό είναι να ενημερωνόμαστε για την καθημερινότητα, άλλο τόσο και ίσως και λίγο παραπάνω, είναι καλό να ξέρουμε την ιστορία μας.


Ευρυγένης

bottom of page