top of page

Έξοδος | μία μαρτυρία που γεφυρώνει το 1922 με το 2022

Έγινε ενημέρωση: 1 Μαρ 2023

Μία μουσική παράσταση της Φένιας Παπαδόδημα σε συνομιλία με τις ψηφιακές ζωγραφιές του Γιώργου Κόρδη από την ενότητα «Ανέστιοι προσφεύγοντες».

Έξοδος | της Φένιας Παπαδόδημα θέατρο

Τα κείμενα της παράστασης, αποσπάσματα από το οδοιπορικό του Γιώργου Σεφέρη «Τρεις μέρες στα μοναστήρια της Καππαδοκίας», γράμματα από την αλληλογραφία του με τον Ζήσιμο Λορετζάτο 1948-1968, αναφορές στο ημερολόγιο της Σόφης Μανουσάκη Αναστασιάδη «Μνήμες Καππαδοκίας», καθώς και αληθινές μαρτυρίες προσφύγων από την έκδοση «Έξοδος» του Κέντρου Μικρασιατικών σπουδών, αποτελούν ένα ενιαίο σώμα που αναπτύσσεται μουσικά.  

Ο Γεράσιμος Γεννατάς ταυτίζεται με το πρόσωπο του Γιώργου Σεφέρη, διαβάζοντας επί σκηνής ημερολόγια και προσωπικές επιστολές του ποιητή προς τον Ζήσιμο Λορεντζάτο, τον «Ζη». Κείμενα που γράφτηκαν στην αρχή της θητείας του Σεφέρη ως διπλωματικός ακόλουθος στην Άγκυρα ( 1948- 1951) και που αντικατοπτρίζουν τόσο τα ιστορικά αδιέξοδα της Ελλάδας όσο και τα προσωπικά του αδιέξοδα, καθώς τα μοιράζεται με τον μοναδικό ίσως σταθερό κι αγαπημένο φίλο του μέσα στις δεκαετίες, τον συγγραφέα και δοκιμιογράφο, Ζήσιμο Λορεντζάτο.


Τα ημερολόγια του γίνονται ο καμβάς πάνω στον οποίον σκιαγραφείται ο ξεριζωμός των πληθυσμών της Καππαδοκίας, η καταστροφή της Σμύρνης, αλλά και μία διαχρονική αέναη πομπή «προσφύγων».


Οι ψηφιακοί πίνακες του Γιώργου Κόρδη που καταγράφουν αυτή την σταδιακή «εξάλειψη του προσώπου» των προσφύγων, δημιουργούνται ζωντανά, μπροστά στα μάτια του θεατή, κινούνται παράλληλα με την πρωτότυπη μουσική και τα τραγούδια που συνθέτει η Φένια Παπαδόδημα. Η ίδια παίρνει τον ρόλο του «Ζη», του Ζήσιμου Λορεντζάτου που συντροφεύει τον Σεφέρη, τον «Σε», σ΄ αυτήν την περιήγηση στο πληγωμένο αυτό κομμάτι της προσωπικής μνήμης του ποιητή, καθώς και ο ίδιος κατάγεται από την Καππαδοκία, αλλά και της συλλογικής μας μνήμης.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ


Φένια Παπαδόδημα : Πρωτότυπη μουσική/ Σκηνοθεσία- Ερμηνεία- Φωνή

Γιώργος Κόρδης : Ψηφιακή ζωγραφική

Γεράσιμος Γεννατάς : Ερμηνεία

Ελένη Ποζατζίδου : Eρμηνεία- φωνή

Θωμάς Μελετέας: Ούτι

Γωγώ Ξαγαρά: Άρπα

Ήβη Παπαθανασίου : Τσέλο

Γιώργος Παλαμιώτης: Ηχητικά τοπία – Ενορχήστρωση

Φένια Παπαδόδημα : Επιλογή κειμένων – Δραματουργία

Καλλιόπη Σωτηρίου : Βοηθός σκηνοθέτη

Στέβη Κουτσοθανάση : Φωτισμοί

Κώστας Φούντας : Video

Ελένη Κουρή : φωτογραφία

Χρύσα Ματσαγκάνη : Επικοινωνία



ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ


Παραστάσεις: Κάθε Δευτέρα και Τρίτη: 5-27 Δεκεμβρίου & από Σάββατο 4 Φεβρουαρίου και θα παίζεται κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 21:00.

Έναρξη: 9:00 μμ

Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων: Γενική Είσοδος: 15€ Μειωμένο/Ανέργων: 12€ Ατέλειες: 5€

Προπώληση εισιτηρίων: ticketservices.gr, - Τηλεφωνικά: 2107234567

- Εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39, Αθήνα


Θέατρο ΕΛΕΡ

Φρυνίχου 10, Αθήνα

Τηλ. 21 1735 3928


bottom of page