top of page

Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2022 - «αθηνόραμα» | Δες τους νικητές!

Τα Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2022 από το περιοδικό "αθηνόραμα" απονεμήθηκαν την Τρίτη 15 Νοεμβρίου στην αίθουσα "Αλεξάνδρα Τριάντη" του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, σε μια ατμοσφαιρική βραδιά, αφιερωμένη στον σπουδαίο Έλληνα δραματουργό, Ιάκωβο Καμπανέλλη που το "αθηνόραμα" αποφάσισε να τιμήσει με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννησή του.


Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2022 - «αθηνόραμα»

Ο κόσμος του θεάτρου και το θεατρόφιλο κοινό συναντήθηκαν συγκινημένοι και πάλι διά ζώσης στη δική τους γιορτή, χειροκροτώντας τους καλύτερους της θεατρικής σεζόν 2021-22, απολαμβάνοντας ένα γοητευτικό θέαμα και χαλαρώνοντας στο πάρτι που έκλεισε την 23η τελετή απονομής των Θεατρικών Βραβείων Κοινού.


Ο Τυχαίος Θάνατος ενός Αναρχικού
Ο Τυχαίος Θάνατος ενός Αναρχικού | Καλύτερη παράσταση για τη σεζόν 2021-2022 αναδείχθηκε –σύμφωνα με την κρίση των αναγνωστών του περιοδικού "αθηνόραμα"

Καλύτερη παράσταση για τη σεζόν 2021-2022 αναδείχθηκε –σύμφωνα με την κρίση των αναγνωστών του περιοδικού "αθηνόραμα" και του athinorama.gr– ο "Τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού", η οποία απέσπασε επίσης το πρώτο βραβείο σκηνοθεσίας για τον Γιάννη Κακλέα, το δεύτερο βραβείο ανδρικής ερμηνείας για τον Πάνο Βλάχο και το πρώτο βραβείο σκηνογραφίας για τον Γιάννη Κακλέα και την Ηλένια Δουλαδίρη. Δεύτερη καλύτερη παράσταση αναδείχθηκαν οι "Παίχτες" (απέσπασαν επίσης το δεύτερο βραβείο σκηνοθεσίας για τον Γιώργο Κουτλή, το πρώτο βραβείο μουσικής σύνθεσης για τον Αλέξανδρο Δράκο Κτιστάκη και το δεύτερο βραβείο ενδυματολογίας για την Ιωάννα Τσάμη).


Οι Παίχτες | Δεύτερη καλύτερη παράσταση για τη σεζόν 2021-2022 αναδείχθηκε –σύμφωνα με την κρίση των αναγνωστών του περιοδικού "αθηνόραμα"
Οι Παίχτες | Δεύτερη καλύτερη παράσταση για τη σεζόν 2021-2022 αναδείχθηκε –σύμφωνα με την κρίση των αναγνωστών του περιοδικού "αθηνόραμα"

Για την τρίτη θέση, οι αναγνώστες του "αθηνοράματος" επέλεξαν τη "Μηχανή του Τούρινγκ", που τιμήθηκε επίσης με το πρώτο βραβείο ανδρικού ρόλου για τον Ορφέα Αυγουστίδη και το τρίτο βραβείο σκηνογραφίας για την Όλγα Μπρούμα. Ψηλά στην προτίμηση των θεατών βρέθηκε και ο "Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου" του θεάτρου Πορεία, συγκεντρώνοντας τρία βραβεία. Με το βραβείο της καλύτερης γυναικείας ερμηνείας τιμήθηκε η Μίρκα Παπακωνσταντίνου για την ερμηνεία της στην παράσταση "Ο κήπος με τις αλήθειες".


Η "Μηχανή του Τούρινγκ" | Τρίτη θέση παράσταση για τη σεζόν 2021-2022 αναδείχθηκε –σύμφωνα με την κρίση των αναγνωστών του περιοδικού "αθηνόραμα"
Η "Μηχανή του Τούρινγκ" | Τρίτη καλύτερη παράσταση για τη σεζόν 2021-2022 αναδείχθηκε –σύμφωνα με την κρίση των αναγνωστών του περιοδικού "αθηνόραμα"

Την τελετή απονομής σκηνοθέτησε ο Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης και παρουσίασαν ο Αντώνης Λουδάρος και η Νάντια Κοντογεώργη. Τους παρουσιαστές πλαισίωσαν οι σπουδαστές του δεύτερου έτους της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών υπό την καθοδήγηση των δασκάλων τους, Άλκηστης Πολυχρόνη, Γιώργου Σαμαρτζή και Φωτεινής Χατζηδάκη.


