top of page

Review: «Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας» | Ο Γουίλι Γουόνκα μας ξεναγεί στον κόσμο των ονείρων... από σοκολάτα

Η παράσταση "Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας" είναι ένα πραγματικό υπερθέαμα που παρουσιάζεται στο ανανεωμένο "Embassy" στο Κολωνάκι, σε έναν υπέροχο χώρο που εντυπωσιάζει με την αισθητική του. Πρόκειται για ένα μοναδικό θέαμα για μικρούς και μεγάλους που αγαπάνε τα παραμύθια και τον κόσμο της φαντασίας!

«Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας» στο Θέατρο Embassy
«Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας» στο Θέατρο Embassy

Στον πρωταγωνιστικό ρόλο, στον ρόλο δηλαδή του εκκεντρικού και αλλόκοτου Γουίλι Γουόνκα βρίσκεται ο πολυτάλαντος Αλέξανδρος Μπουρδούμης. Γνωστός στο θεατρόφιλο κοινό για τις δυνατότητές του, εντυπωσιάζει για μία ακόμη φορά σε έναν ρόλο έκπληξη (αλλά και πρόκληση) για εκείνον. Καταφέρνει και μπαίνει στο πετσί του ρόλου του Γουόνκα, κερδίζοντας παιδιά και ενηλίκους με τις ικανότητές του στο τραγούδι, την κίνηση και φυσικά την υποκριτική τέχνη. Το ίδιο καλός αποδεικνύεται και όταν υποδύεται έναν διαφορετικό ρόλο, αυτόν του σοκολατοπώλη που πουλά σοκολάτες και άλλα γλυκίσματα και μιλά καθημερινά με τον μικρό Τσάρλι Μπάκετ, ο οποίος επισκέπτεται το μαγαζί του. Ο Τσάρλι (Γιώργος Καραμολέγκος) ξεδιπλώνει το ταλέντο του, όντας εξαιρετικός στον ρόλο του. Καταφέρνει να αποδώσει άψογα την παιδική αθωότητα και βαθιά πίστη στο όνειρό του να κερδίσει το χρυσό εισιτήριο, να επισκεφθεί το εργοστάσιο σοκολάτας και να γνωρίσει τον Γουόνκα από κοντά.

Τα εύσημα αποδίδω και στον γνωστό και μη εξαιρετέο Πέτρο Ξεκούκη, ο οποίος κατείχε τον ρόλο του παππού Τζο, του αγαπημένου από τους δύο παππούδες του Τσάρλι. Πρόκειται για έναν ηλικιωμένο με κινητικές δυσκολίες, αλλά ταυτόχρονα με έντονη διάθεση για ζωή και ανυπομονησία να ζήσει μαζί με τον εγγονό του το όνειρο της επίσκεψης στη σοκολατοποιία Γουόνκα! Έτσι, οι δυο τους, έχοντας μία ιδιαίτερη σχέση παππού-εγγονού επισκέπτονται το εργοστάσιο και μπλέκονται σε πολλές περιπέτειες... Θα βγουν άραγε σε καλό για τον μικρό Τσάρλι;

«Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας» στο Θέατρο Embassy
Στον ρόλο του Τσάρλι ο Σπύρος Ντούγιας κι ο Γιώργος Καραμολέγκος

Τα στοιχεία της παράστασης που πραγματικά αιχμαλωτίζουν το βλέμμα των θεατών είναι τα τρισδιάστατα σκηνικά που προβάλλονται σε video wall (με το video art της X square lab). Χρωματιστές και φαντασμαγορικές εικόνες που ξεπροβάλλουν στη σκηνή, απόλυτα "δεμένες" με όσα εκτυλίσσονται υποβάλλουν τον θεατή στον κόσμο του Γουίλι Γουόνκα, σ' έναν κόσμο φτιαγμένο από σοκολάτα, μαγεία και όνειρα. Τα σκηνικά αυτά πλαισιώνονται υπέροχα από τις καλοστημένες και δημιουργικές χορογραφίες, που εκτελούνται σαν καλοκουρδισμενο ρολόι που δε χάνει δευτερόλεπτο. Όλοι οι ηθοποιοί είναι εξαιρετικοί, με τη Βερούκα Σόλτ (Αδαμαντία Μαστροδούκα) ωστόσο να ξεχωρίζει μέσα από τις επαγγελματικές χορευτικές κινήσεις της.

