top of page

Review: Ο Λουκάς και ο Σόλων είναι οι "Εκείνος κι Εκείνος"


Θέατρο, Εκείνος και Εκείνος

Ο αγαπημένος Γιώργος Κωνσταντίνου και ο Αλέξανδρος Ρήγας πρωταγωνιστούν στο φημισμένο σατιρικό έργο «Εκείνος κι Εκείνος». Ο Λουκάς και ο Σόλων ταξιδεύουν το καλοκαίρι σε όλη την Ελλάδα με μια "αναρχική" – "αλήτικη" κωμωδία. Θα γελάσετε αρκετά και ίσως συγκινηθείτε.


Ο Λουκάς και ο Σόλων είναι δύο "ταξιδευτές" που δεν έχουν καμία σχέση με την αστική κανονικότητα και το political correct. Δύο αντι – στερεοτυπικοί σοφοί, δύο αντισυμβατικοί αλήτες, που θέτουν ερωτήματα και προβληματισμούς, που κανείς δεν μπορεί να φανταστεί και προτείνουν απαντήσεις που επίσης κανείς δεν μπορεί να φανταστεί. Δύο άνθρωποι που θέλουν να είναι ελεύθεροι και τίποτα να μην τους εμποδίζει σε αυτό το ταξίδι της ελευθερίας τους. 


Θέατρο, Εκείνος και Εκείνος

Ελευθερία. Ακούγεται ουκ ολίγες φορές στην παράσταση. Είμαστε πράγματι ελεύθεροι [ατομικά και κοινωνικά]; Και πόσο;

Η ελευθερία απαιτεί και κάποια όρια. Η ελευθερία κάποιου τελειώνει εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου. Και οφείλουμε να μην παραβιάζουμε αυτό το όριο.

Ο κάθε άνθρωπος πρέπει να είναι ελεύθερος να ζήσει τη ζωή του με όποιον τρόπο επιθυμεί, αρκεί να μην παραβιάζει ελευθερίες άλλων ανθρώπων. Δεν είναι εύκολο και δε συμβαίνει συχνά.

Ο Λουκάς και ο Σόλων αυτό κάνουν. Επέλεξαν έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής προκειμένου να είναι – όπως λένε – και να νιώθουν ελεύθεροι. Δικαίωμα τους και απόλυτα σεβαστό, άσχετα αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε.


Θεωρούν ότι το να είσαι μέρος του συστήματος (του "αβγού") δε σε καθιστά ελεύθερο.

Όλοι είμαστε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, άλλοι περισσότερο άλλοι λιγότερο. Κάποιοι δε θέλουμε αλλά αναγκαζόμαστε να το ακολουθούμε και να το υπηρετούμε. Άλλοι δεν το αντιλαμβανόμαστε καν. Πόσο θέλουμε να αποδεχτούμε αυτή τη συνθήκη; Πόσο θέλουμε να είμαστε ή να μην είμαστε μέρος του κατεστημένου; Τέτοια ερωτήματα προκύπτουν από τις διάφορες συνθήκες που παρουσιάζει η παράσταση. Καλό θα ήταν να σκεφτόμασταν και τέτοια ερωτήματα. Ίσως και μόνο η σκέψη μας κάνει να αισθανθούμε λίγο περισσότερο ελεύθεροι. Δυστυχώς "δε θέλουν όλοι να βγουν απ’ το αβγό τους".

Ήταν ένα νοσταλγικό ταξίδι, ιδίως μέσω των μουσικών κομματιών που ακούστηκαν.





bottom of page