top of page

Review l Η "Ραχήλ" σε μια διαχρονική συνομιλία με τις προκαταλήψεις

Η «Ραχήλ», ένα από τα πιο γνωστά έργα του Γρηγόριου Ξενόπουλου, ανεβαίνει φέτος για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο Αλκμήνη, σε σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία Μανώλη Ιωνά.


"Ραχήλ" στο Θέατρο Αλκμήνη.
"Ραχήλ" στο Θέατρο Αλκμήνη.

Είναι Μεγάλη Εβδομάδα λίγο πριν το Πάσχα του 1891 στη Ζάκυνθο. Ένα οκτάχρονο κοριτσάκι δολοφονείται στη γειτονική Κέρκυρα και ο θάνατος της στιγματίζει αναίτια την εβραϊκή κοινότητα. Μέσα στην ταραχή ο έρωτας του Καρόλου και της Ραχήλ ανθίζει όπως το μπουκέτο με λευκές μυρωδάτες μανόλιες που της δωρίζει.

"Ραχήλ" στο Θέατρο Αλκμήνη.
"Ραχήλ" στο Θέατρο Αλκμήνη.

Οι εντυπώσεις μας


Εκείνη Εβραία και αυτός Χριστιανός. Μια ένωση που ακόμα και σήμερα θα σήκωνε αντιρρήσεις στην «προοδευτική» κοινωνία του 2023. Πόσο μάλλον στην κοινωνία του 1891. Σε μια εβδομάδα γεμάτη αναταραχές, η Ραχήλ καλείται να επιλέξει ανάμεσα στην αφοσίωση και το χρέος της για την οικογένεια της και τον έρωτα της για τον αγαπημένο της Κάρολο.


"Ραχήλ" στο Θέατρο Αλκμήνη.
"Ραχήλ" στο Θέατρο Αλκμήνη.

Η βία ενάντια στην εβραϊκή κοινότητα κορυφώνεται καθημερινά δίνοντας έναυσμα σε μια αναζωπύρωση του αντισημιτισμού που σιγοκαίει από τις απαρχές της ιστορίας. Η «Ραχήλ» σήμερα μας αφήνει μια γνώριμη πια πικρή γεύση. Είναι ένα έργο με διαχρονική σημασία καθώς αναδεικνύει το κακό που μπορούν να επιφέρουν στην κοινωνία οι προκαταλήψεις και ο φανατισμός. Πως οι μειονότητες και οι ευάλωτες κοινότητες ανθρώπων είναι πάντα τυφλά, στο στόχαστρο της λαϊκής οργής ή και κρατικής οργής.


Τελικά η αγάπη νικά στο τέλος;


 



bottom of page