top of page

Review l "Μαρί Skladowska Κιουρί" l Η πιο μεγάλη γυναίκα επιστήμονας και βραβευμένη με δυο Νόμπελ!

Βρεθήκαμε πρόσφατα στη νέα παράσταση του Σύγχρονου Θεάτρου "Μαρί Skladowska Κιουρί" σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη και Παναγιώτας Πανταζή.


Λίγα λόγια για την υπόθεση: Το έργο αποτελεί την εξιστόρηση αληθινής ιστορίας. Η γνωστή στους περισσότερους από εμάς Μαρί Κιουρί. Η πρώτη γυναίκα επιστήμονας που τιμήθηκε, όχι μόνο με ένα, αλλά με δύο βραβεία Νόμπελ. Η γυναίκα που στις αρχές του 1900 άλλαξε τόσο την πορεία της επιστήμης γενικά, όσο και τη θέση της γυναίκας σε αυτήν. Πέρα από λαμπρή επιστήμονας όμως ήταν και ένας άνθρωπος με ατελείωτη ενσυναίσθηση και το αίσθημα του χρέους προς του συνανθρώπους της.


Μαρί Skladowska Κιουρί θέατρο

Ακολουθούμε τη Μάνια Σκουοντόφσκα από την ρωσοκρατούμενη Βαρσοβία στα τέλη του 19ου αιώνα καθώς ταξιδεύει ως τη Σορβόννη της Γαλλίας και γίνεται Μαρί - ερωτεύεται τον Πιέρ Κιουρί και ονομάζεται πια Μαρί Κιουρί. Γίνεται Γαλλίδα υπήκοος και ζει τη ζωή της κάνοντας αυτό που αγαπάει, πολεμώντας για την επιστήμη και τους ανθρώπους. Παίρνει μέρος στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, δημιουργώντας τις πρώτες κινητές μονάδες ακτινογραφίας και η ίδια πηγαίνει ως εθελόντρια στο πεδίο της μάχης, καταφέρνοντας με τις γνώσεις και τον εξοπλισμό της να σώσει εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες ζωές. Τελικά στα 67 της χρόνια, πεθαίνει, χτυπημένη από την ίδια της την αγάπη για την επιστήμη.


Οι εντυπώσεις μας

Μαρί Skladowska Κιουρί"

Η σκηνοθεσία των Θέμη Μουμουλίδη και Παναγιώτας Πανταζή καταφέρνει να φέρει παρελθοντικά γεγονότα στο σήμερα, πολύ κοντά στο θεατή. Η ιστορία της Μαρί Σκουοντόφσκα Κιουρί (Maria Skłodowska Curie) ζωντανεύει με τη βοήθεια ιστορικών αποσπασμάτων από εφημερίδες της εποχής που προβάλλονται σε οθόνη πάνω από τη σκηνή, αλλά και ηχητικών εφέ.


Οι ερμηνείες των Κωνσταντινα Τακαλου είναι γεμάτη πάθος και ειλικρίνεια. Τόσο οι Ιφιγένεια Καραμήτρου, Κατερίνα Λυπηρίδου και Γιάννη Παπαδοπούλου είναι όλες αξιέπαινες και εξίσου συγκινητικές.


Συνολικά η ιστορία της Μαρί Κιουρί είναι μία απο τις πλέον σημαντικές. Δεν μπορείς παρά να θαυμάσεις αυτό το τόσο ακμαίο πνεύμα, το οποίο γεννήθηκε σε μια χώρα υπό ξένη κατοχή, σε μια εποχή δύσκολη τόσο για τους ανθρώπους γενικά, όσο και για τις γυναίκες ειδικότερα, και όμως κατάφερε όσα ονειρεύτηκε και ακόμα περισσότερα. Παλεύοντας ενάντια στους κοινωνικούς περιορισμούς και τα στερεότυπα της εποχής της έλαμψε και έγινε μια από τις σπουδαιότερες και πιο γνωστές γυναικείες φιγούρες της σύγχρονης ιστορίας. Για τη Μαρί Κιουρί δεν υπήρχε η έννοια της Επιστήμης για την Επιστήμη. Μα η Επιστήμη εξυπηρετούσε το σκοπό της, μόνο όταν μπορούσε να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου!


Και σε αυτό τον κόσμο που έβλεπε η Μαρί, ελπίζουμε ακόμα και εμείς!







bottom of page