top of page

Review | Οι «Γείτονες από πάνω», ήρθαν για να "αγαπηθούμε" μαζί τους.


Όλοι έχουμε ακούσει τη φράση "7 χρόνια φαγούρα".

Όχι δεν μπέρδεψα τα έργα.


Τι είναι αυτά τα 7 χρονιά; Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι το "κρίσιμο" διάστημα, μέσα στο οποίο ένα ζευγάρι είτε θα καταφέρει να θέσει τις βάσεις (και ό,τι αυτό συνεπάγεται) για μια σχέση που μπορεί να γίνει σχέση ζωής, είτε όχι. Βέβαια, αν περιμένεις 7 χρόνια για να δεις πως θα εξελιχθεί μια σχέση, ζήτω που κάηκες. Γνώμη μου.


Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που μέσα σε αυτά τα 7 χρόνια, έχει συνηθίσει ο ένας τον άλλον, ακόμα κι αν δεν ταιριάζετε όπως στην αρχή; Τι γίνεται αν έχετε αποκτήσει και ένα παιδί; Πόσο εύκολο ή δύσκολο πάρετε την απόφαση να χωρίσετε τους δρόμους σας;


Ο Δημήτρης Μαλισσόβας σκηνοθετεί σπιρτόζικα τους «Γείτονες από πάνω», έργο που αποτελεί την ελληνική διασκευή του “Los Neighbours de Arriba”, του Σέσκ Γκέι.

Ένα ζευγάρι "επιβιώνει" μέσα σε ένα τοξικό περιβάλλον που το ίδιο δημιούργησε, γεμάτο καυγάδες και χωρίς ουσιαστικό ενδιαφέρον του ενός για τον άλλον.

Οι Γείτονες από πάνω
Αλεξάνδρα Παλαιολόγου | Οι Γείτονες από πάνω

Όλα όμως θα αλλάξουν, το βράδυ που η Άννα Μαρία (Αλεξάνδρα Παλαιολόγου) ενημερώνει το σύζυγό της Επαμεινώνδα Ζαχαρία (Δημήτρη Σταρόβα), πως κάλεσε για δείπνο τους γείτονες από πάνω, τον Αντωνίκο και τη Γεωργιάννα (Γιώργο Κοψιδά και Υακίνθη Παπαδοπούλου).

Οι δύο τελευταίοι, αποτελούν ένα πιο free ζευγάρι, ας τους χαρακτηρίσω πιο "διονυσιακούς" if you know what I mean.

Τα δύο ζευγάρια βρίσκονται τελικά στο ίδιο σαλόνι, στο υπέροχο σκηνικό της Μαίρης Τσαγκάρη, και η συζήτηση δεν αργεί να πάρει τον δρόμο του κρεβατιού.

Ή του καναπέ.

Ή του τραπεζιού.

Ή του χαλιού.


Θα λάμβανες ποτέ μέρος σε συνάθροιση ανθρώπων με κατανάλωση αλκοολούχων ποτών για την παραγωγή των οποίων είναι γνωστή η Λέσβος;


Αυτή είναι και η πρόταση των γειτόνων από πάνω, που είμαι σίγουρος πως δε θα έχουν πρόβλημα κι αν γίνουν για λίγο οι γείτονες "από κάτω", if you ξαναknow what I mean.



Οι Γείτονες από πάνω
Δημήτρης Σταρόβας | Οι Γείτονες από πάνω

Και η κατάσταση παίρνει τον κατήφορο.


Το ζευγάρι Νώντας-Άννα, ξεκινούν να τσακώνονται (Μα τι έκπληξη!) βγάζοντας στη φόρα όλα τα προβλήματα που τους έχουν φέρει στην κατάσταση που βρίσκονται σήμερα.

