top of page

Review: Ένας έντιμος κλέφτης, μια κωμωδία με ευτράπελα

Ένα φαινομενικά άδειο σπίτι.

Ένας περιβόητος κλέφτης και η ονειροπόλα γυναίκα του.

Ένας ανέντιμός υπουργός και η τσαχπίνα ερωμένη του.

Οι σύζυγοι των προηγούμενων.

Μια πονηρή υπηρέτρια.

Και πολλές απρόοπτες επισκέψεις.

Ένας έντιμος κλέφτης
Ο θίασος της παράστασης "Ένας έντιμος κλέφτης".

Στην τρίτη ξεκαρδιστική κωμωδία του Ντάριο Φο που βλέπουμε τη φετινή σεζόν οι εξελίξεις είναι για άλλη μια φορά ραγδαίες και ξεκαρδιστικές.


Πώς γίνεται ένας κλέφτης να είναι έντιμος;


Ένας εργατικός επαγγελματίας κακοποιός, μέλος φοβερής και τρομερής συμμορίας, οικογενειάρχης βρίσκεται να κλέβει το σπίτι υπουργού ένα σαββατοκύριακο που όλοι λείπουν. Ξαφνικά όμως ακούγεται ένα κλειδί στην πόρτα και επιστρέφει η οικιακή βοηθός. Ο κλέφτης μας βρίσκεται κρυμμένος πίσω από μια κουρτίνα. Και το κλειδί ξαναγυρνά επανειλημμένα στην πόρτα και έρχονται ο υπουργός, η ερωμένη του, η γυναίκα του υπουργού, ο ερωμένος της. Και οι εξελίξεις δεν έχουν τελειωμό.


Το καυστικό χιούμορ του Ιταλού θεατρογράφου ξαναχτυπά!


Ο Νίκος Ορλώφ στη σκηνοθεσία αποδίδει το έργο με σεβασμό στο Ντάριο Φο και παράλληλα διασκευάζοντας με τη δική του ματιά και προσαρμόζοντας το στην ελληνική σύγχρονη πραγματικότητα.


Ο Ντάριο Φο με τη μοναδική του οπτική που έχει πάντα για την κοινωνία μας, καταφέρνει να κάνει έναν τυπικό απατεώνα το συμπαθή πρωταγωνιστή του θεατρικού του. Ακολουθώντας το κλασσικό του μοτίβο μας θυμίζει ότι το "σωστό" και το "έντιμο" είναι υποκειμενικά. Ένας κλέφτης μπορεί να είναι πιο τίμιος από ένα υψηλόβαθμο κρατικό στέλεχος ή μια κυρία με καταγωγή από "τζάκι". Η βιοπάλη του απλού λαού και η χλιδή των αρίστων είναι και πάλι στο στόχαστρο του μεγάλου θεατρικού συγγραφέα. Και δικαίως!


Αν τον πω διαχρονικό και αξεπέραστο θα επαναληφθώ αλλά δεν μπορώ!


Κατερίνα Ζυγουράκη

Ένας έντιμος κλέφτης
Ο θίασος της παράστασης "Ένας έντιμος κλέφτης".



bottom of page