Φέτος ειδικά, η βραδιά αποδείχτηκε ιδιαιτέρως συγκινητική, καθώς σήμανε την επανεκκίνηση της μεγάλης γιορτής του θεάτρου, μετά την αναγκαστική διακοπή λόγω της πανδημίας, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο τίμησε τον Ιάκωβο Καμπανέλλη. Η θρυλική "Αυλή των θαυμάτων" έδωσε την έμπνευση στον συγγραφέα Γιωργή Τσουρή να συνθέσει ένα χιουμοριστικό όσο και νοσταλγικό κείμενο-φόρος τιμής στον πατριάρχη της ελληνικής δραματουργίας, και να συνδέσει τις κατηγορίες των βραβείων, κερδίζοντας το χειροκρότημα του κοινού των ανθρώπων του θεάτρου και των θεατρόφιλων αναγνωστών του "αθηνοράματος" που βρέθηκαν στην αίθουσα "Αλεξάνδρα Τριάντη". Κάποιοι από τους σπουδαιότερους πρωταγωνιστές, που έχουν συμμετάσχει σε παραστάσεις της "Αυλής των θαυμάτων" μέσα στα χρόνια ανέβηκαν στη σκηνή για να παραδώσουν τα αγαλματίδια στους φετινούς βραβευμένους: η Άννα Βαγενά, που συμμετείχε στην ιστορική εναρκτήρια παράσταση του Θεσσαλικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία του Διαγόρα Χρονόπουλου, το 1975-76, ο Νίκος Γαλανός και ο Θάνος Καληώρας από την παράσταση του Εθνικού Θεάτρου που σκηνοθέτησε ο Κώστας Μπάκας το 1982-83, και ο Νίκος Κουρής με τη Λένα Παπαληγούρα, από την πιο πρόσφατη παράσταση, επίσης του Εθνικού Θεάτρου, που σκηνοθέτησε ο Γιάννης Κακλέας, το 2011-12.


Τα βραβεία


Καλύτερη παράσταση

1ο Βραβείο: Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού

2ο Βραβείο: Οι παίχτες

3ο Βραβείο: Η μηχανή του Τούρινγκ


Σκηνοθεσία

1ο Βραβείο: Γιάννης Κακλέας ("Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού")

2ο Βραβείο: Γιώργος Κουτλής ("Οι παίχτες")

3ο Βραβείο: Δημήτρης Τάρλοου ("Ο Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου")


Ανδρικού ρόλου

1ο Βραβείο: Ορφέας Αυγουστίδης ("Η μηχανή του Τούρινγκ")

2ο Βραβείο: Πάνος Βλάχος ("Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού")

3ο Βραβείο: Πυγμαλίων Δαδακαρίδης ("Αινιγματικές παραλλαγές")

3ο Βραβείο: Γιάννης Μπέζος ("Αινιγματικές παραλλαγές")


Γυναικείου ρόλου

1ο Βραβείο: Μίρκα Παπακωνσταντίνου ("Ο κήπος με τις αλήθειες")

2ο Βραβείο: Παναγιώτα Βλαντή ("Η σιωπηλή λίμνη")

3ο Βραβείο: Βίκυ Βολιώτη ("Μια ιστορία αγάπης")

3ο Βραβείο: Ευδοκία Ρουμελιώτη ("Μια ιστορία αγάπης")


Ενδυματολογίας

1ο Βραβείο: Πάρις Μέξης ("Αυτόχειρ!")

2ο Βραβείο: Ιωάννα Τσάμη ("Οι παίχτες")

3ο Βραβείο: DeuxHommes Γρηγόρης Τριανταφύλλου - Δημήτρης Αλεξάκης ("Γυάλινος κόσμος")


Σκηνογραφίας

1ο Βραβείο: Ηλένια Δουλαδίρη, Γιάννης Κακλέας ("Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού")

2ο Βραβείο: Βασίλης Παπατσαρούχας ("Πόσο κοστίζει να ζεις;")

3ο Βραβείο: Όλγα Μπρούμα ("Η μηχανή του Τούρινγκ")


Μουσικής σύνθεσης

1ο Βραβείο: Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης ("Οι παίχτες")

2ο Βραβείο: Θοδωρής Οικονόμου ("Η τριλογία των Λήμαν Μπράδερς")

3ο Βραβείο: Άγγελος Τριανταφύλλου ("Ο Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου")


Φωτισμού

1ο Βραβείο:. Ελευθερία Ντεκώ ("Ο κήπος με τις αλήθειες")

2ο Βραβείο: Χριστίνα Θανάσουλα ("Οι μάγισσες του Σάλεμ")

3ο Βραβείο: Αντώνης Παναγιωτόπουλος ("Η σιωπηλή λίμνη")


Σχεδιασμού ήχου

1ο Βραβείο: Παναγιώτης Γασπαράτος ("Ο Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου")
Comments


bottom of page