Βρε καλώς τα τα παιδιά!
Σου έλειψα; Όχι;
Α, ναι;
Βέβαια ναι!
Εμένα πάντως μου έλειψες. Κι εσύ, και τα άρθρα μου.
Το καλοκαίρι ήταν πολύ δύσκολο. Οι καταστροφές μεγάλες. Το γνωρίζεις, το γνωρίζω. Όμως δεν είμαι εδώ να μιλήσω για την τεράστια οικολογική καταστροφή, τις απώλειες περιουσιών, και κυρίως ανθρώπινων ζωών. Ελπίζω μόνο πως αύτη τη φορά να αποδοθούν οι ευθύνες (γελάω). Είμαι εδώ για να σε προσκαλέσω στο θέατρο. Σε ποια παράσταση; Spoiler Alert, είναι ο τίτλος του άρθρου.
Ποια είναι η Μήδεια;
Αν σου αρέσει η ελληνική μυθολογία, θα ξέρεις πολύ καλά πως η Μήδεια, έμεινε γνωστή ως η γυναίκα (υπαρκτή ή ανύπαρκτη) που έσφαξε τα παιδιά της, επειδή ο άντρας της, ο Ιάσονας, την παράτησε για μια νεότερη γυναίκα, τη Γλαύκη (πριγκίπισσα της Κορίνθου). Ήταν πριγκίπισσα της Κολχίδας, και είχε μάθει την τέχνη της μαγείας από τη μάγισσα θεία της, την Κίρκη. Ο έρωτας της για τον τυχοδιώκτη Ιάσονα, την έκανε να προδώσει τον πατέρα της Αιήτη, βοηθώντας τον greek lover της, να κλέψει το χρυσόμαλλο δέρας. Πέραν αυτού, στο δρόμο για την επιστροφή στην Ιωλκό (πατρίδα του Ιάσονα), για να καθυστερήσει το στόλο του πατέρα της, έπιασε και τεμάχισε τον αδερφό της Άψυρτο, και πέταξε τα κομμάτια του στη θάλασσα. Καλά πήγε αυτό.
Πως όμως μια γυναίκα μπορεί να φτάσει σε αυτό το σημείο; Ο Μποστ, μέσα από το έργο του, παρουσιάζει με τον πλέον σατυρικό τρόπο, την παράνοια που μπορεί να φυτέψει μέσα σε μια ψυχή, γυναικεία ή αντρική, τη ζήλια και την απελπισία.
Η παραγωγή του έργου, γίνεται από τις Μυθωδία-People Entertainment Group.
Η καλλιτεχνική ομάδα Μυθωδία (Γεράσιμος Σκαφίδας), μας έχει συνηθίσει σε εκπληκτικές παραγωγές, καλοδουλεμένες, με τρανταχτά ονόματα του ελληνικού καλλιτεχνικού στερεώματος. Όμως αυτό, θα το δεις και μόνος σου έως τις 17/9 στα υπαίθρια θέατρα της χώρας μας. Τα υπόλοιπα, θα τα διαβάσεις στο επόμενο άρθρο.
Δύο λόγια για τον συγγραφέα | Μπόστ
Ο Μπόστ (γεννημένος Χρύσανθος Βοσταντζόγλου, με καλλιτεχνικό όνομα Μέντης Μποστατζόγλου) γεννήθηκε και μεγάλωσε την Κωνσταντινούπολη το 1918. Από το 1920 έως το 1926 έζησε με την οικογένειά του στη Ρουμανία, και έπειτα στην Αθήνα. Το 1939 εισήχθη στη ΑΣΚΤ, την οποία όμως παράτησε ένα εξάμηνο αργότερα όταν ξεκίνησε η Γερμανική κατοχή, όποτε υπήρξε ενεργό μέλος του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ).
Μετά την κατοχή ξεκίνησε να εργάζεται ως εικονογράφος παιδικών βιβλίων και αργότερα ξεκίνησε να δημιουργεί σατυρικά σκίτσα και γελοιογραφίες, για εφημερίδες της εποχής όπως η Καθημερινή, η Αυγή κλπ. Οι σημαντικότεροι χαρακτήρες του, ήταν η Μαμά Ελλάς, με τα παιδιά της, με τα παιδιά της, τον Πειναλέοντα και την Ανεργίτσα.
Το μεγάλο του ταλέντο στο λόγο, φαίνεται από τα θεατρικά έργα και επιθεωρήσεις που έγραψε. Έχοντας μεγάλη αγάπη για το αρχαίο ελληνικό δράμα, αγαπούσε να παίρνει τραγικούς χαρακτήρες και να τους φέρνει στη σύγχρονη Ελλάδα και να ξετυλίγει τις ιστορίες τους με τον πλέον κωμικό τρόπο.
Τα γνωστότερα έργα του (στη γενιά μου τουλάχιστον, και υποθέτω πως θα τα έχεις ακουστά ή παρακολουθήσει κι εσύ) είναι τα ακόλουθα:
Φαύστα (θεατρικό, 1964)
Μαρία Πενταγιώτισσα (θεατρικό, 1982)
Μήδεια (θεατρικό, 1993)
Ρωμαίος και Ιουλιέτα (θεατρικό, 1995)
Έφυγε από τη ζωή στις 13/12/1995 στην Αθήνα.
Ευρυγένης
Comments