top of page

Υπόθεση «Μακρόπουλος» | μια μαύρη κωμωδία μαγικού ρεαλισμού

«Ηλίθιοι, πόσο είστε ευτυχισμένοι....»

Το εμβληματικό έργο του Τσέχου συγγραφέα Κάρελ Τσάπεκ, Υπόθεση «Μακρόπουλος», που συμπληρώνει φέτος ακριβώς 100 χρόνια από την συγγραφή του, μεταφράζεται και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην ελληνική σκηνή, από 26 Απριλίου, στο Θέατρο ΕΛΕΡ, σε σκηνοθεσία Κερασίας Σαμαρά, για 15 παραστάσεις, με ένα εξαιρετικό καστ πρωταγωνιστών.

Υπόθεση «Μακρόπουλος» - Θέατρο

Το έργο, που είναι γνωστό από την ομώνυμη όπερα, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στην αυθεντική, θεατρική του μορφή, με εμβόλιμα τραγούδια, σε πρωτότυπη μουσική του Τάκη Μπαρμπέρη.

Ένας δεκαμελής θίασος πρωταγωνιστών, μαζί με ένα 12χρονο αγόρι και ένα σύνολο κορυφαίων συντελεστών κάθε ειδικότητας στελεχώνουν την παράσταση. Η σκηνοθεσία βασίζεται στην λογική και την αισθητική των noir comics.

Υπόθεση «Μακρόπουλος» είναι μια μαύρη κωμωδία μαγικού ρεαλισμού. Αποτελεί μια μεταφυσική αλληγορία, για την φθορά και την πτώση της εξουσίας και μιλά έμμεσα για τον κίνδυνο της φασιστικής ιδεολογίας, για την ανθρώπινη παρέμβαση στην ισορροπία της Φύσης, για την αγωνία του ανθρώπου μπροστά στο μυστήριο του θανάτου. «Πόσο φυσικό είναι να επιβάλλεσαι;», «Τι νόημα έχει να επιβιώνεις, αν δεν ζεις;», «Η φύση εκδικείται;» είναι κάποια από τα ζωτικά ερωτήματα που θέτει.


Η Εμίλια Μάρτυ, μία μυστηριώδης, σαρωτική και απαξιωτική λυρική τραγουδίστρια επισκέπτεται ένα δικηγορικό γραφείο στην Πράγα και βοηθά στη δικαίωση των κληρονόμων μιας παμπάλαιης διαθήκης. Καθώς εμπλέκεται όλο και περισσότερο στην διαλεύκανση της 100ετούς δικαστικής υπόθεσης «ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΣ», αποκαλύπτεται η πολλαπλή ταυτότητά της: έχει ζήσει σε διάφορες χώρες του κόσμου, με διαφορετικά ονόματα, αλλά διατηρώντας πάντοτε τα ίδια αρχικά: Ε. Μ.
Σέρνει πίσω της μια ζοφερή, απίστευτη αλήθεια, που θέτει  κρίσιμο δίλημμα στους ανθρώπους που την περιβάλλουν...

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ


ΥΠΟΘΕΣΗ «ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΣ» (Věc Makropulos)

Κείμενο : ΚΑΡΕΛ ΤΣΑΠΕΚ (Karel Čapek)

Μετάφραση : ΣΟΝΙΑ ΝΤΟΡΝΙΑΚΟΒΑ-ΣΤΑΜΟΥ (SoňaDorňáková-Stamu)-

ΚΕΡΑΣΙΑ ΣΑΜΑΡΑ

Σκηνοθεσία: ΚΕΡΑΣΙΑ ΣΑΜΑΡΑ

Μουσική: ΤΑΚΗΣ ΜΠΑΡΜΠΕΡΗΣ

Σκηνικά-Κοστούμια: ΤΟΝΙΑ ΑΒΔΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Ιστορική προσέγγιση: ΗΡΑΚΛΗΣ ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ

Στίχοι τραγουδιών : ΚΕΡΑΣΙΑ ΣΑΜΑΡΑ

Φωτισμοί: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΟΥΝΤΡΙΧΑΣ

Βοηθ. σκηνοθέτη-Οργάνωση παραγωγής : ΤΩΝΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Εικαστική δημιουργία: ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Κινηματογράφηση αρχείου: ΝΙΚΟΣ ΒΟΥΤΕΝΙΩΤΗΣ

Δημιουργία TRAILER: ΤΖΕΝΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ-ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΝΟΥΦΑΡΙΤΣΗ

Social media: ΠΡΑΞΙΤΕΛΗΣ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Επικοινωνία: ΑΝΤΖΥ ΝΟΜΙΚΟΥ

Τμήμα marketing: Εύα Καραχάλιου, Θεοδώρα Παυλίδου και η ομάδα τους.

Παραγωγή: ΘΕΣΙΣ

ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ:

Κώστας Αρζόγλου, Ρήγας Αξελός, Κερασία Σαμαρά, Περικλής Λιανός, Δημήτρης Καραβιώτης, Ευθύμης Χρήστου, Αλίκη Αβδελοπούλου, Τζώρτζης Παπαδόπουλος, Ξένια Παυλοπούλου και ο μικρός Αλέξης Ρηγόπουλος.


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ


Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Από 26 Απριλίου-14 Μαΐου 2023, Τετάρτη και Κυριακή στις 8 μ.μ., Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 9 μ.μ.

Διάρκεια παράστασης: 2 ώρες με διάλειμμα 10 λεπτών

Τιμές εισιτηρίων: 15 € κανονικό, 12 € ευρώ για μαθητές, φοιτητές, ΑΜΕΑ, ανέργους και άνω των 65 ετών, 5 € ευρώ για ατέλειες

Κρατήσεις: ticketservices.gr


ΘΕΑΤΡΟ ΕΛΕΡ

Φρυνίχου 10, Πλάκα


ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΔΑΣ:Μετά από 25 ολόκληρα χρόνια συνεχούς προσπάθειας, παραδίδουμε επιτέλους στο ελληνικό κοινό την πρώτη, αυθεντική μορφή του έργου ΥΠΟΘΕΣΗ «ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΣ», μέσα από μια παράσταση βασισμένη στην αισθητική των noir comics και στελεχωμένη με ένα ζηλευτό καστ πρωταγωνιστών και συντελεστών, που τιμούν το ανέβασμά της.
Χιούμορ, φαντασία, αγωνία και μυστήριο ανταγωνίζονται στην κατάκτηση της ψυχής του θεατή. 
Ένα όνειρο ζωής πραγματοποιήθηκε. Η σκηνή θα δείξει τα υπόλοιπα: ευστοχίες, αστοχίες, παραλείψεις, έμπνευση, σκηνική μαγεία...
Άλλωστε, όπως λέει και η ηρωίδα «...η Τέχνη έχει νόημα, μόνο όταν δεν ξέρει κανείς τα πάντα...»
Ευχαριστώ απ’ την καρδιά μου όλους τους συναδέλφους μου, που ενσάρκωσαν το όνειρό μου, καθώς και τους συντελεστές της παράστασης που το υλοποίησαν.
Καλή θέαση.

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΥΠΟΘΕΣΗ «ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΣ» ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ :

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ.

ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΩΓΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΣΕΧΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.


ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΧΟΡΗΓΙΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ SARKK SA(ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ TOMMY HILFIGER & CALVIN KLEIN ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ).

Με την πολύτιμη βοήθεια των: KATERINA KAROUSSOS (Hats and accessories), Sisi Art, Πέτρου Αργυρού, Μαρίας Ντούσκα.

Σχόλια


bottom of page