Ζήλιες και αδιαφορία, απάθεια και σεξουαλική επιθυμία, αντιθέσεις μα και αντιφάσεις, εκτοξεύονται από το ένα στρατόπεδο στο άλλο, βομβαρδίζοντας για πρώτη φορά ο ένας τον άλλον, χωρίς φόβο και ντροπή, με τις αλήθειες που όλα αυτά τα χρόνια δεν ειπώθηκαν ποτέ.


Μια σχέση χρειάζεται πολλή δουλειά. Πρέπει να είμαστε εκεί και να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες του άλλου. Να στηρίζουμε τις αποφάσεις του και αν διαφωνούμε, να το συζητάμε, κι όχι να τις κατακρίνουμε. Να θυμίζουμε στον άλλον πόσο τον αγαπάμε, κι αν έρθει κάποια στιγμή η ώρα που η αγάπη χαθεί, να έχουμε το θάρρος να το πούμε.


Η ελευθερία είναι δικαίωμα του καθενός. Δεν αξίζει σε κανέναν να ζει παγιδευμένος σε μια κατάσταση, μια σχέση, μόνο επειδή έτσι έχει συνηθίσει. Και ναι, ακόμα κι αν υπάρχουν παιδιά, είναι πιο υγιές να μοιράσουν τη ζωή τους ανάμεσα σε δυο νέα σπίτια, παρά σε ένα σπίτι υπό διάλυση.



Οι Γείτονες από πάνω
Υακίνθη Παπαδοπούλου | Οι Γείτονες από πάνω

Πρόκειται για μια καθαρόαιμη κωμωδία, και ο Δημήτρης Σταρόβας κρατάει το μεγαλύτερο κωμικοκυνικό κομμάτι στις φαρδιές του πλάτες ενώ η Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, μας συγκινεί με τις αλήθειες που πολλές γυναίκες ντρέπονται να πουν.


Όλα όσα ειπώνονται είναι ανθρώπινα και αληθινά όμως στα νεότερα παιδιά που παρακολούθησαν την παράσταση, και είχε πολλά, δε νομίζω πως περνάει τα σωστά μηνύματα ή μάλλον, τα μηνύματα με σωστό τρόπο.


Αποκάλεσε με πουριτανό, αλλά σε μια Ελλάδα, που η μουσική βιομηχανία προβάλλεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά διαμέσου ακριβών γούστων, οπισθίων και ναρκωτικών, και ακούς τα παιδάκια να τραγουδάνε "ουνανανανανα", η ιδέα ότι με τις συναθροίσεις όπου καταναλώνεται ούζο, μια σχέση σώζεται και ευημερεί, δεν είναι και η υγιέστερη.

Ναι, ξέρω πως η καταλληλότητα του έργου είναι άνω των 16 ετών, μα πρέπει να είσαι αρκετά μεγαλύτερος για να φιλτράρεις τις καταστάσεις.


Είναι μια κωμωδία για ζευγάρια, που έχει σκοπό να αφυπνίσει και να προβληματίσει.


Οι Γείτονες από πάνω
Γιώργος Κοψιδάς | Οι Γείτονες από πάνω

Μια κωμωδία που αν μπεις στη διαδικασία να δεις πίσω από τη σκληρή γλώσσα και τους αιχμηρούς διαλόγους, θα σε κάνει να σκεφτείς πράγματα που ίσως εδώ και χρόνια θεωρείς δεδομένα. Να αναθεωρήσεις καταστάσεις και να τις δεις λίγο πιο καθαρά.

Πιστεύω πως πολλά ζευγάρια βγαίνοντας από την αίθουσα θα μπουν στη διαδικασία να δουν από μια άλλη οπτική τη σχέση τους.

Στην τελική αν δεν καταφέρουν να λύσουν τυχόν προβλήματα που έχουν μπορεί τουλάχιστον να οργανώσουν καμία παρτούζα!

Ποιος είμαι εγώ που θα κρίνω;


«Οι Γείτονες από πάνω» σας περιμένουν να "αγαπηθείτε" μαζί τους, στο Θέατρο Πειραιώς 131!




 






bottom of page