top of page

Η Ανατολή | τα μοιραία γεγονότα της τετραετίας 1918-1922

Το Θέατρο του Νέου Κόσμου ανέβασε την Πέμπτη 20 Απριλίου στην Κεντρική Σκηνή του την παράσταση Η Ανατολή σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου.

Η Ανατολή - Θέατρο

Η Ανατολή της Έλλης Παπαδημητρίου: Μικρασιατική εκστρατεία και καταστροφή, τα μοιραία γεγονότα της τετραετίας 1918-1922. Νίκες και πανωλεθρίες, αιτίες και συνέπειες. Στο επίκεντρο βρίσκεται πάντα ο άνθρωπος και τα πάθη του. Το θανατικό κι ο ξεριζωμός, η θέληση για ζωή κι ο αγώνας, των γυναικών κυρίως, να στεριώσουν στην καινούρια πατρίδα, ο πόνος πλάι πλάι με την πίστη στη ζωή. Οι πρόσφυγες έφεραν στην Ελλάδα τη νοικοκυροσύνη τους, τις γεύσεις, τις παραδόσεις, τα τραγούδια, τους χορούς τους. Την μπόλιασαν με τον πολιτισμό τους.


Η Έλλη Παπαδημητρίου, γνωστή πιο πολύ από τον Κοινό Λόγο, που εκδόθηκε σε τέσσερις τόμους στο διάστημα 1964-75 και πρωτοανέβηκε στο Θέατρο του Νέου Κόσμου το 1997, ασχολήθηκε πολλές δεκαετίες με τη θεατρική σύνθεση Ανατολή. 

Η Έλλη είχε μια εμμονική σχέση με αυτό το έργο της: φεύγοντας για τη Μέση Ανατολή στην Κατοχή, το μόνο χειρόγραφο που ρίχνει στη βαλίτσα της είναι η Ανατολή, που την εκδίδει για πρώτη φορά στο Κάιρο το 1941 και εν συνεχεία κάθε 10 χρόνια ξαναδουλεμένη: 1952, 1962, 1972, 1982, στις  επετείους της Μικρασιατικής καταστροφής. 

100 χρόνια από το συγκλονιστικό αυτό γεγονός, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού, η Ανατολή παρουσιάστηκε για 2 μόνο παραστάσεις (15 & 16 Ιουλίου 2022) στον αρχαιολογικό χώρο της Τίρυνθας, φόρος τιμής στη συγγραφέα που συνέδεσε τη ζωή και το έργο της με τη μοίρα της Μικράς Ασίας.


Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος είχε την τύχη να γνωρίσει και να συνδεθεί με την Έλλη Παπαδημητρίου τη δεκαετία του ’70, σπουδαστής ακόμα στη δραματική σχολή. Από εκείνη την εποχή έβλεπε τις θεατρικές αρετές του Κοινού Λόγου και της Ανατολής, καθώς και την υπόγεια σχέση αυτών των δύο έργων. 26 χρόνια μετά τον Κοινό Λόγο, το Θέατρο του Νέου Κόσμου παρουσιάζει για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων την Ανατολή: Λόγος, τραγούδι, χορός, ιστορική μνήμη, ένα κείμενο-διαμάντι που ήρθε στο φως, παρουσιάζεται από μια ομάδα ερμηνευτών που ενώνουν ιδανικά το χτες με το σήμερα.

Η παράσταση της Ανατολής είναι αφιερωμένη στη μνήμη της Σούλας Αθανασιάδου, που λάμπρυνε την πρώτη εκδοχή του Κοινού Λόγου το 1997.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ


Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος

Μουσική: Φώτης Σιώτας

Σκηνικό: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος -Κώστας Πολίτης

Κοστούμια: Κλαιρ Μπρέισγουελ

Επιμέλεια κίνησης: Σοφία Πάσχου

Σχεδιασμός φωτισμών: Αποστόλης Κουτσιανικούλης

Επιστημονική σύμβουλος: Ιωάννα Πετροπούλου

Βοηθός σκηνοθέτη: Αγγελική Τόμπρου

Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Μαρία Τσολάκη

Παίζουν οι ηθοποιοί: Μανώλης Μαυροματάκης, Ελένη Ουζουνίδου, Μιχάλης Τιτόπουλος, Αποστόλης Ψυχράμης, Δημήτρης Καπουράνης

Συμμετέχει ο τσελίστας Tάσος Μισυρλής.

Παίζουν επίσης όργανα και τραγουδούν οι ηθοποιοί της παράστασης.


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ


Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά

Μέρες / ‘Ώρες:

Τετάρτη 21:00

Πέμπτη 21:00

Παρασκευή 21:00

Σάββατο 21:15

Κυριακή 18:30


Τιμές εισιτηρίων:

Τετάρτη, Πέμπτη Παρασκευή:

Κανονικό 17€

Μειωμένο 15€

Σάββατο, Κυριακή:

Κανονικό 20€

Μειωμένο 17€


Εισιτήρια προπωλούνται: viva.gr


Θέατρο του Νέου Κόσμου

Διεύθυνση: Αντισθένους 7 & Θαρύπου, Αθήνα
Comentarios


bottom of page