top of page

Review: O Ραφτάκος των λέξεων |Το καλύτερο Κυριακάτικο πρωινό!

Έγινε ενημέρωση: 28 Φεβ






Κυριακή πρωί, αφού ήπια ένα εσπρεσάκι, πήρα τη κόρη μου και ξεκινήσαμε για την παράσταση. Ήταν η πρώτη μας κοινή θεατρική έξοδος για φέτος και δεν της είχα πει καμία λεπτομέρεια για το έργο, ώστε να δω τι θα καταλάβει μόνη της!


Μπαίνοντας στην κατάμεστη αίθουσα ενθουσιάστηκα για 2 λόγους. Το θέατρο ήταν κατάμεστο με γονείς και παιδιά όλων των ηλικιών και οι ηθοποιοί βρίσκονταν ήδη πάνω στην σκηνή και υποδέχονταν τον κόσμο. Η κόρη μου δεν μπορούσε να πάρει το βλέμμα της από τη σκηνή και στα μάτια της ήταν έκδηλη η αίσθηση μιας απρόσμενης αλλά ευχάριστης έκπληξης!


Ένα διαδραστικό έργο

Ο Ραφτάκος των Λέξεων είναι ένα διαδραστικό έργο. Οι μικροί θεατές καλούνται να συμμετέχουν ενεργά και με τις φωνούλες τους ζεσταίνουν την καρδιά όλων! Η αγνή τους ψυχή ξεδιπλώνεται σε όλο της το μεγαλείο, καθώς γίνονται κομμάτι της παράστασης.

Ο ραφτάκος των λέξεων | Θέατρο Άνεσις | φωτ. Άννα Σολδάτου
Ο ραφτάκος των λέξεων | Θέατρο Άνεσις | φωτ. Άννα Σολδάτου

Το έργο ξεκινάει με την παρουσίαση των μουσικών οργάνων. Τα παιδιά έχουν την

ευκαιρία να τα δουν, να τα ακούσουν και να γνωρίσουν όργανα που δεν τα ήξεραν καν. Παρά το ότι η παράσταση είναι γεμάτη μουσική και τραγούδι, στο τέλος της όλα τα παιδιά είχαν αποστηθίσει τα λόγια. Ο κεντρικός ήρωας, ο Ραφτάκος, φτιάχνει με μαεστρία μοναδικά ρούχα χρησιμοποιώντας ξεχωριστές λέξεις για τον καθένα. Η αστείρευτη δημιουργικότητά του πηγάζει από την αγάπη του για αυτό που κάνει. Καθώς οι εποχές αλλάζουν, ο Ραφτάκος «φεύγει από τη μόδα». Ωστόσο, έρχεται η

στιγμή που κανένα ρούχο δεν μπορεί πια να ζεστάνει αυτούς που τα φοράνε. Μαγικά, όλοι θυμούνται ξανά τον Ραφτάκο και τη μοναδική του δεξιοτεχνία να ζεσταίνει με τις λέξεις και να δίνει πνοή στη ζωή.



Αγάπη-Θαλπωρή-Προσμονή


Το τρίπτυχο Αγάπη-Θαλπωρή-Προσμονή διαπερνά το έργο που τόσο περίτεχνα ερμηνεύει η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος. Οι ηθοποιοί καταφέρνουν να περάσουν στους θεατές όλη αυτή την αγάπη που βρίσκεται γύρω μας, αλλά δεν τη βλέπουμε, γιατί πιστεύουμε πως δεν έχουμε χρόνο ή γιατί χανόμαστε στους ρυθμούς της αστικής ζωής.


Η παράσταση μπορεί να χαρακτηρίζεται «παιδική», αλλά τα νοήματά της είναι βαθιά και πανανθρώπινα. Όλοι όσοι επιλέξετε να την παρακολουθήσετε με τα παιδιά σας θα γίνετε κοινωνοί των σημαντικών της μηνυμάτων. Μα πάνω από όλα θα ανακαλύψετε ξανά κάτι που για τα παιδιά είναι προφανές: υπάρχει χρόνος για να ζήσουμε τα όνειρά μας!

Ο ραφτάκος των λέξεων | Θέατρο Άνεσις
Ο ραφτάκος των λέξεων | Όλα τα παιδιά παρέα στη σκηνή | φωτ. Άννα Σολδάτου




 

Ηθοποιοί:

Νίκος Αξιώτης, Δημήτρης Γιαννής, Έλσα Λουμπαρδιά

Ζωντανή μουσική:

Η ομάδα Μικρός Νότος


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Συγγραφέας: Αντώνης Παπαθεοδούλου//Θεατρική διασκευή-στίχοι τραγουδιών: Τίνα Γιωτοπούλου//Σκηνοθεσία: Γιώργος Τζαβάρας//Καλλιτεχνική επιμέλεια-επιμέλεια κειμένου-βοηθός σκηνοθέτις: Χρύσα Διαμαντοπούλου//Πρωτότυπη Μουσική: Νίκος Πλατύραχος//Εικαστική επιμέλεια-ενδυματολόγος: Γεωργία Μπούρδα//Επιμέλεια κίνησης: Άννα Ανουσάκη//Σχεδιασμός-διδασκαλία ρυθμικού τοπίου: Γιώργος Τζαβάρας// Διδασκαλία τραγουδιών: Νίκος Πλατύραχος//Επιστημονικός σχεδιασμός διαδραστικού μέρους: Φλώρα Σπύρου//Γραφιστικός σχεδιασμός υλικού:k2design//Υπεύθυνη Τύπου: Ευαγγελία Σκρομπόλα//Οργάνωση Παραγωγής: Χρύσα Διαμαντοπούλου//Παραγωγή: ΜΙΚΡΟΣ ΝΟΤΟΣ ΑΜΚΕ



To βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις METAIXMIO
Η παράσταση κυκλοφορεί και σε audiobook ! Αναζητήστε το στο www.mikrosnotos.gr


bottom of page