top of page

«Γράμμα στον Πατέρα» | του Φραντς Κάφκα (12/5)

Ο Φραντς Κάφκα σε ηλικία 36 ετών και, ενώ ζει μόνος του, γράφει μια επιστολή 103 σελίδων προς τον πατέρα του μετά από μια έντονη λογομαχία τους. Η επιστολή αρχίζει με την προσφώνηση «Πολυαγαπημένε μου Πατέρα» και τελειώνει με την υπογραφή «Φραντς». Η επιστολή αυτή δεν παραδόθηκε ποτέ στον πατέρα του.

«Γράμμα στον Πατέρα» - Θέατρο

Η Πηνελόπη Φλουρή σκηνοθετεί ένα εμβληματικό έργο τιμώντας παράλληλα τα 100 χρόνια μετά το θάνατο του μεγάλου συγγραφέα. Επί σκηνής παρακολουθούμε τον κεντρικό ήρωα, Φ. Κάφκα (Φοίβος Παπακώστας), μέσα σε ένα οπτικοακουστικό σύμπαν, το οποίο συντίθεται από ημερολογιακές καταγραφές κι όνειρα του ίδιου του συγγραφέα. Πρόκειται για μια λεπτομερή καταγραφή - εξομολόγηση - απολογία μέσα σε ένα σύμπαν με διαρκείς εναλλαγές ψυχικών καταστάσεων.

Ο πατέρας (Δημήτρης Καταλειφός), το πρόσωπο για το οποίο γράφτηκε το γράμμα, μας αποκαλύπτεται μέσα από οθόνες, στο οποίο εμφανίζεται ως άλλος "Δικαστής" στην "τρομερή τούτη δίκη" που εκκρεμεί ανάμεσα τους. Πάνω στο υπαρξιακό άγχος και αδιέξοδο του Κάφκα, χτίζεται η μουσική παρτιτούρα η οποία ακολουθεί την πορεία των παιδικών - εγγραφών που ανασύρονται κατά την διάρκεια της παράστασης (Αλέξανδρος Βούλγαρης -The boy).

Η επιστολή αυτή μας αποκαλύπτει πως η ενοχή και ο φόβος του Φ. Κάφκα μπροστά στην πατρική φιγούρα γίνονται τα συγγραφικά του όπλα, καθιστώντας τον έναν από τους πιο επιδραστικούς και ιδιοφυείς πεζογράφους του 20ου αιώνα. Ο Φραντς Κάφκα με το Γράμμα στον Πατέρα του, επιθυμεί να φτάσει στην προσωπική του Αλήθεια και Λύτρωση. Η γραφή του, πλημμυρισμένη από το υπαρξιακό του αδιέξοδο, φτάνει να γίνει τσεκούρι στην παγωμένη θάλασσα μέσα μας.


*Η επιλογή αυτού του κειμένου συνδέεται με ένα πεδίο έρευνας μες στο οποίο βρίσκεται η ομάδα Abnormal τα τελευταία 5 χρόνια, δουλεύοντας με το έργο καλλιτεχνών μέσα από την ιδιαίτερη βιογραφία τους, δείχνοντας ενδιαφέρον για το κατά πόσο το έργο ενός καλλιτέχνη συνδέεται με το προσωπικό του βίωμα. Η παράσταση θα παρουσιαστεί στη νέα έδρα της ομάδας, το Hug art Space.

*Στην παράσταση χρησιμοποιούνται αποσπάσματα από τα ημερολόγια του Φραντς Κάφκα.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία - Διασκευή κειμένου: Πηνελόπη Φλουρή

Δραματουργία: Στέλλα Ράπτη

Βοηθός σκηνοθέτη: Tigran Abrahamyan

Πρωτότυπη μουσική: Τhe Boy ( Αλέξανδρος Βούλγαρης )

Art director: Δημήτρης Πολίτης

Κοστούμια: Μαρία Καραθάνου

Επιμέλεια κίνησης: Ίριδα Νικολάου

Επιστημονικός Σύμβουλος (Ψυχαναλυτής): Πάνος Παπαθεοδώρου

Video παράστασης/trailer: Γρηγόρης Πανόπουλος

Σχεδιασμός προβολών: Αποστόλης Κουτσιανικούλης

Υπεύθυνη παραγωγής: Κορίνα Κοτσίρη

Γραφείο Τύπου & Επικοινωνίας: Ευαγγελία Σκρομπόλα

Παραγωγή: Abnormal Group

Παίζουν οι ηθοποιοί: Δημήτρης Καταλειφός, Φοίβος Παπακώστας


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πρεμιέρα:

12 Μαΐου

Παραστάσεις:

12 Μαΐου - 10 Ιουνίου

Ημέρες & ώρες παραστάσεων:

Σάββατο - Δευτέρα στις 21:15

Κυριακή στις 20:00

Διάρκεια:

75 λεπτά

Tιμές εισιτηρίων:

12€ γενική είσοδος, 10€ μειωμένο

Προπώληση:H.ug (Human Underground)

Μελιταίων 14, Πετράλωνα

Comments


bottom of page