Παράλληλα με τις χορογραφίες, άξια αναφοράς είναι και τα τραγούδια της παράστασης, μέσα από τα οποία μαθαίνουμε καλύτερα τους χαρακτήρες και ερχόμαστε πιο κοντά σε αυτούς. Οι ευφάνταστοι στίχοι είναι έργο των Γιώργου Βάλαρη και Φαίης Σούκου και τραγουδιούνται από τις υπέροχες φωνές του θιάσου. Μεταξύ άλλων, το ενδιαφέρον και την προσοχή έλκει η καλλίφωνη Άννα Φιλιππάκη (η μητέρα του Τσάρλι) και η Εύα Σταμάτη (κ. Τιβί, μαμά του Μάικ Τιβί), που ενσαρκώνει τον ρόλο της "τρελαμένης" μαμάς με μεγάλη επιτυχία.

«Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας» στο Θέατρο Embassy
«Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας» στο Θέατρο Embassy

Στις υποκριτικές του ικανότητες, εξαιρετικά ενδιαφέρων αποδεικνύεται και ο Μάικ Τιβί (Αρμάν-Εδουάρδος Μενετιάν), το παιδί που είναι κολλημένο με την τηλεόραση. Καταφέρνει να μπει στο πετσί του ρόλου, αποδίδοντας άψογα τον χαρακτήρα του Μάικ και μέσα από τις κινήσεις του σώματός του. Πολύ καλή στην απόδοση του ρόλου της είναι και η μαμά του Αυγούστου Γκλουμπ (Δανάη Τσιρώνη) που λατρεύει τον γιο της, "το μικρό της λουκανικάκι", καθώς και οι τηλεπαρουσιαστές Τζέρι και Τσέρι (Γιώργος Βούντας και Λία Ζάιου) που φανερώνουν το ταλέντο τους ενσαρκώνοντας δύο κωμικές και ιδιαίτερες μορφές της τηλεόρασης.

Όλοι οι ηθοποιοί του θιάσου είναι απόλυτα δοσμένοι στη θεατρική στιγμή που συντελείται, δημιουργώντας ένα άρτιο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Η τελευταία σκηνή της παράστασης, μάλιστα, είναι το κερασάκι στην τούρτα σε ένα θαυμάσιο έργο και αποτελεί μία υπενθύμιση ότι οφείλουμε στο εσωτερικό μας παιδί να είμαστε κοντά του, να πιστεύουμε στα όνειρα και να τα ακολουθούμε με κάθε κόστος. Τον δρόμο για τα όνειρα, άλλωστε, μάς τον δείχνει ο Τσάρλι, ο καλόψυχος και επίμονος μικρός που έχει βρει αυτό που αγαπά και το ακολουθεί πιστά.

«Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας» στο Θέατρο Embassy
«Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας» στο Θέατρο Embassy

Η παράσταση "Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας", σε σκηνοθεσία του Γιώργου Βάλαρη, με βοηθούς σκηνοθέτη τον Κωνσταντίνο Φρίγγα και τη Φαίη Σούκου, επιμέλεια κοστουμιών από την Παναγιώτα Κοκορού, χορογραφίες από τον Μάρκο Γιακουμόγλου και με μία πλειάδα εξαίρετων μουσικών ορχήστρας αποτελεί ένα θεατρικό έργο κάτι παραπάνω από καλαίσθητο και αξιόλογο. Αξίζει να την επισκεφθεί κάθε παιδί αλλά και όλοι οι ενήλικες που αγαπούν την ιστορία του Τσάρλι και πιστεύουν ακόμα στα μεγάλα όνειρα που μας δίνουν ελπίδα και δύναμη να συνεχίζουμε να πιστεύουμε σ' αυτά.


Μαρία Ουρανία Καραμέτα

Επι πτυχίω φοιτήτρια Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ

 


bottom of page